N&D møter Kristofer Hivju

b
a

VI HAR ALLEhørt om den store vikingkongen Olav Haraldson, Norgesstørste helgen som falt på Stiklestad i 1030 og ble kåret til helgen bare ettår etter hans dødsfall. Trondheim by er nå godt i gang med å feireOlavsfestdagene, en festival som kan tilby det aller meste. Men det er Olav denhellige som er hovedpersonen, og på festivalens siste dag kan du sefamilieforestillingen “Olav – fra hat til håp”, hvor blant annetHollywood- og Game of Thrones-aktuelle Kristofer Hivju spiller vikingkongen.

N&D møtte Hildegunn Eggen som er forteller, Rolf Baltzersen fraTrondheimsolistene som står for musikken – og Kristofer Hivju.

Familieforestillingensom har et så passende navn, “Olav – Fra hat til håp”, tar for seg de viktigstehendelsene fra Olav den helliges liv. Hvordan han forvandles fra en brutalvikingkonge til å bli en dypt religiøs mann. Gjennom forestillingen får vi etinnblikk i Olavs drømmer og indre konflikter, som er mesterlig fortalt avHildegunn Eggen.

Nidarosdomener scenen for historien og forestillingen blir spilt på selveste graven tilOlav den hellige.

Siden detfaktisk er på graven til fyren, så gir det en følelse av å møte spøkelset hans.

Hvordan er det å spille i så vakre omgivelsersom Nidarosdomen?

Kristofer:Det er den feteste scenen å spille på og siden det faktisk er på graven tilfyren, så gir det en følelse av å møte spøkelset hans. Dessuten er jo Nidarosdomenen av de flotteste byggene i Europa.

Hildegunn:Det gir en ekstra historisk sus gjennom kroppen å få spille akkurat her.

Hivju harlang erfaring som skuespiller og har gjort mye forskjellig, både somskuespiller, produsent og manusforfatter, men noe som går igjen hos Hivju erOlav Haraldsson. Hivju forteller at han lenge har vært fascinert av Olav denhellige.

Det begynte da jeg som sjuåringhadde en statistrolle i Spelet på Stiklestad, og der min eneste replikk var”Kongen kommer, kongen kommer”. Jeg var statist i fire år på Stiklestad og detvar også her interessen for skuespill begynte. Etterpå fortsatte min fascinasjonfor vikingkongen, og jeg har gjort mye som Olav den hellige. Blant annet etspel i Sarpsborg og dokumentarer.

Hva er ditt forhold til vikingkongen, Hildegunn?

– Jegbegynte i Spelet på Stiklestad som 15-åring og dette er det mitt 34. år. I 34år har jeg spilt mange forskjellige roller, faktisk alle de kvinnelige rollenei spelet.

Musikk haren viktig del for å fremme de riktige følelsene, og i “Olav – fra hat til håp”er det Rolf Baltzersen fra Trondheimsolistene som står for den nykomponertemusikken. Med en enkel kontrabass skaper han en stemning som gjennomsyrerforestillingen.

Hvor har du søkt inspirasjon for å lage musikkentil forestillingen?

– I fleremåneder hørte jeg på gammel middelaldersk musikk, det gikk også en god del i gammelkirkemusikk og islandske toner. Men da jeg fikk manuset var det en scene hvorjeg så for meg musikken med en gang, og det var scenen med Olav som barn. Såjeg fikk også inspirasjon av selve manuset og teksten.

N&D fikken liten smakebit på forestillingen, og gode dialoger, glimt i øyet og et snevav humor, gjør at fortellingen også er tilgjengelig for barn. Alle fra syv årog oppover har stor glede av dette stykket.

Flere bilder her.

3. august klokken17.00 og 18.30 kan du se forestillingen “Olav – fra hat til håp” i de vakreomgivelsene i Nidarosdomen, hvor du kan få et bedre bilde av hvem dennemystiske vikingkongen var. På akkurat denne dagen i 1031 ble Olav Haraldssontil Olav den hellige, dagen har fått navnet “Translatio Olavi” etter Olavshelgenkåring.

Medvirkendei “Olav – fra hat til håp” er:

-Liv Inger Grefstad står for manus og regi.

-Kristofer Hivju spiller Olav den hellige, og har værtmed og utviklet manus.

-Hildegunn Eggen fra Trøndelag teater, erforteller/volven.

-Fiolinist Joakim Røbergshagen spiller Olav som barn.

-Rolf Baltzersen fra Trondheimsolistene står formusikken.

-Hallgrim Hansegård er danser i luft-tissuedans ogvisualiserer drømmen i forestillingen. Hansegård er også kjent fra Frikar.