Foto: Katrine Bergfall

STUDENTGUIDE: Bergen – Scener & kafeer

Du ser nå på vår Bergen-guide for studenter. Så snart kaffen har truffet systemet kan du utforske resten av studentbyen din:

Spisesteder i Bergen

Utesteder i Bergen

Butikker i Bergen


Scener

BIT TEATERGARASJEN

Strandgaten 205

Heller enn å presentere rubbel og rakje av fri scenekunst, velger teatersjefen ut scenekunst av ypperste kvalitet både fra innland og utland. Teateret er nå husløse og viser forestillinger på diverse scener rundt omkring i Bergen by, men dette forringer verken kvalitet eller kvantitet, så fortvil ikke!

CORNERTEATERET

Kong Christian Frederiks plass 4

Cornerteateret på Møhlenpris er oppkalt etter fotballbanen vis-à-vis som i en årrekke var avspist med kun tre hjørner. Huset samler byens frie scenekunstmiljø og viser jevnlig teaterforestillinger og danseproduksjoner.

USF VERFTET

Georgernes Verft 12

Vi tar oss stadig i å spasere ut til den gamle sardinfabrikken på Verftet. Kulturhuset ved sjøkanten har byens mest populære uteservering på soldager. Men viktigere er at det nyrenoverte kulturhuset byr på prima scener i Røkeriet og Sardinen, og er fast tilholdssted for konserter i regi av Bergen Live, Nattjazz og Bergen Jazzforum. BIT Teatergarasjen setter opp flere av sine stykker på Studio USF, Cinemateket viser ukentlig film i kinosalen, og Kafé Kippers er åpen hver dag. Særlig når solen skinner.

DEN NATIONALE SCENE

Engen 1

Man går for lite på teater. Men den staselige bygningen ligger jo der, på Engen, og kikker utover byen. DNS er ubestridelig en av byens viktigste kulturelle nerver, og har vært en essensiell del av byens identitet siden åpningen i 1909. Teateret viser klassikere og nyoppsetninger om hverandre, fra William Shakespeare til Jon Fosse.

Foto: Katrine Bergfall

Kafeer

ELEFANTEN 

Engen 12 

Elefanten ligger i en av byens utelivsstriper, trygt klemt inn mellom Café Opera, Calibar og Konrads Kåk. Dette er en kafé som satser på å være en avslappende oase for deprimerte, unge voksne. Trivelig og småminimalistisk, med noen få brødretter og pasta på menyen. Men det er først og fremst kaffe og pils det går i. Ved bordene utenfor sitter det alltid folk med en sigarett og en kopp kaffe og/eller øl – utepils året rundt! 

TRIKKEN 106 

Nøstegaten 45B 

På Nøstetorget ligger Trikken 106, inspirert av linje 106, som hadde sin siste tur nyttårsaften i 1965. Trikken 106 er både kafé og bar, og henter selvfølgelig inspirasjon fra gamle trikkeinteriør, som er både hyggelig og litt kitschy. Delene har Nøsteboden-sjef Roger Iversen bidratt med, slik at stedet faktisk får en historisk verdi. Stedet følger en klassisk bergenskneipeoppskrift som barkaféer som Nobel Bopel har perfeksjonert; ukomplisert servering i form av diverse flytende forfriskninger av typen bayer og kaffe i enormt upretensiøse, men varme, beskjedent innredede lokaler. Trikken er et stamsted for Nordnes-befolkningen, og et sårt tilskudd i et hjørne av byen hvor det sjelden skjer noe, men som er i ferd med å huse flere og flere beboere og bedrifter. 

BERGEN KAFFEBRENNERI 

Thormøhlens gate 45 

I verkstedsbygningen til det nedlagte skipsverftet Mjellem & Karlsen begynte en kaffefrelst filmskaper så smått å brenne kaffebønner for noen år siden. Og etter å ha erobret stadig flere kaffemaskiner på byens kafeer med sine kaffebønner, importert fra Afrika og Sør-Amerika og altså brent på Møhlenpris – da var det på tide å starte kafé på egen hånd. Bergen Kaffebrenneri ekspanderer i et bedagelig tempo, og serverer både lunsjretter og søtsaker i de lett industrielle omgivelsene, som kler stedet godt. Du kan sitte i solveggen og kikke på BI-studentene på andre siden av plassen. Eller på åkerkassene som BKB forærer alle interesserte med grønne fingre.

