Foto: Katrine Bergfall

STUDENTGUIDE: Bergen – Utesteder

Du ser nå på vår Bergen-guide for studenter. Når du blir lei av å feste kan du få i deg en matbit og litt kaffe:

Spisesteder i Bergen

Scener & kafeer i Bergen

Butikker i Bergen


KOLONIALEN 

Sydneshaugen 11 

Hvor ofte opplever man ikke at magesekken skriker etter bananchips, og så tilbyr de bare djevelens fingre (saltstenger, red.anm.) i baren? Kolonialen på Sydneshaugen fritar deg for denne typen borgerlige problemer, ved å forene de to fantastiske konseptene matbutikk og bar. Det utvider ikke bare horisonten for hva som er mulig, det åpner også for alle slags matmessige perversiteter! Rosiner og øl? Kjør på, ditt råskinn. Du er kringsatt av matvarer, muligheter og … vanlige folk som er inne for å handle vanlige ting. Mens du selv kan sitte handlingslammet og snuse formålsløst rundt i luften mens du klekker ut noen hittil uoppdagede smakskombinasjoner.

HECTORS HYBEL

Nygårdsgaten 2

Hectors er sjarmerende og enkelt og perfekt for en prat over noen øl. Som navnet burde hinte til, så er dette er et populært valg blant studentene. Men det er også en hyggelig plass å stikke innom om du dropper ut etter første uke fordi du synes utdanning er organisert kriminalitet, bortkastet tid og sløsing av penger. Sløs heller bort pengene dine på billig drikke her! Her kan du spille og chille (men ikke grille) til krampa tar deg.

VICTORIA 

Kong Oscars gate 29 

Når du bare vil mimre om Trevor Steven og Terry Butcher. Victoria er byens mest autentiske britpub, uten at noen av bartenderne er født i øyriket. Det er bare noe med stemningen. Victoria ligger i det som tidligere var det fornemme hotellet ved samme navn. På Vic er du uansett sikret et hjemmekoselig og kjærlig barbesøk: Kaffetrakteren står og surkler hele kvelden, om du skulle bli trett. Kokken serverer husmannskost av beste slag, fra fish ’n chips til raspeballer med feite pølser og bacon, til indiske godbiter. Sofaene knirker sjarmerende, og husets trivelige DJer spiller helst noe northern soul og reggae, om det ikke står et band på den lille scenen ved vinduene. I tillegg formidler de typete øl som Old Speckled Hen og London Pride. 

FERDINAND PÅ ENGEN 

Engen 24 

Mot Nøstet er det som byen gradvis mister sitt momentum, den går på tomgang, venter på en ny tid. De store vinduene mot fortauet er ofte uten innhold, og man ser enslige lapper invitere: “Lokale til leie”. Café Operakvartalet er liksom en grenseovergang, på andre siden blir det stadig mer stille. Men så åpnet baren Ferdinand på Engen i den nedlagte sjokolade- og vinbaren Molière sine lokaler (var det ikke her det lå en butikk som spesialiserte seg på bonsaitrær for noen år siden?), med møbler fra seksti- og syttitallet, sittebåser, og et stort utstoppet oksehode på veggen. Mer skal ikke til for å utvide sentrum med noen få meter. Ferdinand er et velkomment tilskudd i strøket, og et utmerket sted å ta seg en øl eller tre. 

NABOEN 

Sigurds gate 4 

En institusjon i Bergen. Restaurant- og pubkrysningen med en forkjærlighet for svensk husmannskost er, som de elsker å understreke, “kjent for sine trivelige gjester”. Hvite duker i overetasjen, og dunkelt og røft i Nabokjelleren. Standhaftige Naboen og deres lysebrune og “hjemmebryggede” bayerøl er en av byens signaturopplevelser. Masse annet godt på tapp også. I restauranten i overetasjen kan du nyte et skikkelig herremåltid, mens du i kjellerbaren kan trøkke nedpå med noe enklere barretter. Plankebiffen og burgeren får alltid hodet i vater igjen om du er litt ute og sykle! Når du har jafset i deg burgeren for nte gang: prøv kannibaltoasten. Den er digg, rett og slett. Og billig. 

