FOTO: Henriette Sagfjord

STUDENTGUIDE: Trondheim – Kafeer, scener og butikker

Du ser nå på vår Trondheim-guide for studenter. Vi har også tips for hvor du kan fôres og feires i byen din:

Spisesteder i Trondheim

Utesteder i Trondheim


KAFEER

BAKLANDET SKYDSSTATION 

Øvre Bakklandet 33  

Skyds’n må nesten bare besøkes. Kafeen som holder til i det skeive trehuset (etter sigende bygget i 1791) ble omtalt av National Geographic Traveler som “kanskje det koseligste stedet i Skandinavia”. Say no more.

STAMMEN CAFÉ & BAR

Kongens gate 55  

Stammen er Leutenhavens veganske alibi, noe som er sårt tiltrengt i en bydel som domineres av selve symbolet på destruktiv vestlig livsførsel: en gigantisk parkeringsplass. Torsdager og fredager har de buffet til rimelige priser, noe som er flaks fordi du som leser dette sannsynligvis både elsker å spise ute og spare penger. Stammen Café & Bar er også kjent for at det nesten er umulig å vite når det er åpent, så en utflukt hit innebærer alltid litt ekstra spenning i hverdagen (eller i helgen, hvis du drar dit i helgen).

SCANDIC NIDELVEN 

Havnegata 1-3

Kanskje ikke akkurat en kafé, men denne skjulte perlen er … NEIDA! Alle kjenner til frokosten på Scandic Nidelven, og vi mener den fungerer like godt som ethvert annet kafébesøk. De reklamerer med “Norges beste frokost ti år på rad”, men ble slått av et sted i Svolvær i 2016. Helt ærlig tror vi det er et utslag av SP-styrt (og feilslått!) distriktspolitikk, så vi kårer uhøytidelig Scandic til å FORTSATT ha Norges beste frokost. 

CAFÉ LE FRÈRE 

Søndre gate 27  

Trondheims største utvalg av ingefærøl! Alt fra Roma til John Crabbie, naturfrisk og Luscombe. Har også Tøyen-Cola og en rekke mindre cola-merker, som Fever-Tree premium Cola. Serverer vegetarblingser, har Klassekampen og Le Monde Diplomatique. Reklamerer med “probably the best espresso in the world”, men vi ser heller at de reklamerer for all brusen de har, for DER er de makeløse i Trondheim.  

DROMEDAR 

Olav Tryggvasons gate 14 +++

Har SYKT mange pokaler som sier at de har drevet med Latte Art og Cupping og Brewers Cup og så videre og så videre. Selv om vi synes det er rått at de fikk trepokal for vinner av Norgesmesterskapet i Latte Art NM 2017 i Lillestrøm (stedet vi alle kjenner som lattekunstens vugge), så er den vanlige kaffen vel så god. Og prøv solsnurr! Har flere filialer, men den i OT-gata har flest pokaler. Vil du velge håndverk, kunnskap og service over selvbetjening, kjip kaffe og generiske konsepter, kan du trygt velge Dromedar.

MOULANGERIE

Thomas Angells gate 13 

Norges første croissantbakeri, eller boulangerie, ble etablert på gården Mo på Melhus. Det er omtrent den eneste grunnen til å besøke bygda. Heldigvis finner du kafeen deres i Trondheim by, og her selges deilige, ferske croissanter mandag til lørdag.

HEVD HÅNDVERKSBAKERI

Kongens gate 18 

Svært god kaffe, bakerhåndverk av topp kvalitet og mettende lunsjretter serveres på dagtid. Italiensk pizza kan du få når steinovnen fyres opp klokka 16.

Foto:

SCENEKUNST

TRØNDELAG TEATER 

Prinsens gate 20 

Et steinkast unna Byscenen og Salem Menighet ligger regionens institusjonsteater, med  sine fem scener, og i tillegg til å lage gode forestillinger har de sikra seg et utrolig dyktig ensemble fylt opp med mange smarte og dyktige skuespillere. Godt jobba!  

ROSENDAL TEATER 

Innherredsveien 73  

For dem som ønsker profesjonelt teater utenfor instutisjonsrammene til Trøndelag Teater, er det bare én ting som gjelder: Rosendal teater (tidl. Avant Garden). Teateret er et programmerende teater med en tydelig kunstnerisk profil, noe som sørger for mer enn bare Ibsen og nyoppsetninger av Georgs magiske medisin. Hos Rosendal kan man oppleve sjanser, gjestestykker og eksperimenter. Rosendal teater er også glade i performance, og er således en garantist for fruktbare – og kanskje fuktige (sjekk ut Rosendal café!) – møter mellom scenekunstmiljøet og kunstmiljøet.

OLAVSHALLEN 

Kjøpmannsgata 44 

Byens storstue inneholder Musikkonservatoriet, Kulturskolen, en mengde klesbutikker og kafeer, i tillegg til flerfoldige scener i forskjellig størrelse. Mye konserter og lignende her.  

