STUDENTGUIDE: Trondheim – Restauranter

Du ser nå på vår Trondheim-guide for studenter. Når du har spist opp kan du for eksempel sjekke ut en bar eller en platesjappe:

Utesteder i Trondheim

Kafeer, scener & butikker i Trondheim


SELMA BAR & PIZZA

TMV-kaia 13 

Selma Pizza og Bar flyttet inn i Peppes gamle lokaler, og selv om både Peppes og Selma er gullrestauranter stopper også likhetene der. På Selma får du økologisk surdeigspizza laget av villgjær fra en 15 år gammel gjærkultur, og mel fra Italia. Vi snakker altså om Trondheims gourmetgull. I tillegg har Selma en bardisk med en hel haug tappetårn fylt til randen med flytende gull!

COWSEA

Ferjemannsveien 12 

Under det nybygde, prangende bygget til Adresseavisen har Trondheim nå fått sin “Aker Brygge”. Det er i hvert fall slik det markedsføres. På østsiden av Bakke Bru ligger det nå en rekke restauranter og barer. Cowsea serverer – som navnet bestående av ‘cow’ + ‘sea’ – både sushi og burger. I tillegg fungerer det som utested for de med litt tykkere lommebok enn studenter flest – altså helt i tråd med “Aker Brygge i Trøndelag”-imaget. Den gode lunchbuffeten klokken 15 hver dag er dog helt overkommelig økonomisk. 

KALAS & CANASTA 

Nedre Bakklandet 5 

Liten meny er et godt tegn. Dagens fisk og dagens kjøtt. Og det er da ikke hvem som helst som har åpnet restaurant i de gamle lokalene til Choco Boco Bakklandet: Tidligere Credo-sjef Trond Åm står bak dette konseptet, som ligger et sted mellom delikatessebutikk, vinbar og restaurant. Nå tenker du kanskje at denne opplevelsen ligger på en firesifret prishylle, men nei: Her tilbys smaken av fugl for noen hundrelapper. 

ALMA’S

Kongens gate 19 

I de gamle Brukbarlokalene har det steget frem en lys, behagelig og casual restaurant. Alma’s matprofil er god, ujålete og har fokus på rustikke, ærlige smaker. Kakebuffet på flygelet, dagens smårett servert på svart steinhelle og krittavlen med dagens middag har til gode å skuffe. Samtidig som dagens fisk eller kjøtt fortæres på det ene bordet er det riktig nok ikke noe i veien for å kunne bestille en drink fra den heftige og midtstilte bardisken. Perfekt før en konsert på Byscenen i nabolokalet. 

FRIDA 

Fjordgata 15 

Frida er naturligvis oppkalt etter Mexicos store avdøde kunstner Frida Kahlo, og for de som er kjent med Kahlo, så får man en følelse av å være i hennes hjem når man gjester restauranten – muligens på grunn av alle maleriene på veggene. Her får du den tradisjonelle meksikanske utgaven av taco, og for dere som trenger en liten påminnelse om hva taco egentlig er, anbefales det å ta turen. En gjestende meksikansk skuespiller tok visstnok til (gledes)tårene i disse lokalene, øyensynlig etter å ha blitt utsatt for den norske meierimaten over for lang tid. 

LADEJARLEN

Innherredsveien 52 

Litt som Berlinmuren, bare uten kommunisme på den ene siden og kapitalisme og overflod av forbruksvarer på den andre. Det er faktisk noe enda bedre: nemlig det som meget vel kan være den aller beste pizzaen i Trondheim. Ingrediensene er kortreiste – etter en rask titt på menyen kan en få inntrykk av at alt er fra Hitra – og utførelsen perfekt. I tillegg har Ladejarlen stort ølutvalg, de viser fotball hvis man vil det, og til alt overmål henger det en Ranheimdrakt (!) på veggen, noe som egentlig fortsatt føles litt rart. Stort pluss for at de staver middag “meddag”. 

