Foto: Katrine Bergfall

STUDENTGUIDE: Bergen – Restauranter

Du ser nå på vår Bergen-guide for studenter. Du er kanskje mer interessert i uteliv, butikker eller kafékos? Sjekk ut disse listene, da vel!

Utesteder i Bergen

Butikker i Bergen

Scener & kafeer i Bergen


SØSTRENE HAGELIN 

Strandgaten 3 

En av byens definitive matinstitusjoner er Søstrene Hagelin, en bautastein innen det vestlandske kjøkkenet. Med et prøvd og feilet nattmatkonsept ved Bryggen bak seg, står søstrene fortsatt sterkt i det opprinnelige lokalet i Strandgaten. Herregud, hvor mange ganger har ikke steinbitkaker eller plukkfisk reddet en fra eksamensangst, fyllenerver, hjertesorg eller storsult? Er det en restaurant? Tja, kanskje ikke, men det som serveres føles likevel som en fullverdig middag, som hjemme hos mor. Måtte Søstre Hagelin aldri forandre seg! 

PASTA SENTRAL 

Vestre Torggaten 5

Kanskje mest kjent som Brannspillernes go to-restaurant i byen er Pastasentralen en ubestridt institusjon i Bergen, og stedet ble ikke mindre populært da de flyttet inn i sentrumskjernen i Vestre Torggaten. Dette er en favoritt blant småbarnsfamilier, studenter og backpackere, men du går ikke hit for den store kulinariske opplevelsen. Til det er sausene for smak- og pregløse. Men pizzaen er ganske god. Den er bakt i steinovn, har tynn bunn, frisk og god tomatsaus, og plenty med ost. Margherita er en klassiker, og Pastasentralens spesialitet – Pizza bolognese – er dekket med saus av kjøttdeig og tomat, perfekt tilpasset de norske ganene Gud har forbannet oss med. 

LYSVERKET 

Rasmus Meyers allé 9 

Da det ble klart at Datarock-frontmann Fredrik Saroea samlet bartendere og kokker fra øverste hylle (Per Se, Biskopen, Ujevnt, Lucullus) og skulle starte restaurant i Lysverket-bygningen, var det ikke bare på NATT&DAG- kontoret at forhåpningene og forventningene gikk i taket. Og da de kunne røpe at de ikke bare skulle drive gourmetrestaurant, men også utested med klubbkonsepter i helgene og en cocktailmeny til å drepe for … ja, da ble fallhøyden om mulig enda større. “Neo-fjordic”-restauranten fyller snart ti år og er fortsatt et viktig sted for gourmetopplevelser i Bergen. For utsøkte femretters middager, byens beste cocktails eller bare en digg barmeny – Lysverket er kommet til å bli. 

SPISEKROKEN 

Klostergaten 8 

På Klosteret finner du Spisekroken, med kjøtt, fisk og grønt fra lokale produsenter som sin spesialitet. Med en meny som mer enn noensinne våger å utfordre det vante, finner en comfort food gjort riktig – det er fersk mat tilberedt med relativt lave øyenbryn, men med stil og ikke minst smak. Porsjonene er gode, de er sjenerøse både på mengde og smak. Prisen på menyen er det heller ingenting å si på – bare halvparten av hva andre tar for tilsvarende. Spisekroken har dessuten en ambiens få kan måle seg med, som gjør det til det naturlige stedet å ta med foreldre, kjæreste eller venner ved en anledning hvor en vil spise en middag hvor kokkene ikke er redde for å bruke smør og fløte i plenty. 

MARG & BEIN 

Fosswinckels gate 18 

En ordentlig gastropøbb! Varm og inderlig blanding av lokale råvarer og et anglo-fransk kjøkken som minner om noen av Londons beste brasserier. Et slags River Café møter Julia Child. Det føles likevel aktuelt og moderne, med friske og modige smaker. Basen ligger i braisert kjøtt og solide stykker fersk fisk, men friskes opp av sesongens beste grønnsaker og hjemmelaget sylteri. Comfort food, atter en gang, men elegant og solid. 