CORNERTEATERET 

Kong Christian Frederiks plass 4 

Cornerteateret som institusjon holdt på å gå ad undas for et par år siden, men Møhlenpris-patriotene bak Nobel Bopel tok ansvar og ble hentet inn til å drive baren som hittil har holdt teateret åpent. Det resulterte i en episk åpningsfest, som fortsatte ut i en sommerens definitivt beste uteservering. Med noe forvirrende åpningstider basert på gefühl og værforhold, kan du uansett regne med å få deg en solid utepils på plassen så og si hvilken som helst solskinnsdag i vår-/sommerhalvåret.

ØSTRE 

Østre Skostredet 3 

Østre er byens “hus for lydkunst og elektronisk musikk”, og hovedkvarter for EKKO-festivalen. Konsertlokalet i andre etasje i Østre Skostredet har utvidet Skostredets appell ytterligere, og det svarte og hvite lokalet med metervis under taket er på samme tid nøytralt og egenartet. Kun flaskeøl, og ikke Hansa eller Ringnes, tvert imot: andreetasje byr på klirrende flasker Brooklyn, Lervig, og en hel haug med andre godmerker. For den som bryr seg er det verdt å vite at huset besitter byens beste lydsystem for klubb, noe som gjør det ekstra fornøyelig når klubbstorheter som Jon Hopkins plutselig spiller et pompøst sett akkurat her, i lille Bergen. Det blåser en sval, muntert stemt bris fra Skostredets sidegate, med en svak bassdunking i det fjerne.

BARAN 

Sigurds gate 21 

Baran er en nedpå og hjemmekoselig bar over to etasjer, med overvekt av studenter blant gjestene – noen av dem av det evige slaget – og et fint utvalg ølsorter på flaske. Med sin beliggenhet like bak Konsertpaleets bakre utgang, er det et lett sted å ende opp for å fordøye filmopplevelsen over en øl. Baran står også bak Bergens første virkelige mikrobryggeri, og leverer utelukkende til sine egne tappekraner. Ta det som en oppfordring, alle dere andre dealere av drikkevarer: Det er bare så mange Hansa du kan tylle nedpå. Gi oss noe nytt og annerledes! Om du faller for fristelsen av å plukke opp 20-kroningen som ligger på gulvet, er også du blitt lurt, min venn: Den er limt fast! 

FINCKEN 

Nygårdsgaten 2A 

Lite visste Urmaker Finckelsen, som en gang hadde en liten klokkebutikk i Nygårdsgaten, at navnet hans skulle leve evig. Fincken er Bergens første og tidligere fremste skeive bar. Det er lenge siden det mange kaller stedets gullalder – som fant sted omkring 2009, da Fincken fløt over av regnbuekledde nu-ravere – men stedet holder fortsatt koken. De flesker til med forskjellige klubbarrangementer med jevne mellomrom, og har noen faste travere på programmet som quiz og spillkveld. 

FOLK OG RØVERE 

Sparebanksgaten 4 (Skostredet) 

Samvirkelaget for et nytt årtusen! Da Folk og Røvere inntok Skostredet var puben eid av 46 enkeltpersoner, med ett eneste ønske: å “gi Bergen det de trenger”. Det kan vi ikke annet enn å applaudere. Fortsatt hviler det en tilbakelent og veloppdragen atmosfære over stedet. Fin uteserveringsoase over gaten, hvortil bartenderne på grunn av skjenkereglene – akkurat som i resten av gaten – kommer gående med alkoholen til deg. Service, om ikke dét var motivasjonen. Her finner en et persongalleri som spenner fra raddiskids og kompislag til hippievoksne og tilfeldige forbipasserende. Med andre ord ganske ymse, men alltid hyggelig. Hjørnesteinsbedrift i Skostredet, bokstavelig og billedlig talt.

MUSKEDUNDER 

Foreningsgaten 1 

Cocktailbaren Muskedunder åpnet endelig dørene for noen år siden, etter lang tid i emning. Du kjenner den kanskje som “Bedre Føtter”, da skiltet fra helseskobutikken (sunne sko?) som tidligere holdt til i lokalet stadig henger utenfor. Rommet har stått under renovasjon over lang tid, og når det endelig åpnet var det med en mer voksen vibb og et lekkert treinteriør som kledde konseptet. Ja, rommet er cirka hundre prosent stiligere enn storebroren Ujevnt, men resten av ligningen er den samme, og det er også noen av fjesene bak baren. Cocktailmenyen er resultatet av endeløs eksperimentering og nerding, og gjør at enhver drink kommer med en liten anekdote eller historie på siden. Om man vil ha. Ujevnt er baren som lærte Bergen å drikke drinker, og Muskedunder er baren som rendyrker det. Barens venner og bekjente fra land og strand kommer ofte for å gjestebartende eller for å spille plater.

