Foto: Stig Buvarp

NU–lederen om hvem som skal til helvete

Gina Gylver mener skjebnetiden er her nå, men gir likevel noen beroligende ord.

Hvordan er det å ha klimakampen som selve meningen med livet? 

– Jeg synes det er helt perfekt. Jeg føler jeg trenger mening, sånn generelt, så da er det utrolig fint å ha funnet ut av hva man skal drive med resten av livet. 

«En uendelig sprint i en evig motbakke», kaller du det. Høres ut som et veldig fint liv! 

– Det er slitsomt. Det er en av de mest intense kampene, fordi man aldri noensinne kommer til å vinne den. Klimaendringene er her allerede. Konsekvensene er her allerede, og de tar liv. Slik kommer det til å fortsette å være, uansett om vi hadde klart å kutte alle utslipp i morgen. Det er sånn sett en kamp det er umulig å si seg ferdig med. 

Noen vil kanskje si at man tapte «kampen» allerede på 60-tallet. 

– Ja, men det er en kamp med uendelig mange delseire. Ting kan alltid bli verre. Og det er en slags hyggelig trøst, fordi av den grunn er det aldri lov å gi opp. Selv om vi ikke når 1,5 gradersmålet, selv om det blir 1,9 eller 2,3, vil det alltid kunne bli verre, med flere arter som forsvinner, flere mennesker som dør og flere områder som blir ubeboelige. Det er en merkelig trøst, men det hjelper når det ser mørkt ut for alle målene man har satt seg. 

Alle NU-ere er kjedelige. Hvorfor er det sånn?

– I det siste har vi stengt ti departementer, omdøpt Karl Johan til Elsa Laula geaidnu, stengt ned Statkraft, hatt Greta Thunberg på besøk og hatt audiens hos Kongen. Jeg syns ikke vi er så veldig kjedelige. 

Men alle har samme sveis? Og alle går i samme klær?

– Man er litt like … Det er mye islendere, mye Docs og mye Fjällräven-sekker, men så varierer det fra blond pannelugg til grønn piggsveis. 

Ville du brukt ord som at man er på vei inn i et kollektivt selvmord?

– Jeg bruker ikke de ordene. Man må tenke over hvilken effekt man vil ha på folk. Man må være pragmatisk. 

Men du tenker det i ditt innerste? 

– Problemet med å tenke det, er at vi som er velsignet med et norsk statsborgerskap er så latterlig privilegerte. For oss kommer det sannsynligvis til å gå greit, i hvert fall relativt sett. Men snakker du med folk på Maldivene eller Tuvalu, så ja, åpenbart. De har kommet med sterke uttalelser på klimatoppmøtene. Dere kunne like gjerne bare bombet oss, sier de, fordi resultatet er det samme. Man må huske på det privilegiet som vi har. Norge kommer til å bestå som land, men vi kommer jo ikke fra det upåvirket. Når hundre millioner mennesker flykter på grunn av klimaet, når verdensøkonomien krasjer på grunn av naturkatastrofer, tror vi at Norge ikke kommer til å bli påvirket av det? Når matsikkerheten kollapser? Når økosystemer faller sammen? 

Trenger man mer følelser i klimadebatten? Mindre tall, mindre statistikk og mer følelser?
– Vi i Natur og Ungdom blir alltid beskyldt for å være så følelsesdrevne. Er du aktivist, så driter du liksom i kunnskap og vet ikke hva du snakker om, men jeg har det motsatte inntrykket. Aktivistene er de som klarer å balansere kunnskap, ta den innover seg og faktisk gjøre noe med det. Det er da du faktisk forholder deg til kunnskap og fakta. 

Men media, burde de spilt mer på følelser?

– Det må være riktig type følelser, isåfall. Jeg syns det er helt sykt at Dagbladet slår opp varmerekord i Spania, og så bruker de bilder av folk i bikini på stranda. Realiteten er folk som faller om døde i leilighetene sine på grunn av hete, skogbranner og innsjøer som tørker ut. Samtidig må man variere bruken av følelser, det er mange som går i forsvarsmodus når det er for mye dommedag i monitor.

Sånn som det nye, fantastiske og klimavennlige partiet INP. Hvordan forholder man seg til det?

– Det er noen folk jeg ikke skal bruke tid på å overbevise, og kjernevelgerne til INP er kanskje akkurat slike. Det vi likevel må ta innover oss er at, ja, den grønne omstillingen er skremmende for folk. De er bekymret for arbeidsplasser. De er bekymret for hjørnesteinsbedrifter. De føler ikke at det grønne skiftet er for dem, og da får man en motreaksjon. Det må vi jobbe med og forstå at faktisk er en utfordring. Samtidig er det mange INP-ere hvor jeg tenker at de kan leve i sitt ekkokammer og så kan jeg leve i mitt. 

Det var et par INP-ere som betvilte temperaturene fra målestasjoner i Spania og heller så på egen gradestokk.