ESCALÓN 

Veiten 3, Vetrlidsallmenningen 21 

Lillesøsteren til Escalón ved Fløien, tidligere Lille Escalón, ligger nå som før midt mellom kinoene. Menyen er ganske lik den de har ved Fløibanen, det vil si tapas for alle pengene. Stort utvalg i både vegetar-, kjøtt- og fiskeretter basert på tradisjonell spansk tapaskunst. Mange nye og spennende retter tilføres jevnlig. Servicen er uformell og kanskje i overkant kul, selv om vi strengt tatt egentlig ikke kunne sette fingeren på noe spesielt sist vi var innom. 

HOGGORM 

Nygårdsgaten 29 

Det er vel knapt nok en nyhet at de bra stedene i Bergen har navn som leder tankene til dyreriket. *Tar opp roperten og leser høyt fra Studentguiden*: Pingvinen, Bien, Finken, Elefanten, Dromedar. Et relativt vidt spekter av dyrearter, men det er et visst lite skjellkledd krypdyr som har vært utelatt fra Bergens økosystem: slangen, og mer spesifikt hoggormen. Heldigvis, både for den naturlige seleksjonens del, Bergens restaurantflora og deg, har folkene fra Lysverket gjort noe med nettopp dét. For en stund siden åpnet de Hoggorm, hvor du får alt ditt hjerte begjærer: østers, pizza med eksellente smakskombinasjoner, naturvin og generelt god behandling. 

OKIDOKI 

Skostredet 14 

Har tatt over lokalene til Søtt+Salt, og serverer mat som er … ja, søtt og salt. Nemlig taco. Byens beste også. Hvis du ikke liker taco, så kan den skylles ned med et bredt utvalg mezcal og tequila. Men det går vel egentlig ikke an å ikke like taco, og hvis det er tilfellet, så tipper vi du ombestemmer deg etter å ha spist på Okidoki. 

NABOEN 

Sigurds gate 4 

I motsetning til mange andre har Naboen holdt god standard helt siden åpningen i 1995, og nivået er i stadig utvikling. Hovedretter av kjøtt og fisk (både kenguru og breiflabb har figurert på Naboens meny). Prisen er hakket under de fleste andre restauranter i byen, uten at det går på bekostning av mat eller service. I tillegg kan du bestille svenske retter for en god hundrelapp, pluss minus. Kjelleren har også egen og populær pubmeny og Naboen sitt eget tappeøl. Kontinental meny med svensk vri og profil. En klassiker i Bergen og en lokal favoritt. Vi går for burger, kannibaltoast eller plankebiffen. I kjelleren, uten unntak. 

TREKRONEREN 

Kong Oscars gate 1 

Vel, restaurant og restaurant … Trekroneren er byens beste pølsebod, uten konkurranse. Utenfor den gamle traveren av en pølsebod står det alltid noen og studerer den rikholdige pølsemenyen mens de grubler på hva de skal spise. Dag og natt. Taxisjåfører med rumlende mage som stopper innom mellom kjøreturene. Travle mennesker på vei ut – sultne nattens mennesker på vei hjem. NATT&DAG går for kabanossi, med rå løk, urtesaus (dette har pølseboden skjult under disken, en hjemmelaget delikatesse av en hemmelighet som betjeningen anbefaler til deler av sitt rikholdige pølsesortiment) og sterk sennep. Og hvis du er ekstra sulten: den beryktede halvmeteren (“Probably the biggest sausage in the world”). Pølsene er laget av pølsemakeren på slakteriet Solheim Kjøtt og inkluderer klassikere som frankfurter og bratwurst, chili- eller ostepølser, eller mer lokale spesialiteter som viltpølse og reinsdyrpølse. Mens du venter på de kjøttfylte, orale gleder kan du nyte en nytappet ventesaft.

Foto: Katrine Bergfall

NAMA 

Lodin Lepps gate 2B

På Nama er det alltid mye folk, noe som kan sinke serveringen noe. Men frykt ikke, når maten står på bordet smaker det fantastisk. Sushien er bra, og kjent som en av byens aller beste. Namas driver med japansk fusion, og kjøkkenet bærer preg både av japansk robatayaki-kjøkken, izayaka-stil og klassisk sushibar. Kongstanken er at man skal bestille en haug med småretter og dele. Slikt kan vi like. Litt dyrt, men også et sårt tiltrengt tilskudd til byens mer eksotiske mattilbud, med smaker som utfordrer, pirrer og inspirerer. Vågalt og godt. 

