STUDENTGUIDE: Oslo – Kafeer og butikker

Du ser nå på vår Oslo-guide for studenter. I denne listen kan du lese om kafeer og butikker vi synes er ålreite. Vi har også lister for byens beste spise- og utesteder:

Spisesteder i Oslo

Utesteder i Oslo


KAFEER

CAFÉ PROVENCE 

Bernt Ankers gate 6B

Torggata og området rundt preges i dag dessverre av en ubrukelig pøl av strømlinjeformede franchiser, men vi skal ikke klage så mye over det, men heller sette pris på at det fortsatt finnes ETT sted hvor man kan få god kaffe. God kaffe, og vafler, calzone, pain au chocolat og tiramisu – mat fra samtlige nasjonaliteter, noe som også speiler klientellet.  

JAVA ESPRESSOBAR

Ullevålsveien 47 

I 2001 ble kjæresteparet Mette-Marit og kronprins Haakon observert på St. Hanshaugen, tuslende rundt med to pappkrus i hendene. Hvor hadde de vært? Jo, på Java Espressobar. Hvis ikke et kongelig kvalitetsstempel er nok for deg, din kravstore jævel, kan vi legge til at dette er stedet hvor selve kaffeeliten går for å nyte en kopp av det sorte gull. OBS OBS! Java har som regel ikke sitteplasser nok til at du kan sette deg ned med laptopen og jazze ut et par kronikker. 

VESPA & HUMLA 

Københavngata 2 

Som student i Oslo kommer du før eller siden til å oppdage Vespa og Humla, og når du gjør det, så kommer du til å tenke at dette er ditt sted – noe det på ingen måte er. Men ikke la deg skremme av de mange barnevogner, de inneholder som regel bare ufarlige barn. Småbarnsforeldre er i tillegg mye reddere for deg enn du er for dem, så det verste som kan skje er at barna er irriterende (barn bråker). En meny full av smakfulle fristelser og rykende god kaffe.

SUPREME ROASTWORKS 

Thorvald Meyersgate 18A

Skal du ha din daglige koffein-fix gjort med stil, er Supreme Roastworks stedet å dra. Supreme Roastworks pusher byens kanskje beste hjemmebrente kaffe til fornuftige priser, totalt uten douchebag-takter fra den joviale betjeningen. 

TIM WENDELBOE 

Grüners gate 1 

Kaffebrenneri og espressobar hvor du kan få noe ordentlig artisanske greier. I det lille rommet på hjørnet av Kuba forhøyes den allerede noble drikken kaffe til nye, astrale  høyder. Det snakkes om brenningsgrad, rundhet og plantasjer. Ikke begå kardinaltabben å bare be om en americano, da putter de deg i kvernen på bakrommet. 

STOCKFLETHS GAMLEBYEN

Munkegata 2 +++

Om du først skal støtte en kafékjede, kan du like gjerne legge igjen pengene et sted hvor de har god kaffe. Det har de på Stockfleths, og både på avdelingen i Gamlebyen og den på Løkka er det hyggelig å sitte, i motsetning til for eksempel samtlige av byens Espresso-hus.  

KAFFEBRENNERIET GRØNLANDSLEIRET 

Grønlandsleiret 32 

Du vet godt hva som venter deg på et Kaffebrenneri, men på filialen i Grønlandsreiret er det en liten twist: Du kan drikke kaffe i – hold deg fast – en gammel og godt bevart brannstasjon fra 1886. Det er også det foreløpig eneste kaffebrenneriet i Norge med en brannstang, og om du spør pent kan du kanskje bruke den til poledancing etter å ha valgt mellom dagens to kaffer.

HANDWERK BOTANISKE 

Sars’ gate 1 

Hver dag mellom 7 og 21 kan du gå deg en tur i Botanisk hage på Tøyen, hvor du kan se på over 5500 planteslag. Om du går helt til toppen kan du avslutte turen på Handwerk, hvor de kanskje ikke har flere tusen forskjellige typer mat og drikke, men de har et godt utvalg påsmurte skiver, øl, vin, kaffe og bakverk. “Men hvis jeg spiser og drikker må jeg tisse eller bæsje”, tenker du kanskje nå. Ikke noe problem! Ved siden av kafeen finner du også en av byens bedre offentlige toaletter.  