TO ROM OG KJØKKEN 

Carl Johans gate 5 

Tidligere vinner av cocktailmiksing, dreven restaurantør og Kyotopappas Roar Hildonens store hjertebarn, To Rom og Kjøkken, har havnet på helt riktig på plass i trønderhjertene med tiden. Med sine åtte servitører på 20 m² er du sikret top notch service. Kjent for sine rause porsjoner i brasseristil og for sine lokale varer tilberedt på både fransk og middelhavsk vis.

SELLANRAA

Kongens gate 2 

Sellanraa er et naturlig bindeledd mellom den nye kunsthallen, litteraturhuset og biblioteket, og har på kort tid vist seg som et fint tilskudd til byen. Sellanraa satser på ferske og naturlige råvarer. Utmerket både som spisested, drikkested og avislesested. 

FAGN

Ørjaveita 4 

I de gamle lokalene til Credo (se nedenfor) driver Fagn magi med lokale råvarer, leverandører og tradisjoner. Du bør ha med deg et bankkort med hele arven på for å virkelig få oppleve det man skal oppleve på Michelin-restauranter. Her snakker vi 10 eller 20 retter med kombinasjoner du ikke engang kan forestille deg. Bare gjør det! Minst én gang i året. Det er verdt noen ekstravakter på helligdagene.

CREDO

Ladeveien 9 

Der Fagn stopper på 20 retter, tar Credo deg gjennom opp mot 25 forskjellige matopplevelser med tilhørende drikkemeny. Du aner ikke hva du får, men det er alltid smakfullt, perfekt og en unik opplevelse du ikke får andre steder.  En av Norges definitivt beste restauranter.

JOSSA OG EDORAMEN

Ladeveien 9 og Ladeveien 9C 

Både Jossa og ramenstedet Edoramen er tilknyttet Credo, i samme bygg, og drevet av samme folk. Dette er skikkelig fine steder å spise godt, og litt billigere alternativ til Michelin-alternativene som ligger vegg i vegg.

TAQUEROS

Mellomveien 4

Det er langt fra Østbyen til Baja. Kanskje 1000 kilometer eller mer! Taqueros gjør at det føles mye kortere med sine tacos, burritos og småretter. Om du er glad i mezcal og tequila har de et rikt utvalg.

AISUMA 

Kjøpmannsgata 57 

Man skal klø seg en del ganger i hodet for å forstå at det lekre lokalet til AiSuma faktisk er det gamle Dickenslokalet, og når du ser menyen, så skjønner man at det er bare å glemme å bestille et literskrus med First Price-cola til maten. Stedet er ikke for pretensiøst heller, for det er mulig å bestille pizza for de som går for det enkleste. Men om du er litt mer kravstor: Se opp for både den panchettabakte salmalaksen eller peppersteken á la Madagaskar. Når det gjelder vin, går det i italiensk, da dette er en av få italienske restauranter i Trondheim med ekte italiensk i blodet. Trondheims lekreste do, helt klart – du kan speile deg fra alle vinkler der. Helt greie priser som viser at AiSuma er for alle og enhver. Men la joggisen og hoodien være hjemme, så slipper de å henvise deg til Napoli i Kongens gate. 

UNA PIZZERIA E BAR 

Beddingen 14 

Når du trodde at Solsiden allerede var fylt opp av det som måtte være av restauranter, så dukket det opp en ny en i det lille huset som ingen har lagt merke til før. Ingen skrivefeil i den italienske menyen, råvarer som friske basilikumplanter stående rundt omkring, store porsjoner, lave priser, og steinovn. Alt peker – allerede før du har spist noe – mot at maten her er så italiensk du får den nord for Dovre. Etter du har spist der er førsteinntrykket bekreftet.

Asiatisk

SABRURA STICKS & SUSHI 

Bakklandet, Byhaven, City Lade, City Syd, Solsiden, Sirkus, Torvet 

I kjelleren på Byhaven handlesenter og i bakgatene i Østbyen ligger en av byens mest populære sushibuffeter. Om man ikke bryr seg om at man sitter on display, så bugner dette stedet av alle sushivarianter, servert i raskt tempo rett ved rulletrappa opp mot Polet eller ut mot Solsiden Parkeringshus. Vinneren i kategorien “uformell hang-out sushi”.