CAFÉ LEGAL

Christies gate 11 

Lille, intime, rødlige, trange og gode Legal. Press deg frem i baren (for her blir det fullt fort – og ofte!) og bestill en snitt. Eller en kongepjolter. Det meste kan skje på Legal, og det er alltid en hjertelig, vennlig og kjærlig stemning i lokalet. På toppen av den knirkete vindeltrappen når temperaturen av og til tropiske høyder, og bikker klokken midnatt er man heldig om man får sitteplass ved et av teakbordene. Sjekk for guds skyld også ut konseptet Last Tuesday, siste tirsdag i hver måned, når betjeningen disker opp småretter basert på sesongens råvarer. Man står som sild i tønne fra torsdag til lørdag. Unge rølpekids som ikke kommer inn på Kaos får det skjeve blikk her, heldigvis, men følger du Legals uformelle motto “Vær vanlig”, ligger alt til rette for en trivelig kveld under de røde lampene.

Foto: Katrine Bergfall

CAFÉ OPERA 

Engen 18 

Det kan noen ganger virke som om tiden står stille på Opera. I det du krysser dørstokken suges du liksom inn i den spesielle Operastemningen. Enten det er jam, fullstendig salsakaos, BTB-reistein sin beryktede mandagsquiz, eller bare rett og slett lunsjtid. Uansett møtes du alltid av en lun vennlighet, 90-tallets utelivstryner og en atmosfære av aksept. Rekken av gode klubbkonsepter som har holdt til på Opera er overraskende lang. Her kan man like godt ende opp med å danse til Todd Terje som Theo Parrish og Andrea Bocellis “Con Te Partiro” (check!). Velfungerende splittet. Opera har eksistert i over 35 år – vi gleder oss til fortsettelsen!

LANDMARK 

Rasmus Meyers allé 5 

Vegg-til-vegg-teppe har aldri føltes så riktig som på Landmark, selv om det altoppsugende tekstilet antagelig har forvoldt mye frustrasjon for vaskepersonell som skal klargjøre lokalet fra dampende klubb lørdag kl. 03.00 til rolig lunsjsted dagen derpå. Landmark føles som byens eneste ordentlige klubb. Her har vi danset natten lang til Novelty Sounds’ swingperler fra femtitallet, til Nabovarsels mange innflydde DJnavn (det er jo en grunn til at Landmark er Nabovarsels hovedkvarter), og utfordret ørene til støyete improjazz på PlayDate. For Landmark huser også en rekke spennende kulturarrangementer av det mer alternative slaget.

NO STRESS 

Hollendergaten 11 

No Stress i Bergen ble kåret til Norges beste bar i 2015, og sju år senere høster de fortsatt fruktene av den utmerkelsen. Før lå klesbutikken Stress i Hollendergaten 11 – som antakelig var, ja, opphav til en mengde stress, slik både navn og type butikk impliserer. Nå har derimot cocktailbaren No Stress glidd inn i lokalene, og de representerer det motsatte av kjøpetyranni, usikkerheter vedrørende egen fasong og et motebilde som endrer seg raskere enn du får tappet kortet. Her kan du ganske enkelt lene deg tilbake i en myk ørelappstol, sippe til en ostekakedrink mens du ikke tenker på hva du har på deg. Pluss for Guinness på tapp.  

HEM 

Teatergaten 14 

Hem er et viktig tilskudd til Bergens mange seriøse serveringssteder. Det er en crossover-bar: Kafé om dagen, salong om ettermiddagen, bar om kvelden. Det er også et av de få stedene man kan traske inn klokken tolv på en torsdag og drikke en øl før lunsj. Dét har kulturell verdi! Det beste med Hem er kanskje selve rommet. Det føles ikke “som en stue”, det er en stue. Interiøret er som en hyggelighetsfantasi realisert, med dype sofaer og stoler, og dunkel, men varm belysning. 