=KAFFE

Akersgata 32 og Lovisenberggata 15A

De fleste av oss har hørt om =OSLO, og som du kanskje klarer å resonnere deg fram til selv er dette kafeen deres. Her får du kjøpt flere gode kaffedrikker, kaker, og poser med te og kaffe. Du kan til og med få kjøpt kopper med sitater fra =OSLO-selgerne her. Vår favoritt er Franks kopp, med sitatet “Livet er som en regnbue. Du blir borte”.

FARINE

Normannsgata 44

Denne nabolagskafeen på Kampen har vanvittig bra bakst og deilig lunsj. De holder stengt mandag til onsdag, men da har du hele langhelga på å karre kadaveret ditt opp bakkene til Thorbjørn Egners plass for et besøk.

KAFFELYKKE

Københavngata 20

En koselig, helkommunal frokost- og lunsjkafé som serverer enkel og digg hjemmelaget mat til en billig penge. På KaffeLykke er flere av de ansatte ungdommer som har falt litt utenfor, og her får de arbeidstrening og opplæring så de skal komme seg inn på arbeidsmarkedet igjen. Et edelt oppdrag vi absolutt vil støtte – og det vil du også!

FUGLEN

Universitetsgata 2 og St. Halvardsgate 33 

Kombinert kaffebar, cocktailbar og vintage designsjappe med god smak i både drinker og estetikk. Så lenge negroniappelsinskrelleren holder seg varm kan vi gjerne tilbringe alle helgene våre i dette teak-mausoleumet. De er ikke snaue på kaffen heller. Uansett hvilken Fuglen-kafé du velger får du bra kaffe, og sånn har det vært siden 60-tallet.

SENTRALEN

Øvre Slottsgate 3

Multikulturhuset Sentralen har over 300 kontorplasser, en rekke produksjonsrom og møterom, og en drøss med muligheter for arrangementer rundt om i husets ulike hjørner og ganger. Den største salen har plass til 800 publikummere! Humornieu har blant annet hatt noen legendariske shows på Sentralen, og hvis ikke alle de tallene er en munnfull nok, så har de også et stjernelag av kokker som disker opp på Sentralen Mat, hvor det råder en rimelig avslappa stemning uten hvite duker på bordet og et prisnivå som også burde gå for fattige kulturpushere. De kjører kortreist mat der de får inn hele slakt, og bruker hele dyret.

annet enn at også de lager bra burger. Dette blir jo i stor grad en subjektiv vurdering, så man må jo nesten bare teste alle. Men Flamme altså, god burger, som koster akkurat like mye som burgere på andre steder. 

BØKER

BISLET BOK

Thereses gate 44B

Amazon har tatt strupetak på de store norske bokhandlerkjedene, som igjen har strupetak på den lille uavhengige bokhandelen. Men det finnes fremdeles steder man kan kjøpe noe annet enn krim-, selvhjelps- og bloggerbøker, steder hvor de ansatte kan hjelpe deg å finne bøkene algoritmene til Bezos ikke klarer å anbefale deg. Og et av de beste eksemplene på disse bokhandlene er Bislet bok, hvor du får kjøpt både nye og noen ganger brukte kvalitetsbøker.

TORPEDO

Sofies gate 11

Oslos desidert beste kunstbokhandel har flyttet rundt i hele Oslo de siste årene, og er for øyeblikket plassert i PUB i Rostockgata 28. Ikke bare tar de inn de mest interessante kunstbøkene og -magasinene – de er også en viktig aktør på det internasjonale kunstbokmarkedet, der de blant annet gjør en betydningsfull jobb med å promotere norske kunstnere. Vi tipper hatten.

TRONSMO

Universitetsgata 12

Oslos desidert beste bokhandel. Utrolig utvalg av skjønnlitteratur på både norsk og engelsk, en av byens beste tegneseriesamlinger i kjelleren, og veldig god samling med non-fiction om ulike subkulturer, musikk osv. Også godt utvalg med nøye selekterte radikale tenkere innenfor filosofi og sosiologi. Kunnskapsrik og stort sett svært hyggelig betjening. Her kommer du til å tilbringe mye tid!

