Osloprisen 2023: Her er årets vinnere

Danby Choi vant Årets verste stemme under NATT&DAGs prisutdeling fredag kveld. Prisen var en av 10 priser som ble delt ut på den store festkvelden.

Se bildene fra festen her.

Årets verste stemme:

– Danby Choi
– Emilie Enger Mehl
– Cato Husabø Fossen

Prisen ble delt ut av Rosa Faenskap, som tidligere denne uka nektet å motta nominasjonen til Subjektprisen for albumet «Jeg blir til deg». Det var derfor åpenbart for flere hvem som skulle gå av med seieren.

– Alle tre har jobbet hardt for å fortjene denne prestisjefylte prisen, sa gitarist Emil Vestre fra scenen på Ingensteds.

– Men én av dem har vist et utrolig driv og et unikt pågangsmot til å konsekvent presse sin idioti inn i tv-skjermer, debattflater, sosiale medier, og hvor enn ellers han kan slukke sin uendelige tørst for oppmerksomhet. 

Prisen gikk til Danby Choi etter et overveldende flertall i avstemningen. Choi var invitert til festen, men møtte ikke opp.

Emil Vestre fra Rosa Faenskap deler ut prisen for Årets verste stemme. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets stemme:

– Fosen-aksjonen
– Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid
– Silje Falmår

Prisen for Årets stemme ble delt ut av NATT&DAGs redaktør, Geir Magne Staurland.

– Årets stemme er en pris NATT&DAG deler ut til en person eller gruppe som har utmerket seg positivt i offentligheten i 2023. Prisen går til noen som har hevet nivået på den offentlige debatten, som har fått oss til å åpne øynene. Som har ofret seg og gått kompromissløst inn med hodet først for en viktig sak, sa Staurland fra scenen og understreket at alle de tre nominerte var verdige vinnere.

Silje Falmår var til stede i lokalet, det samme var flere representanter fra Fosen-aksjonen. Magdi fra Karpe kunne ikke komme.

– Vinneren av Årets stemme har vært en viktig og markant stemme i 2023. De har vært en pest og en plage for landets styrende organer – og det helt på sin plass. Det eneste de ønsker, er at regjeringen skal ta konsekvensene av en høyesterettsdom som ligger flere og flere dager bak oss for hver dag som går. Det er pinlig, men det er altså der vi står i Norge i 2023, sa Staurland før prisen ble overakt til Therese Olsen, Elise Sørensen, Márjá Karlsen, Aleksander Snarheim og Ida Helene Benonisen. Det var sistnevnte som snakket på vegne av Fosen-aksjonen. Benonisen fremhevet at bevegelsen ikke startet med dem nå i år, men at de står på skuldrene av sine forfedre i en langvarig kamp mot undertrykkelse.

Ida Helene Benoninsen holdt en takketale på vegne av Fosen-aksjonen. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets musikk:

– Swank Mami – Eurostar
– Undergrunn – Egoland
– Bo Milli – Making Friends

Prisen for Årets musikk ble delt ut av Øyunn Krogh.

– God musikk er gøy, dårlig musikk kan også være gøy. Men bare god musikk er bra, og bare bra musikk er nominert til Osloprisen 2023, innledet hun fra scenen.

– Vinneren av årets musikk er en bråmoden sensasjon på den norske RnB-scena. Allerede på sin første utgivelse tør hun å utfordre og eksperimentere i flere retninger samtidig.

Deretter avslørte hun at Swank Mami gikk av med seieren.

– Norge er ingen bad bitch. NATT&DAG er en bad bitch, sa hun i takketalen.

Øyunn Krogh delte ut Årets musikk til Swank Mami. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets live:

– Ary på Øyafestivalen
– Witch Club Satan på Tons of Rock
– Cezinando i Operaen

Prisen for Årets live ble utdelt av Honningbarna-vokalist Edvard Valberg. Den meritterte liveartisten innledet med en inderlig appell til viktigheten av livemusikk, før de nominerte ble listet opp på skjermen bak ham.

Kveldens vinner, Ary, fulgte opp med en vel så inderlig appell. Der tok hun derimot også til orde for kortere konserter. Konserten hun vant prisen for, på Øyafestivalen, varte i kun 38 minutter. I takketalen sa hun at hun vanligvis syns konserter er dritkjedelige.

Ary holdt en lengre takketale under Osloprisen 2023. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets film:

– Den siste våren av Franciska Eliassen
– Blokka av Aslaug Holm
– Fedrelandet av Margreth Olin

Prisen for Årets film ble utdelt av Theresa Eggesbø, kjent som artisten Resa Saffa Park og som skuespiller i flere serier.

– De tre nominerte til Osloprisen er alle filmer som er vel verdt oppmerksomheten. Det er filmer som i høyeste grad krever, men også fortjener, din tilstedeværelse, sa hun fra scenen.

