Helt random kjendiser om bakrus

Få kjenner bakrusens iskalde grep og fylleangstens inkriminerende selvransakelse bedre enn det 21. århundres gudeskikkelser. Med livet for sine føtter, og åpen bar for sine hender, spurte vi et veldig rart utvalg norske kjendiser om hjelp til å løse en av verdenshistoriens store gåter.

I en annen sak prater vi med kjemikeren Alexander Sandtorv, hvor han setter kjendisenes mirakelkurer på prøve. Den kan du lese HER.

LILLI BENDRISS

Hjelp oss, Lilli!
– Slutt og drikke.

Ok.

STAYSMAN

Hvordan kurerer man fyllesjuken?
Det er enkelt. Det er bare å jekke seg en ny øl med en gang du står opp dagen etter, men drikke i et litt saktere tempo enn dagen før, sånn at man er representantiv til jobb på mandagen. Om man derimot IKKE er alkoholiker kan du fyre opp en trøndersodd. Altså, hermetikken. Ihjelkrydre den med pepper og salt, og nyte den sammen med noen brødskiver og halvannen liter Pepsi Max. Voila, fyllesjuken er over.

Og fylleangsten?
– Les punkt 1. Altså delen med øl.

HENRIK FLADSETH

Hjelp oss med bakrusen, Mr. Fladseth!
– Drikke masse vann, og/eller alkofrie enheter mellom. Klarer det nesten aldri selv og ender dermed opp fyllesjuk som et helvete.

En HELT EKTE forsker har fortalt oss at denne vanngreia er en myte. «Finnes ingenting som dokumenterer at det har effekt på bakrus». Høres kødd ut?
– Kan ikke forstå hva han mener, og føler jeg har empirisk grunnlag for å påstå at VANN hjelper mot dehydrering. Og dehydrerin gmå da være en grunn til bakrus?

Har alltid følt meg bedre hvis jeg har drukket masse vann gjennom kvelden og før jeg legger meg. 

Han sier «VI HAR ET GANSKE PERVERST FORHOLD TIL DET Å VÆRE HYDRERT».
– Hvem er forskern??! 

Han her.

VERDENS TO MEST IRRITERENDE KJENDISER

Lisa, hva er dine beste tips mot fyllesjuka?
– Aldri legge seg på stigende rus, har du driti deg ut og slurpa i deg for mye, for tett opp til leggetid, så må du vase rundt til du nesten kjenner at du blir litt bakrus-aktig. Da kan du rydde, eller legge deg i dusjen med varmt vann på. Ikke nå da dessverre når strømprisene er så høye. Så tar du to Paracet og en Zyrtec før du legger deg, og skyller ned med en halvliter vann.

Kult. Men hva med fylleangsten?
– Når du kjenner fylleangsten herje si til deg selv: Dette er kun en kjemisk reaksjon i kroppen! Husk alle er mest opptatt av seg selv og husker ikke om du sa eller gjorde noe dumt. Så må du prøve å sove litt til. Når du da skal stå opp og begynne dagen, sørg for å ha noen å snakke med, som du kan fjase deg gjennom gårsdagen med. Alt blir alltid mye lettere når det sies høyt – det er som om det da forlater systemet. Har du ingen å snakke med så er jo det veldig leit da, men da er det vel så leit at du var drita helt alene dagen før. Da ville jeg søkt hjelp slik at du på den måten skaffer deg et nettverk.

Vi har masse venner… Hva med deg, Sigrid?
– Jeg har bare tre triks.

Det er ikke bare, bare! Fortell!
– Ligging, en shot Fernet og å vaske badet for å svette ut siste rest.

Vi regner med denne søndags-løypa er oppført i riktig rekkefølge.
– Absolutt riktig rekkefølge, og når fylleangsten melder seg har jeg løst det med å ha en ukentlig podcast å tømme meg i.

Å tømme seg virker som en gjennomgående rød tråd.

KJELL INGE

Vi spurte Palle Ydstebø om tips. Han hadde ingen, fordi han er fra Kvitsøy og er avholdsmann. I likhet med han har heller ikke du kjent på en ekte bakrus.
– Det er ikke alltid en enkel oppgave å komme seg ut av bakrus etter en hard dag på byen, men her er noen tips som kan hjelpe deg.

Kult! Fortell!
– Prøv å få sove. Selv om du kanskje føler deg oppmerksom og våken, kan søvn være den beste måten å komme seg gjennom bakrusen på. Prøv å legge deg og få litt hvile så snart som mulig.