SUSHIME 

Beddingen 1

Må ikke forveksles med den foregående Sushimeen som lå her. “Den nye Sushime” har strammet seg opp og kan ikke sammenlignes. Liten sushibar ved Scandic Hotel, som ikke nøyer seg med å fly inn bare fisken fra Japan – kudos for å ha japansk kokk også. Her ligger ikke jåleriet i maten, men heller i interiøret. Egnet som take away, da det fort blir fullt inne. Perfekt om man har lagt handlehelga til Solsiden handlesenter og man merker at blodsukkeret dropper.

BANGKOK CAFÉ 

Dronningens gate 23

Bangkok Café har alltid vært en hit i Trondheim, og nå blir de jaggu enda mer Bangkok enn før. Halve restauranten er ombygd slik at alle sittegruppene blir “bokser” og man kan fotflørte usett. Serverer autentisk thaimat med mye smak som man bestiller rett fra luka. Hyggelige omgivelser. Her bør du ikke være redd for sterkt krydder. 

SUSHI BAR 

Munkegata 41, Kongens gate 14B 

Pionérene på sushi i Trondheim: Sushi Bar har nå utvidet til to lokaler: Den gode gamle ved Ravnkloa, og nå også ved Solsiden. Til å være bar er Sushi Bar litt mer restaurant ellers, og servitørene sitter inne med mye sushiforankret kunnskap. 

BENJA SIAM

Ravelsveita 6 

Byens muligens beste thaisted ligger vis-à-vis Trondheims beste ølsted, Mikrobryggeriet. To fluer i en smekk om man besøker denne lille sidegata i sentrum, altså. Der andre thaisteder svarer at det tar 15 minutter å lage retten du bestiller, uansett hva du bestiller, er Benja Siam friskere. Råvarene er bedre og presentasjonen utsøkt. Prisene er upåklagelige og om du bestiller takeaway blir det seff enda billigere.  

Foto: Henriette Sagfjord

Det runde gull

SUPER HERO BURGER

Olav Tryggvasons gate 1, Prinsens gate 9 (Torvet) 

Her har redningen kommet for deg som er in need of a burger – som man jo ofte er, som man kan tillate seg her. Superdigg chili cheese/spicy pork/truffle chips er heller ikke å forakte.

GRAFFI GRILL & BAR 

Olav Trygvassons gate 24, TMV-kaia 5-7 

Det er alltid folk på Graffi. Det må jo være et godt tegn. Om du er glad i grillet kjøtt marinert i barbequesaus så er det plassen for deg. Graffi er et gammelt trøndersk uttrykk som betyr “å ha greie på”, og man kan absolutt si at disse folka har peiling på grill. De konkurrerer helt der oppe om byens beste burger. Jackburger er en av folkefavorittene. Obs, se opp for tribal-tatoveringer. 

SOT BAR & BURGER

TMV-kaia 3 (Solsiden) 

På få måneder etablerte Sot seg som Solsidenrekkas definitive burgersted. Godt kjøtt, ujålete meny og et konsept som er rett på sak. Også kullgrillen holder hva restauranten lover, og kjøttet får dermed akkurat passe hint av bål. Utvalget av både godt lokalt og fjernbrygget øl trekker heller ikke ned. I en tid der interessen for lokalprodusert mat og øl kan vippe over i tilgjort snobbete tapaskonsepter og overpriset pilsner, er Sot Bar & Burger ikke bare østbyens, men også en av Trondheims hotspots for en matopplevelse uten dilldall og overdreven etikette.

BROR 

Olav Tryggvasons gate 29 

Ganske lite lokale, men det gjør ikke så mye når burgerne er store. Det anbefales en Bror Blå, med kremet sopp. Både en og to nåværende og tidligere RBK-spillere er blitt sett i køen i de litt senere nattestimer, så her er det sikkert mulig å få burgeren signert før du spiser den. Hvem kan motså dét, da!