MØLLENDAL FETEVARE 

Møllendalsveien 68D 

Endelig en fetevare i vårt nabolag! Vi applauderer kortreiste matvarer, og MF er et positivt tilskudd til nabolaget rundt Kunsthøgskolen. Har blant annet smørbrød, pizza, bananscones, og (kanskje byens beste) brownies og boller. 

AMALIES HAGE 

Strømgaten 6 (Bergen Offentlige Bibliotek)

I takt med at plassen utenfor biblioteket åpnet i nyoppusset drakt sommeren 2015, var det også duket for nok en nyvinning. Innenfor bibliotekets skyvedører har kulturinstitusjonen (som selvsikkert huser det ene superarrangementet etter det andre) endelig fått sin egen kafé, etter mye om og men. Kafeen, som har fått navnet Amalies Hage, drives av Engengruppen (du vet, de med Café Opera, Pingvinen, Kafé Magnus og Don Pippo), og her kan man døse med en av bibliotekets bøker eller tidsskrifter mens man får seg en god kopp kaffe, en lunsj eller en øl. Så er dagene talte for den sure termoskaffen til fem kroner i kjelleren. Og godt er det. Bare de får gjort noe med interiøret kan dette bli skikkelig bra. Her finner noen av Bibliotekets geniale arrangementer sted – lenge leve biblioteksfrelseren Charlotte Myrbråten, som har sørget for et spekket kulturprogram og en aldri så liten revolusjon på BOB. 

SUPPOLOGEN 

Starvhusgaten 3 

Visste du at Suppolog er en beskyttet tittel? Neida. Men det er en godhjertet løgn, akkurat som du kan komme deg unna en studentkollokvie eller et jobbmøte du ikke vil på ved å mumle “jeg skal faktisk til suppologen”. 

DET LILLE KAFFEKOMPANIET 

Nedre Fjellsmauet 2 

Byens eldste kaffebar gikk konkurs høsten 2012, og driften ble deretter overtatt av stamkunder, symptomatisk nok: Folk er altfor glade i Det Lille Kaffekompaniet til å akseptere en fremtid uten denne institusjonen av en kafé. Etter å ha lært bergensere å drikke kaffe allerede i 1996, vil flere hevde at de fremdeles serverer kaffe som holder stand blant byens beste. Stort utvalg i forskjellige varianter, grundig opplæring av de ansatte, og ekte kaffenerds bak disken er noen av grunnene til at stedet holder stilen. At de i tillegg holder til i et lite og intimt bergenshus med tykke murvegger, fører til at det alltid blir et koselig og annerledes kafébesøk. Her er det først og fremst kaffe i fokus, men de har også en fryktelig god kakao.

KAFFEMISJONEN 

Øvre Korskirkeallmenning 5 

Utvilsomt blant byens aller beste kafeer, en mer enn ti år gammel klassiker. Interiøret: spirallamper i stål, sjakkbrettmønster på gulvet og blåhvite vegger – stilig og behagelig. Dessuten skaper stedet en ro som gjør det mulig å lese. De siste gangene vi har stukket innom for en kaffe og en kort arbeidsøkt har det alltid vært fullt, så det er ingen tvil om at kaféen har befestet sin popularitet hos en stadig større krets. Kaffemisjonen har et kobbel av dyktige baristaer på laget, noe man kan lese av pokalrekken fra baristamesterskap som står stilt ut på hyllene ved siden av posene med kaffebønner og V60-hjemmebryggere. Denne gjengen tar kaffekunsten på blodig alvor, og det kjennes på smaken. 

NOBEL BOPEL 

Welhavens gate 64 

Nobel Bopel gikk ned som en skinnfell og opp som en løve. Tiden imellom var angstinduserende og fryktinngytende – hva skulle Møhlenpris være, uten denne hjørnesteinsbedriften med selverklært mandat om å revitalisere området? Hvor skulle man spise laglig sen frokost, gi venner komplimenter og snu kalde når dagen gikk mot kveld? Heldigvis kom man frem til den eneste minnelige løsningen: nemlig å fornye leiekontrakten, slik at Nobel Bopel kunne fortsette sitt uvurderlige arbeid for et levende Møhlenpris. En koselig bydelskafé, -bar og -butikk på Møhlenpris med blingser og kaffe til brunsj. 