Ok. 
– Drikk masse væske. Bakrus kan føre til at du blir dehydrert, så det er viktig å få i deg mye væske. Prøv å drikke vann, kokosnøttvann eller sportsdrikker for å erstatte de mistede væskereservene.

Hørt det før. 
– Unngå kaffe. Kaffe kan føre til at du blir enda mer dehydrert, så det kan være lurt å holde seg unna kaffe mens du er i bakrus. Spis en god frokost. Når du våkner opp etter en kveld ute, kan en god frokost hjelpe deg med å få energi og føle deg bedre. Prøv å spise proteinrike matvarer som egg og bønner, samt fiberrike matvarer som havregrøt og brød.

Fy faen du er kjedelig.
– Ta et par ibuprofen! Ibuperofen kan hjelpe deg med å lindre hodepine og muskelsmerter som ofte oppstår ved bakrus. Sørg for å følge doseringen som står på pakningen.

Har du noen litt mer uortodokse tips?
– Ja, her er noen litt mer uortodokse tips som kan hjelpe deg med å komme deg gjennom bakrusen.

Kjør!
– Prøv å tømme magen. 

HVA?
– Noen mennesker finner det hjelpsomt å kaste opp for å føle seg bedre etter en kveld med alkohol.

Men… 
– Imidlertid bør du ikke gjøre dette med vilje, da det kan være skadelig for magen.

Riktig. 
– Prøv å dusje eller bade. Varmt vann kan hjelpe deg med å slappe av og føle deg bedre. 

Originalt! 
– Prøv å dusje eller ta et bad med lavendel- eller eukalyptusolje for å hjelpe deg med å føle deg mer avslappet.

Sexy!
– Prøv å spise gurkemeie. 

Å jaså?
– Gurkemeie har anti-inflammatoriske egenskaper som kan hjelpe deg med å føle deg bedre når du er i bakrus. Prøv å tilsette gurkemeie i maten din eller drikke den som en te.

Du blir bare bedre og bedre. 
– Det er vanskelig å si hva det rareste tipset jeg har for å komme seg gjennom bakrusen er, siden dette kan være subjektivt. Imidlertid vil jeg nevne at noen mennesker har prøvd å bruke «hæl-sokker» for å lindre hodepine og andre ubehag ved bakrus. Disse sokkene har en hæl som stikker opp fra bunnen, og skal hjelpe med å tilføre mer blod til hodet når du bruker dem. Det er imidlertid ikke bevist at disse sokkene faktisk hjelper, og det anbefales ikke å bruke dem som eneste behandling for bakrus.

MIMIR KRISTJANSSON

En hvit mann med politisk ansvar! Hva gjør en sånn en for å gjøre dagen derpå fin?
– Det er å ta seg en øl. Det har sine negative konsekvenser, for på et tidspunkt må man slutte å drikke. Det andre er å ikke bli liggende. Jeg er i verdenstoppen på å jobbe i bakrus. 

WOW, du as!
– Ja, man må bare aktivisere seg. Oppvåkningen er det verste. Blir man liggende, kommer den andre bølgen – og den er jævlig. Da må man komme seg opp – rydde, vaske, jobbe. Jeg er jo islandsk, så først sånn hetepott, så kuldekulp. Det der er skummelt for islendingene, for det funker så godt. 

Har du sterk disiplin?
– Jeg har mye planer, og vilje til å lage planer. Når jeg våkner skal jeg et eller annet. Så det og overbooke seg er en form for løsning, ja. 

Har det norske folk sett deg fyllesyk på jobb? 
– Haha! Jaja, men jeg greier å riste det fra meg. Men det er det psykiske [som kan være problemet]. Ofte er det en sår kjerne bak det «harde ytre». Kroppen har ikke blitt dårligere, men psyken er svakere [gjennom årene], noe som er kontraintuitivt. Den fysiske evnen til å takle bakrusens stiger, mens den psykiske evnen minsker.

Noen tips til fylleangsten da?
– Fylleangst er uspesifisert. Det som skjer er ikke selve angsten – fylleangsten er den uroen når Dr. Angst kommer på hjernebesøk, og man leter og går gjennom gårsdagen. Skal du bli redd for at bestekompisen ble sur for at du ble full, da er alt tapt. Haha! Man må huske at det er fysiologisk, det betyr ikke at man har gjort noe galt. Man har lave nivåer av noe i blodet. En ting jeg ofte gjør når jeg får fylleangst er å skrive innlegg på Facebook for å få likes. Og takk for i går-meldinger!

Dessverre svarte hverken Atle Antonsen, Bernt Hulsker eller Trond Giske på våre henvendelser om hvordan håndtere kraftig bakrus og særlig fylleangst.