RESTAURANT 1877

Vetrlidsallmenningen 2 

Da Restaurant 1877 åpnet ble Kjøttbasarens kulinariske alibi atter gjenreist, og restauranten seilte raskt opp på byens øverste hylle, anført av unge, lovende kokker. På 1877 står de lokale råvarene i fokus, og menyen speiler alltid årstiden vi befinner oss i. Eller som de selv skriver: “Nokon gler seg til innevér. Ei god bok og te. Andre vert nærast deprimerte. Det er ulike tankar om haust. Ulike minner og opplevelser. Haust på Restaurant 1877, tyder menyskifte. Ny sesong. Nye, friske råvarer frå gardane rundt oss.” På menyen kan man velge om man vil gå for en såkalt helaften eller halvaften, med tilhørende vin-, øl- eller juice(!)-meny. When in Rome … Vi ville gått for helaften. Panegyriske Tripadvisor-omtaler gjør at det er mye turister på besøk i sesongen.

CYCLO 

Olav Kyrres gate 28 

Etter oppussingen for noen år siden har Cyclo seilt opp som et topp sushisted her i byen. Prisnivået er slett ikke verst, maten er god og kommer på bordet (eller i take away-posen, da) raskt, og servicen er upåklagelig. Riktignok sitter man på utstilling bak de store vinduene, men Nygårdsgatens fortausliv er jo finfin underholdning til 24 maki-ruller og et glass vin.

COLONIALEN 

Kong Oscars gate 44 

Det er rett og slett digg å gå ut og spise. Du ender ofte opp med å spise fantastisk mat du kanskje aldri har smakt før, eller i alle fall mat du aldri i livet disker opp med på kjøkkenet hjemme. Colonialen er ganske beskjedne ved å omtale seg selv som “enkel gourmet” – resultatet er nemlig fantastisk! Velg mellom en smaksmeny på syv eller tolv retter med tilhørende vinpakker. Menyen forandres ukentlig og er en av de mest solide og kreative å finne her i høgget. Servicen er personlig og med personlighet, et stort savn her omkring og i verden generelt. Her må du bestille bord på forhånd.

BIEN 

Fjøsangerveien 30 

Bien har absorbert flere medlemmer av den opprinnelige Jacobs-staben, og det merkes. Jacobs er den (nå legendariske) restauranten som har oppfostret mange av byens beste kokker, servitører og matentusiaster. Spesielt merkes det at en av kokkene har tilbrakt en lengre periode i Paris på den fantastiske restauranten Le Verre Volé. Maten, og ikke minst vinene, har blitt skarpere, modigere og morsommere. Et lite stykke ny, parisiansk gastronomi på det stedet man minst venter det. 

BIEN SNACKBAR 

Fjøsangerveien 30 

I 2015 fikk Bien en lillebror like ved siden av moderskipet – Bien Snackbar. Etter sigende ble det kjent at snackbaren ville fokusere mer på hverdagsmaten, en enklere servering med fokus på burgere, moules frites, østers og andre bistroklassikere. Nå er det kanskje ikke en burgerbar Bergen trenger mest, men hvem kan vel si nei takk til en skikkelig god en? BAs anmelder gikk så langt som å kalle den den beste han har smakt (“kanskje”). Det passer godt at man kan vende tilbake til åstedet og reparere dagen derpå. Et kjærkomment tilskudd på Danmarksplass! 

BIEN CENTRO 

Nordahl Bruns gate 9 

Nei, du har ikke drukket for mye! Eller … jo, det har du jo strengt tatt, men du leste i alle fall riktig (i alle fall hvis du leste ordet “Bien” for tredje gang). De har nok en gang formert seg, og avkommet har forvillet seg inn mot sentrumskjernen. De har kanskje ikke familiekontroll (google det) i sjappa, men de har steinkontroll på føden: steinovnen er ANGIVELIG bygget av en vaskeekte napolitaner. Det smaker man på pizzaen, som man kan nyte mens man beundrer den relativt nyrestaurerte musikkpaviljongen – i alle fall fram til det uunngåelige punktet hvor selvransakelsen starter og meningen med livet slutter. Ta en bit til, så går det nok bra med deg og :)