SVOVEL FABRIKK & BUTIKK

Rathkes gate 7B
Vi kjenner alle en person som nektet for at man kunne bli gravid i russetiden om man ikke nådde klimax, og som i dag sitter med et barnebidrag og en treåring hen ikke blir kvitt. Vær en god venn, vis din støtte og sving innom Svovel, barnebokbutikken som blir din redning når du ikke vet hvordan du løser gaveproblematikken i en barnehagebursdag.  

MUSIKK

BAKLENGS

Fredensborgveien 17

Hvis det bor en DJ i deg, en bitteliten fyr som ser ut som han er fra Øst-Europa selv om han er fra beste vestkant, og som spiller dritbra technoset i magen din når du minst venter det, er ikke det å bli en regular på Baklengs det dummeste du kan gjøre. Ikke bare har de et bredt utvalg av det du antakelig bør spille på de kuleste stedene i Oslo – techno, house, jazz, ambient og breakbeat – men folka som frekventerer kan antakelig skaffe deg spillejobber også (de liker subtil smiger, hater mangel på kunnskap). På Baklengs arrangeres det til tider også konserter, slippfester og lyttefester med altfor store navn for lokalets beskjedne størrelse.

TIGER

Hammersborggata 18

Tiger startet på gutterommet, men er i dag landets kanskje mest respekterte platebutikk. Lite lokale med stort utvalg og oversikt over hardcore/punk, indie, metal, lo-fi, støy og andre undergrunnssjangre. CD-er, LP-er, DVD-er, merchandise, fanziner, bøker. Alle tilreisende band og artister drar hit til når de er i byen. 

NESEBLOD

Schweigaards gate 56

Kun for de få, men satan så mye fett dette bittelille overfylte lokalet har å by på. Fra rariteter amerikanere og andre drittfolk ville skjært av både den ene og andre kroppsdelen for, til et godt utvalg av ny undergrunnsmusikk av hardere kaliber. Norges triveligste duo bak kassa er dessuten verdt turen alene.

FILTER

Skippergata 33

Mens andre platebutikkers “elektronisk musikk”-avdeling begrenser seg til en gammel Ralph Myerz-plate og kanskje noe Aphex Twin hvis du er heldig, kan Filter by på et utvalg av house, techno og annet snadder på 12”-ere. Stikk innom og sjekk ut plater og hardware, mens du blir veiledet med kyndig hånd av DJ-veteran Roland Lifjell.

RÅKK & RÅLLS

Stortingsgata 8

Slike butikker er det få av i Norge. Bare én, faktisk. Klassisk kontinental platebutikk i Berlin-tradisjonen med et enormt utvalg. Joda, mye skit i hyllene, men kvantitet innebærer også kvalitet i allesjangre. Hva med en Ennio Morricone-original? Eller et signert INXS-eks av Suicidal Blonde på 7”? Hva med Dr. Dres The Chronic (historiens beste skive?) på CD til 40 spenn?

BIG DIPPER

Møllergata 1 

Et steinkast unna Tiger finner du Big Dipper. Også her finner man en overvekt av vinyl – nytt og gammelt. Big Dipper spesialiserer seg på retrorock og er en ren gullgruve om du  foretrekker alt fra 60-talls psychedelia/garage/freak-beat til 70-talls prog/psyche/rock. Fortvil imidlertid ikke om du aldri har hørt om Les Fleur De Lys før, Big Dipper tar også inn mye nytt du ellers vil finne på CD-format på Platekompaniet.

Foto: Henriette Sagfjord

KLÆR

PAST VINTAGE/LIVID

Markveien 54

I motsetning til sin parallellgate Karl Johan, så er det bra at Prinsens gate finnes! I det siste har det vært et oppkomme av tøffe, konseptuelle butikker – og et par fåfengte forsøk på å være det – men det skal vi ikke bry oss med, for Livid er ikke blant dem. I rommet med blåmalte, originale tregulv finner du følgende originale vintage-artikler: jeans, flanell, college, silke. Ja, ALT! Sommeren 2020 åpnet også gjengen bak Livid konseptbutikken Past i Markveien, hvor de har, som navnet kanskje røper, klær fra the past. Håndplukka og jevn strøm av nye (men gamle) klær.