– Norge er som kjent et av landene med flest klimafornektere. 

Hva skal man gjøre med fornektere? Hva om onkelen din er det, hva gjør du?

– Da skal jeg skjerme meg selv litt, tror jeg. Man kan ikke ta alle de kampene, da blir man bare utslitt. Den gruppa man må fokusere på er de som sier ja, klimaendringene er menneskeskapte og de har kjipe konsekvenser, men vi forstår ikke hva det har med oss å gjøre. Fokusere på dem. Ignorer fornekterne. 

Vi har selv laget et klimahelvete. Der er fornektere dømt til å gjørmebryte i eget oppgulp og drit til evig tid. Men enda verre er det for forræderne som befinner seg enda dypere nede i helvete. Vi leste at du har tegnet et trehodet monster med Vedum, Støre og Solberg dynket i olje. Vi har også laget et trehodet monster, som selve djevelen i helvete, men vi har byttet ut Vedum med Stoltenberg. Fornøyd?  

– Ja! Alle statsministerne vi har hatt i all verdens tid, er folk som bare kaster bensin på klimabålet og ikke tar noe lederansvar i den krisen vi står i.

Hvem andre fortjener å brenne i helvete?

– Selskapsstoppene. Equinors Anders Opedal. 

Han er der allerede. 

– Topp! Det er jo sykt at man driver et statlig eid selskap, som har alle de økonomiske og teknologiske musklene til å omstille seg, men som likevel bare fortsetter som før. Det er så drøyt hvordan Equinor markedsfører seg. De sponser videoer i instafeeden til unge, de sponser kulturarrangementer og marathonløp, men det de selger er ikke et produkt, det er omdømmet. De vet at olje og fossilt er ut og fronter seg som et bredt energiselskap, men vet du hvor mange prosent av energien de produserte i fjor som var fornybar? 

Nei. 

– Under 1 prosent. 86 prosent av investeringene de gjør, er fortsatt i fossilt. Dette er ikke noe bredt energiselskap. Da de skiftet navn til Equinor, betød det ikke full snuoperasjon slik som det burde gjort. 

Er det ikke bedre at Equinors penger går til for eksempel band enn andre jævlige greier?

– Problemet er at samfunnet da legitimerer deres virksomhet og sier at det er greit å ikke forholde seg til kunnskapen, at det er greit å fortsette å fyre opp om klimakrisen. Nå har til og med Røde Kors og Flyktninghjelpen gått inn i et samarbeid med Equinor. Flyktninghjelpen!? Det er allerede mange flere mennesker som flykter fra klimakrisen enn fra krig og konflikt til sammen, men så tenker Flyktninghjelpen at Equinor er en verdig samarbeidspartner. Det syns jeg er for drøyt. 

Flyktninghjelpen fortjener også å være i helvete!

– Ja, eller de må i hvert fall kjempe for å vise at de hører hjemme et annet sted. 

Det er allerede mange flere mennesker som flykter fra klimakrisen enn fra krig og konflikt til sammen, men så tenker Flyktninghjelpen at Equinor er en verdig samarbeidspartner. Det syns jeg er for drøyt

Gina Gylver, leder for Natur og Ungdom
Foto: Stig Buvarp

Hva med Ola Svenneby?

– Det er kjempesynd at Unge Høyre bruker den plattformen de har til å spille opp om konflikt og polarisering istedenfor faktiske løsninger. Opplevelsen min er at det finnes folk i Unge Høyre som har klima som sin viktigste sak. Da er det skikkelig synd at den makta og den posisjonen misbrukes, men jeg har håp for Ola Svenneby selv om det akkurat nå ser mørkt ut. 

Hva med klimaprofitøren Jenny Skavlan?

– Jenny Skavlan? Nei, jeg har ikke behov for å putte henne i helvete, altså. Haha. 

Bidrar hun ikke også til et motepress? Til at vi alle må bytte klær hele tiden? 

– På et tidspunkt må vi si at man ikke trenger å være perfekt. Jeg har pratet med en del profiler og kjendiser som er redde for å legge ut innlegg om klima, fordi de vet at alle kommer til å svare «åååja, så du bryr deg nå, men du gjør dette og dette og dette». Det legger terskelen sykt høyt for å bare prøve å gjøre litt. Så jeg tenker, ja, Jenny Skavlan har sikkert en helt enorm garderobe, men jeg tror også hun bidrar med mye bra og når ut til en gruppe jeg ikke når ut til. 

Partiet Venstre hører også hjemme i helvete.
– I blant. Det er jo et parti som ofte taler naturens og klimaets sak, men i politikken og hverdagen tar de uendelig mange fæle valg på grunn av partiene de samarbeider med. De gir seg på for mye. For eksempel fjordsakene. Vi saksøkte staten for gruvedumping i Førdefjorden og i den saken uttalte Trine Skei Grande at dette er en sak som er så viktig at man aldri, aldri skal gi seg. Så satt Venstre i regjering og tillot gruvedumping i Førdefjorden. 