MUSIKK

WANGSMO ANTIKVARIAT 

Vår Frue Strete 1 

Det mange ikke vet, er at det på hjørnet ut mot Vår Frues parken ligger et lite, men ypperlig utsalg med vinyl fra 70-tallet. Wangsmo har ligget her en årrekke, men har de siste årene tatt inn mer og mer vinyl. Overraskende mye prog/hardrock/metal fra 70- og 80-tallet for (litt) stive priser. Men uansett bedre enn hva kjedene kan tilby. I ny og ne kan man raske med seg vinyljuveler herfra for en skarve tohundrelapp, som normalt går for det dobbelte på de omreisende platemessene.

CRISPIN GLOVER RECORD SHOP 

Kjøpmannsgata 48 

Inne i 80-tallsmonsteret som er Olavskvartalet ligger det et annet, bedre type  80-tallsmonster: en kvalitetsbutikk for vinylplater. I tillegg til det runde og sorte musikkgullet (vinyl), serverer Crispin Glover Record Shop flytende sort gull (kaffe), og de arrangerer konserter (sikkert en type gull det også). I tillegg har innehaveren vært i en aldri så liten krig mot kommunen om retten til å servere alkohol. Det er alltid et pluss. 

AFTERMATH MUSIC 

St. Olavs gate 3  

Til tross for verdens minste lokaler er Aftermath Music den eneste musikksjappa i Trondheim som har overlevd siden 1997! På Aftermath finner du vinyl, CD, klær, DVD, buttons, patches – alt som kan relateres til musikk. Sjangrene? Metall, punk, hardcore, prog, rock, og litt pop. Det står ikke på utvalget, altså, og det står heller ikke på betjeningen, som er veldig glade i å snakke om musikk over en kopp kaffe.  

Studentersamfundet i Trondheim. Foto: Scott Randall/Flickr.com

KLÆR

FRETEX MØLLENBERG 

Rosenborg gate 9-11

Hvis Fretex var en flåte ville Fretex Møllenberg vært et av de største og flotteste skipene i den flåten. Hvorfor det? Fordi Fretex Møllenberg er en av de flotteste Fretexbutikkene, og her er hele det ganske land medregnet, bare så det er klart. På Fretex Møllenberg finner du både klær, bøker, bestikk, asjetter, og et og annet gammelt møbel. Som et aldri så lite og og miljøvennlig mini-Ikea, like i nærheten av der du bor! Drømmen.

LIVID 

Olav Tryggvasons gate 19 

Her selges det klær, men det er ikke 100% forståelig hvordan de reklamerer for det. Litt  spess med teksten til “Mellom bakkar og berg” printet i vinduet, men props for å gjøre en gammel postvogn om til utstillingsstativ. Denimdude og Livid Jeans-grunnlegger Jens Olav Dankertsen ble nominert til Trondheimprisen for Årets Navn i 2015, og mente da at Trondheim kan være en fullverdig samlingsarena for nyskaping, men ønsker man noe må man bidra. Det stiller vi oss bak, særlig fordi Livid er en bedrift som fremmer gode verdier i en bransje som ofte er svært lite bærekraftig.

SUKKER 

Nedre Bakklandet 9A

Sukker på Bakklandet er en samling av kreative fingre bestående av klesdesignere,  smykkedesignere, industridesigner og lignende. Nevnte vi grafiske designere? Her finner du alt fra kjoler til accessories. En perfekt plass å gå innom om du kikker etter den ekstra detaljen til antrekket – eller en gave til din medstudent.

SHINE

Thomas Angells gate 10

Shine åpnet for 20 år siden og står fortsatt som en av landets beste klesbutikker. De reiser rundt, håndplukker merker og kolleksjoner, og kommer tilbake til Trondheim med godsakene. Shine byr også på private shoppingtimer. Ikke en gæren plass å svi av et par bananer.

JOHNNYLOVE

Olav Tryggvasons gate 21

JOHNNYLOVE begynte å produsere herreklær for å hjelpe norske menn i the early aughts med å kunne kle seg casual, men likevel fint, og denne visjonen ivaretar de fortsatt. Dette er et slow fashion-merke, og de bruker blant annet resirkulert ull og polyester i plaggene sine. JOHNNYLOVE produserer også kvinneklær, og kolleksjonene deres selges i indiebutikker verden over.

ARVEN

Nordre Gate 4 

Opphavsdama bak denne vintagebutikken fikk ideen i 2011, og ti år senere ble det endelig butikk i Trondheim. Dette er en nøye utvalgt samling secondhand-klær av topp kvalitet. Her kan du finne kjente merkevarer og alskens skatter fra verdens største land utlandet – nevneverdig Italia, hvor butikken har fått huket tak i noen virkelig gode leverandører. Bellissimo.