DROMEDAR KAFFEBAR 

Strandgaten 81 

Bergensfilialen av kafékjeden Dromedar fra Trondheim ligger i Strandgaten, og har den litt udefinerbare stamkaféatmosfæren ved seg. Idet man trer inn ser man at de fleste har vært her et utall ganger tidligere. Kanskje har det å gjøre med tilforlateligheten de omgir seg med. Sist vi spiste på Dromedar, bestilte vi foccacia med serranoskinke. Den fylte sin misjon som lunsj, og ble etterfulgt av et kakestykke. På Dromedar gjør de seg flid med kaffen. Kaféen er fremdeles en av Nordnes’ ensomme svaler når det kommer til kafétilbud, men er etter hvert blitt blant Gågatens virkelige stayere. Byen trenger flere steder der man kan kickstarter morgenen med en kopp kruttsterk kaffe og en kruttsterk dagens avis. Dromedars avdeling på Galleriet er mer gjennomarbeidet interiørmessig, og er et bra innslag blant kjedebutikkene på kjøpesenteret. 

SMAKVERKET 

Rasmus Meyers allé 3 

Smakverket er en trendy museumskafé, og blant de mest populære lunsjstedene i byen. Smakverket tilbyr ulike typer sandwicher og salater, og her står barnevogner så langt øyet kan se i lunsjrushet. Servicen er proff, og etter å ha inntatt en porsjon eggs benedict, som må være en av de allerede etablerte klassikerne her, er det ingenting som å drøye besøket med en dobbel espresso og en lille en. På menyen finner en stadig små, overraskende innslag av kjøkkeneksperimenter som det dessverre har blitt litt mindre av etter at innehaverne åpnet restauranten Marg & Bein. Om sommeren rigger Smakverket fra tid til annen opp byens flotteste uteservering, omgitt av lave smijernsgjerder og gartnerfrisert beplantning i byparken. En fullverdig museumskafé.

BLOM 

John Lunds plass 1 

Damn good coffee! På Blom finner du byens mest kunnskapsrike personale som serverer kaffe fra et knippe av landets beste kaffebrennerier. Blom holder til i lokalene til den for lengst forduftede økobutikken Helios, hvor man i sin tid også kunne få en kopp kaffe til å ta med seg på forelesning. Det fine med Blom er at man ikke engang trenger å gå på forelesning, men heller kan lene seg tilbake til et miniforedrag om en villfaren bønne fra Colombia eller betydningen av at Phillip Jeffries plutselig er en tekanne. Sist vi var der hadde de ikke N&D, og Emilio Sanhueza skulle på død og liv lese sin egen spalte i det eneste eksemplaret av BT som lå der, men bortsett fra det har vi ingenting å utsette på Blom. 

COLONIALEN KRANEN 

Solheimsviken 

Colonialen har ankret opp i en gammel kran midt på det gamle verftsområdet til Bergens Mekaniske Verksted i Solheimsviken, og er det én ting man etter hvert har lært seg, er det at logo i løkkeskrift borger for kvalitet. Gjennom de store vinduene i Kranen åpenbarer fjorden seg, og man ser silhuetten av en uendelig strøm av biler passere over Puddefjordsbroen. NATT&DAG bestilte salat med røkt svineknoke, beter i balsamico og chèvredressing, med en kopp americano etterpå. Det var en vinner. Deltidsjobbende studenter burde unne seg en lunsj til drøye tohundrelappen iblant, for ikke å snakke om en spasertur langs fjordkanten. Prøv også signaturretten planke, med utvalgt spekemat og ost fra “Kontinentet”. Sånt liker vi. Kranen ligger i byens kanskje mest undervurderte omgivelser og er et umåtelig vakkert sted å innta frokosten på en opplett hverdagsmorgen.

HALLAISEN ISKREMBAR

Skostredet 5
Lokal iskremprodusent som har som visjon å gjøre Bergen til en mer varm og åpen by. Det hører vi vel egentlig på det vennlige navnet. Hallaisen produserer digg is i alle slags morsomme smaker, enten du er keen på brunost, skillingsbolle, basilikum eller tiramisu – eller, for de av dere som er virkelig gærne, rom og rosin.