The Good The Bad and The Zugly: – Tropical house-artister er mer misantropiske enn oss

Vokalist Ivar Nikolaisen sutrer om misantropisk house, hemoroider og hovedstaden.

b
a

The Good The Bad and The Zugly er klare med sitt tredje album, Misanthropical House. Siden starten i 2011 har bandet vært en redning for alle som savnet 90-tallets Turboneger, Gluecifer og Anal Babes (også kjent som Lyden av Last Train, L.A.L.T.), og en åpenbaring for en ny generasjon øl- og rumperockere.

Da den krakilske vokalisten Lars Dehli ga seg etter bandets første plate, Anti World Music, var det ingen hvem som helst som tok over. Ivar Nikolaisen, kjent fra Silver og landets mest talentfulle søskenflokk, tok på seg oppgaven med å redde scandirocken med andreplata Hadeland Hardcore, som blant annet ble nominert til Spellemannprisen 2015 i klassen rock.

Den første singelen fra Misanthropical House, «Vik Bak Meg Satan», åpner med linja «Screwing myself into the toilet with my head down in the water. Excrements and blood – welcome to the gutter!» og vitner om at scandirocken fortsatt er i trygge hender – det går fortsatt i å drikke øl og ha vondt i rumpa. Heldigvis!

Her er de nominerte til årets album 2017!

Plata heter Misanthropical House. Hva er ditt forhold til Matoma?

– Hadde faktisk aldri hørt om Atoma eller tropical house før Magne var i studio til Ruben (Willem, red. anm.) for å mastre plata. Det var første gang vi fikk høre om sjangeren, så skivetittelen fikk vi nesten kasta på oss. Misanthropical House er ikke bare en skivetittel, men nå også en helt ny sjanger, prikk lik tropical house bare opp-ned, slik effekten blir hvis du snur et kors. Kan minne om scandirock, men med en mer aggressiv og bitter undertone.

Tror du Kygo og Matoma hadde laget scandirock hvis de var misantroper?

– Nei, det er tvilsomt. Scandirock eller misanthropical house er ikke særlig misantropisk i seg selv. Man er avhengig av alt for mange samarbeidspartnere. Jeg tror nok heller tropical house-artister er mer misantropiske enn oss. Så med andre ord, vi er ikke misantroper, eller kanskje når vi er edru.

Dere har gitt ut platene Anti World Music, Hadeland Hardcore og Misanthropical House. Hvilke andre negative sjanger-ordspill stod på blokka denne gangen? Uchillwave? Heh!

– Hehe. Vi trodde vi hadde brukt opp alle sjanger-ordspilla. Arbeidstittelen på plata var faktisk OSLO WHORE SHOW, men det ble litt FOR scandi.

Den nye skiva handler om klaging, alderdom og… Vestlandet? Hva er verst av Bergen og hemoroider?

– Hardcore hemoroider, helt klart! Det unner jeg ikke min verste fiende! Det der bergenshatet stammer fra en litt døv episode før min tid, på Kvarteret for en del år siden. De andre klarer ikke helt å gi slipp på det. Ellers er vi vel bare misunnelige på alle bergensbanda. De har finere tatoveringer, freshere klær, de kan ruse seg så mye de vil uten at det synes på dem, mens vi kapitulerer på en sixpack med lettøl. De får dessuten alltid gode anmeldelser og de har sin egen kule scene, nemlig Loddefjord-scena. I Oslo har vi ikke noe felleskap. Vi har riktignok Black Hole Crew, alle de banda er fantastiske, men der får vi aldri komme inn i varmen. Vi er ikke bitre.

Les også: Er det nyeste medlemmet i Broen en baby som spiller althorn?

Singelen «Vik Bak Meg Satan» fremstår som en slags hemoroide-guide, men jeg skjønner ikke om kokain er en kur for eller imot. Hjelp!

– Jeg skjønner at den låten er litt på kanten. Vi prøvde først å selge den til Luxus Leverpostei, men de var ikke interessert. Så prøvde jeg Plumbo, men de ville heller ikke ha den. De mente vel det ikke var troverdig at en scandirocker med kristen bakgrunn skulle skrive en låt om deres favorittema. Men jo, dette med kokain… Du veit… Vi tenkte det kunne være lurt å snakke ungdommens språk… Jøde for jøde, greker for greker som det står skrevet i skriften… Vi håpet P3 ville liste låta hvis vi sang om kokain, men det gjorde de ikke. De skjønte vel det da, der oppe på Marienlyst, at disse avdanka scandirockerne bare hadde skrevet nok en låt om rasshølet sitt. Cin kokain er nemlig det lindrende stoffet i Scheriproct, hemoroidekremen som du får både som stikkpille og på tube.

Da du var gjesteblogger for Aftenposten for ti år siden skrev du at «Hva folk flest mener er meg totalt likegyldig. Men jeg er drittlei denne overfladiske sytinga. Deres største lidenskap er å nilese Se & Hør og å sutre over altfor høye bensinpriser.» Hva BURDE folk flest klage over i dag?

– Huffda! Sikker på at det ikke var henta fra Si;D? Vel, kan jo begynne med Vann- og avløpsetaten… Jeg har en høne å plukke med dem… Så har du alle de derre teknologioptimistene, Gud, hjelp meg! Nyateistene! De liberale kristensosialistene. Flatehogst-gærninger… De internasjonale rasshøla!!! Verdensborgerne… Bjørn Kjos! Brunmetalfreaks… Den oppblåste oppdrettsbransjen! De kvalmende hytteeierne langs kysten som kruser rundt i de digre båtene sine… Ååååååååååå som de forderver landet vårt!!! Hyttefeltene på fjellet og skitrekka deres…  Sydenpendlere… Folk med meninger… Kjøttetere… Nei, må slutte nå, får vel sparken fra bandet hvis jeg fortsetter.

Apropos sutring, er det sant at Little Steven kom innom Last Train da dere spilte og sa «It’s the worst band I’ve seen in Norway! No doubt! Probably the worst band in the world»?

– Jeg tviler på at det er sant, men ryktet sier så. Jeg kan bare ikke se for meg at han har sagt det der. Han er jo en klassisk fremsnakker. Men vi kan jo alltids håpe.

Misanthropical House er ute i dag, fredag 26. januar.