Er du helt imot all form for vold? 

– Ja. 

Til enhver pris?

– Ja. Jeg tror bare det ødelegger klimakampen, men jeg tror det kan se annerledes ut i andre land, for eksempel om du er i Niger Delta og saboterer en oljeledning som tar liv og skaper helt forferdelige kår for de som bor der. I Norge tror jeg vold og sabotasje kun sporer av debatten og skaper en vanskeligere samtale. 

Er du lei deg fordi 16-åringen i INP, han der Slagstad Kierulf, ikke ble med i Natur og Ungdom? For et tap! En så retorisk liten gutt med så ressurssterke foreldre!

– Jeg skulle ønske alle 16-åringer valgte Natur og Ungdom. Jeg har vært i NU i 10 år og vet hvor fantastisk det er å vokse opp der. 

Det er sikkert fint å være ungdom i INP også, tror du ikke det?

– Haha, det skal jeg ikke si noe om, jeg har ikke prøvd det, men det høres litt ensomt ut. 

Skolevalget gikk dårlig, da. Går alt i gal retning nå?

– Ting går i feil retning i hele verden. Det er mye å skulle legge en bør på en hel ungdomsgenerasjon og forvente at de skal være enige og aktivister alle sammen. Jeg synes det er et urettferdig fokus. Grunnen til at mange mister troen, tror jeg, er at man bare blir møtt med handlingslammelse og et klapp på hodet. Man mobiliserte ti tusenvis av unge, et av de største opprørene i moderne norsk historie, og så skjer det absolutt ingenting politisk. Det er ikke rart man blir apatisk og heller vil fokusere på leksefri skole og fraværsgrensa.

Finnes det en sak hvor Natur og Ungdom har tatt helt PUBERTALT feil?

– Fosen og ny vindkraftutbygging. Vi tok ikke innover oss omfanget. Det er bare å anerkjenne og ta ansvar for det. Vi jobber hver dag for en omstilling, men det kan ikke gå på bekostning av menneskerettigheter. 

Store deler av organisasjonen din er jo barn. Og barn tar jo ofte feil. 

– Min erfaring er at de 16- og 17-åringene som jeg jobber med er mye klokere enn de som styrer landet. Det er ikke alder det går på.

Hvor tror du vi er i 2050 om du ikke får viljen din? Har du apokalyptiske drømmer?

– Akkurat nå vet vi at Amazonas er inne i en av de verste tørkene noensinne. Når vi vet at det kan føre til en kollaps i regnskogen, når vi vet at havene er i ferd med å nå vippepunkter og bare bli surere og surere og når i vet at tundraen tiner, det er klart at disse store tingene kan holde deg våken om natta. Vi må anerkjenne at mennesker blir drept av klimakrisen hver dag som går nå. Dette er ikke noe som ligger inne i fremtiden. Vi står midt i det. Vi lever i en skjebnetid, hvor hvert eneste tonn teller og hvert eneste menneske spiller en viktig rolle. Det er til å få frysninger av. 

DERFOR BØR DU BLI NATT&DAG-ABONNENT


BLI ABONNENT!

– Tilgang til all vår journalistikk
I over 30 år har NATT&DAG vært medie-Norges lille degenererte og opplyste bastardbarn. Det skal vi være i over 30 år til, men fremover vil flere av våre beste saker legges bak betalingsmur. Det vil også gjelde det meste av vår omfattende dekning av musikk, film, litteratur, spill, mat og vin.

– Halv pris på alle NATT&DAG-fester
Hver måned arrangerer vi fester for å feire slipp av neste avis. På disse får man ikke bare møte et knippe av Oslos kuleste, slik det har vært i over 30 år. Man får også oppleve eksklusive konserter på en liten scene.

– Halv pris på månedens utvalgte film på Vega
Hver måned velger vi ut månedens utvalgte film på Vega scene i Oslo, landets desidert beste kinosted. Ikke bare skriver vi om filmen i forkant, men du får også halv pris på den.

– Halv pris på månedens utvalgte konsert på Parkteatret
Hver måned velger vi ut månedens utvalgte konsert på Parkteatret i Oslo. Som NATT&DAG-abonnent får du halv pris på den utvalgte konserten.

– Eksklusive invitasjoner til alle våre eventer
NATT&DAG har slippfester, filmvisninger og konserter, men fremover kommer vi også til å arrangere eventer innen kunst, litteratur, mat og vin.

– Ukentlig nyhetsbrev med alle våre tilbud og våre beste saker
Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som gir deg de beste tipsene til hvordan bruke byen og hvilke tilbud du får som NATT&DAG-abonnent. I tillegg får du tilsendt våre beste saker fra uken som har gått.

BLI ABONNENT!