DET AKADEMISKE KVARTER 

Olav Kyrres gate 49

Studenthuset Kvarteret ble i sin tid åpnet av selveste Kronprins Haakon (som jo for alltid vil være student i sinnet), og i likhet med vårt forhold til kongefamilien klarer vi liksom ikke være så fryktelig kritiske til Kvarteret heller, selv om vi ikke digger alt de driver med. Helhusarrangementene med konserter, debatter og DJs over hele huset er fornøyelige saker de gangene bookingkomiteen treffer blink. Ellers skal Kvarteret ha honnør for å ha tatt sin samtid på kornet, ved å fri til studenter med sans for malt og humle med konseptet Mikromandag: Du får ikke billigere mikrobryggeriøl i denne byen, og man blir sittende med Nøgne Ø, Kinn, Haandbryggeriet og Ægir hele kvelden ut, fra flaske og tapp. Bergen Filmklubbs ukentlige visninger av kvalitetsfilm er også en grunn til å oppsøke studenthuset. Her kan man også ta med seg et glass vin eller øl til filmen, noe som føles deilig befriende i en kinokultur som ellers domineres av slurping fra colabegre og smatting av baconsnacks. 

HENRIK ØL- OG VINSTOVE 

Engen 10

Desidert best ølutvalg i byen. Henrik har de siste årene flyttet mer og mer av sitt utvalg over på fat (hele 54 tappelinjer, sist vi sjekket), mens du fortsatt finner en del eksklusiv øl på flaske. Den opprinnelige ideen bak puben var å lage “ei skjenkestove uten støy og rølp”, så dette er kanskje ikke stedet du bør teste ti sorter sterkøl i løpet av én kveld. Men det er vel heller ikke poenget når det kommer til ølsmaking? Henrik er Bergens svar på Københavnbaserte Fermentoren, Kølsters Tolv Haner eller Mikkeller. Her er det øl som gjelder. Utdrikningslag og folk i fotballdrakter er uønsket her. Bartenderens mine da mannen på bordet ved siden av vårt plutselig trakk på seg Super Mario-kostyme. Olmt, mildt sagt. Godt er det, for hva skal vi vel med den slags klovnerier når vi prøver å smake på en imperial porter? Henrik gir deg dannelse, ganske enkelt. 

TEMPO TEMPO 

Domkirkegaten 6A 

Da vi var innom og spiste en riiiimelig digg pizza var det godt med plass både i hovedområdet og på den avskårede hemsen. Masse planter :) Alle var av plast :( Mulig kunsten de hadde på veggene var midlertidig, for STORE bilder av armen på en LP-spiller og knottene på en forsterker (i duse farger!) blir litt for IKEA for oss, men for all del. Når man er ny og ung er det lov å ikke treffe på alt. Tempo Tempo funker fint som et sted man kan stikke innom for å ta to øl og en pizza før man drar videre på en lørdag kveld.

PINGVINEN 

Vaskerelven 14 

Hjemmekoselige Pingvinen er fortsatt stedet å oppsøke når regnet slippes fra himmelen. Er du tidlig ute, kan du ta deg en middagstallerken med tradisjonskost (å, herregud, de kjøttkakene med ertestuing! Eller fiskegratengen!) og teste ut et par halvlitere fra stedets etter hvert solide ølutvalg. Pingvinens lydnivå og musikkprofil gir rom for både ømme stevnemøter og harde diskusjoner. Klientellet er både voksent og veslevoksent – en god blanding av lunt og intenst. Alt kan skje. Og skulle du miste piffen på grunn av for mye pils og prat, kan du alltids sette deg på en barkrakk og bestille noe fenalår fra nattmenyen. Pingvinen har dessuten byens beste raspeballer, i alle fall sist gang vi var innom. 

ALTONA VINBAR & KJØKKEN

Strandgaten 81 

Gjemt i et lite smau i Gågaten finner du Norges eneste vinbar med to glass i det internasjonale vinmagasinet Wine Spectator. Lokalet er fra slutten av 1500-tallet, bestående av sjarmerende små grotter med moderne interiør. I Altona kan du velge blant nærmere 1000 sorter rød, hvit og musserende vin akkompagnert av en sesongvariert à la carte-meny. Det er fra Altona mange av, ikke bare byens, men også landets beste vinkelnere har sin kunnskap, og baren er for en institusjon å regne. Det serveres også en rekke oster, og enkelte småretter. Romantisk og autentisk, til tross for at stedet kanskje har sett sine glansdager.

LAMPEMANNEN BAR

Strandgaten 195 

Lampemannen høres både ut som en møbelkjede og et vesen fra våre verste mareritt, men i virkeligheten er det heldigvis ingen av delene. Det er derimot en av Bergens beste barer! Et sjarmerende indiested med svært gode drinker og vennlige ansatte. Perfekt sted å stikke innom etter et besøk hos Lydgalleriet i nabobygget. Om du har fobi mot merkelige lamper bør du kanskje dra et annet sted.