ROBOT

Korsgata 22 (inngang fra Markveien)

Unisex vintagebutikk helt nederst i Markveien. De leverer en god blanding av klær fra 80-, 90- og 00-tallet og får påfyll annenhver uke. Her får du rimelige priser, et spennende utvalg plagg, og et veldig hyggelig og behjelpelig mannskap bak disken. Mer av sånt!

REPRISE

Schweigaardsgate 52

Reprise er kanskje den søteste småbutikken Oslo kan by på, hvor innehaver Anette både kjøper og selger second-hand til en fin pris. Med litt ymse åpningstider og mandagsstengt kan det være lurt å ringe (922 87 526) før man tar turen, men er man først innenfor blir man fort sittende lenge. Desto flere ganger du er innom, desto billigere blir klærne – men bare om Anette liker deg.

VELOURIA VINTAGE

Thorvald Meyers gate 34

Velouria Vintage har rukket å bli en av Oslos mest populære bruktbutikker, med et hav av håndplukkede plagg fra 50- til 90-tall. Motebloggere og ymse fashionistaer har trykket den til sitt bryst, og med overkommelige priser deler du kanskje favorittbutikk med resten av Løkka – uten at det er særlig stor sannsynlighet for å møte noen med samme kjole av den grunn.

VINTAGE WEAR BY NY YORK

Thorvald Meyers gate 50

I de svunne gamledager ble den nederste delen av Løkka kalt Ny York på folkemunne, og det har Vintage Wear gitt homage til med sitt butikknavn. Her får du trendy, unike vintageplagg og -tilbehør til noe stive priser, men det er det sådan verdt. De har også en egen jeansbutikk i Rathkes gate.

MANILLUSION

Markveien 38

Retro butikk i Markveien som tilbyr unike kvalitetsklær i sann 50-tallsstil. Manillusion har størrelser fra XS-5XL, så her bør du finne noe som passer. Du må kanskje spare litt for å få råd til drømmeplaggene her, men når du endelig går for det vil du ikke angre.

GOOD VIBES VINTAGE

Markveien 2

Good Vibes ble startet fra en gammel Volkswagen Camper omgjort til vintagebutikk. Før drev de med pop up-salg i Oslo og andre steder i Europa, men nå er bilen parkert. I butikken får du håndplukkede vintageplagg fra Dickies, Carhartt, Nike og liknende merkevarer.

MUSTANG SALLY

Vogts gate 48

Av og til trenger man en bukett blomster. Av og til trenger man nye jeans. Og av og til trenger man begge deler! Hvis du foretrekker å gjøre handelen din på ett sted bør du i så tilfelle ta turen hit. Mustang Sally har et stort utvalg av både blomster og klær (og ikke bare jeans), samt diverse nips og tilbehør. En trivelig og viktig del av Torshovs bydelbilde.

FLOKE MARKED/STUDIO

Markveien 35B

Floke har arrangert flere markeder både på Kulturhuset og i Prindsen Hage siden 2021. Fra 4. august av får de en pop-up-butikk, navngitt Floke Studio, i Markveien. Floke tilbyr en møteplass for kreative mennesker som vil se på, selge og kjøpe ting som hjemmelagde såper, smykker, keramikk, kunstverk og – selvfølgelig – vintageklær. Om du kler deg kult når du besøker de ymse markedene kan du ende opp med å fotografert – nå er du advart.

PRISLØS VINTAGE

Øvre Slottsgate 6

Prisløs er blant aktørene som har solgt vintageklær på Floke Marked. De startet opp i Trondheim i 2015, men finnes nå også i hovedstaden. Prisløs er opptatt av miljøvennlighet, secondhand og slow fashion, og arrangerer stadig workshops og stands. Om du foretrekker internetthandel over fysiske butikker kan du besøke den velutstyrte nettsiden deres på prislos.no.