– Vinneren av årets film har blitt en snakkis. Filmen makter å holde deg fast hele veien gjennom, med et uttrykk som er både upolert, ektefølt og barnslig. Filmen er laget på utsiden av det ordinære norske filmsystemet, og startet som en eksamensfilm på Filmkunstskolen i Kabelvåg.

Regissøren bak vinnerfilmen «Den siste våren» var ikke tilstede, men det var flere av de andre i teamet.

Margreth Olin (Fedrelandet) og Aslaug Holm (Blokka) var også på prisutdelingen.

Les begrunnelsene her.

Årets TV:

– Makta
– Føkkings Fladseth
– Gauteshow

Årets TV ble delt ut av komiker og podkastvert Martha Leivestad, som tidligere på kvelden vant Årets podkast.

– Serier pumpes ut som aldri før. Det er mest drit, men også mye bra. Her er de beste, sa hun fra scenen.

– Vinneren av årets TV oser av kreative valg og lekenhet. Serien er først og fremst en fremstilling av et tidløst og grandiost maktspill, inspirert av heltefortellingen om Gro Harlem Brundtland og alle de slemme, onde mennene.

Silje Storstein, Kristin Grue, Camilla Brusdal og Kathrine Thorborg Johansen fra Makta mottok prisen. Camilla Brusdal og Kristin Grue holdt hver sin takketale.

Camilla Brusdal og Kristin Grue holdt en tale om å friske opp NRK. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets litteratur:

– Snafu av Espen Stokke
– Ute av Einar Stenseng
– Godset av Signe Holm

Årets litteratur ble delt ut av NATT&DAGs litteraturredaktør, Eilif Guldvog Hartvedt.

– Er dette kveldens viktigste pris? Få karrierer defineres så mye av priser som en forfatters. Derfor er det til liten trøst, kjære nominerte, at redaksjonen regner dere alle som vinnere. Bare én av dere kan for all tid pryde bokomslagene deres med «Vinner av Osloprisen 2023», sa Guldvog Hartvedt før de nominerte ble lsitet opp.

– Vinneren av Årets litteratur har en evne til å vri og vrenge på ord, forestillinger og liv som få andre. Denne debutanten har så mange idéer at de nærmest bobler ut av bokens sider – og dessuten har han skrevet de morsomste og underfundigste aforismene siden Nietzsche.

Espen Stokke holdt selv en kort takketale.

Espen Stokke vant Årets litteratur. Foto: Sander Solberg Øren

Les begrunnelsene her.

Årets podkast:

– Høvla øve
– Skitbyen
– Både Erlend og Steinar

Årets podkast ble delt ut av mannen med landets største podkast, Lars Berrum.

Martha Leivestad fortalte fra scenen at hun først trodde nominasjonen til Årets podkast var en ironisk spøk fra NATT&DAG-redaksjonen, men det var det altså ikke.

Martha Leivestad vant Årets podkast. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets spisested:

– Liminal
– Doug’s Hamburger
– Jimmy’s

Prisen for Årets spistested ble også delt ut av Lars Berrum, som også kjørte et eget stand-upshow mellom slagene. Der ble blant annet Årets publikummer kåret, «the Amish guy», som viste seg å høre til følget til Per Heimly.

Etter dette ble prisen for Årets spisested utdelt til Liminal, som dessverre lå hjemme med spysjuke denne kvelden. De to konkurrentene Doug’s Hamburger og Jimmy’s var tilstede.

Les begrunnelsene her.

Årets utested:

– Orlando’s
– Baba Bar
– Gehør

Prisen for Årets utested ble utdelt av programleder Martin Marki, som innledet sekvensen med å vise at han kan røyke og drikke øl samtidig.

Til å motta prisen var Orlando’s-eierens sønn.

Sønnen av bareieren Orlando mottok prisen. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.

Årets kunst:

– Ahmed Umar med Glowing Phalanges på Kunstnernes hus
– Kristoffer Myskja med Failures in Automation på Atelier Nord
– Julie Poly med 4.59 på Fotogalleriet

Prisen for Årets kunst ble utdelt av Per Heimly, som hadde med seg et helt entourage på scenen, blant disse modeller og en mann i cowboy-hatt som gjentatte ganger satte fyr på Heimlys hatt.

– Kunst handler om å rive ned og bygge opp, sa Heimly fra scenen.

– Vinneren av Årets kunst har virkelig skutt fart inn i den norske kunsttoppen de siste årene. Det foreløpige høydepunktet kom i år. Kunstneren bak årets utstilling kom til Norge fra Sudan i 2008, og kunsten er sterkt preget av hans konservative oppvekst i Mekka, Saudi Arabia og Sudan, sa Heimly.

Ahmed Umar holdt selv en lengre takketale etter å ha innledet med å kalle NATT&DAG for «Dagbladet». Talen handlet om at han er glad, men at hans glede aldri vil bli fullendt før det er fred i verden. Ahmed Umar avsluttet – i likhet med flere av prisvinnerne – med å si Fri Palestina.

Ahmed Umar vant Årets kunst. Foto: Øystein Kinde

Les begrunnelsene her.