FOTO: OLE MAGNUS KINAPEL

FESTIVALGUIDE – Over Oslo

10.-11. & 15.-18. JUNI
OSLO

Oslo by er som kjent en evig oppoverbakke fra vannkanten, det vet alle. Men det finnes en topp, et endepunkt som forteller deg at nå er du over Oslo, men fortsatt i Oslo. Det er fort gjort å tenke på Morgan Suleles uinspirerende låt “Høyt over Oslo” når man hører dette navnet, men det er urettferdig, for herr Sulele har ingenting med festivalen å gjøre. 

OverOslo bestemte seg først for hvor den skulle ligge, og så tilpasset de navnet, ikke ulikt andre festivaler. Grefsenkollen er ikke byens høyeste punkt, men kollen byr uoffisielt på byens beste utsikt. Den flotte amfiscenen ligger til slik at man kan fange utsikten og favorittartisten med samme blikk.

Det er ikke veldig mange år siden OverOslo oppsto, men festivalen har rukket å bli en årlig greie. Så populær er den faktisk blitt at de i år har blitt nødt til å utvide festivalen med to ekstra festivaldager, som finner sted helgen før den opprinnelige festivalen. Den starter altså 10. og 11. juni, og fortsetter så helgen etter, fra 15.-18. juni. Om dette er den nye normen vet vi ikke, men vi lar oss imponere.

FIEH på Over Oslo i 2019. FOTO: Amanda Iversen Orlich.

Først en gjennomgang av helg nr. 1. Per nå er ikke den like omfattende som hovedhelgen, men allerede er det flere artistmagneter som kan tiltrekke seg publikum, og mer skal det visstnok bli. A-ha og Simple Minds vil nok lokke til seg mang en veletablert familiefar, men det finnes noe for våre kjernelesere også. For eksempel Fay Wildhagen, som lager noe av den fineste pop-rocken vi har her til lands. Også legendariske Todd Terje skal stå på taket av Oslo og pumpe ut leken, dansbar skjelvebassmusikk.

Hovedhelgen har enda mer å by på. Onsdagen ruller avgårde med kultfigurer som Gabrielle og Cezinando. Førstnevnte har flere ganger blitt kåret til Norges fremste liveartist, og Cez har også lenge vært en livefavoritt. Timbuktu & Damn møter opp for å bringe deg den beste kombinasjonen av storband og hiphop som finnes i Europa. En like unik kombinasjon av hiphop og rock får du av OnklP. Vi må også tipse om SKAAR. Hilde Skaar fra Stord ble kastet inn i artisttilværelsen etter at hun publiserte en sang på YouTube. Det ble umiddelbart kontrakt, og i løpet av pandemien har hun gitt ut hele to album.

Torsdag er nok en dag for de voksne, med Gipsy Kings, Sister Sledge, Bo Kaspers Orkester, og flere andre modne musikere. Fredagen bærer preg av det samme, med blant annet rutinerte The September When som skal lire av seg Morten Abels auditive portefølje. Den opplevelsen får man ikke mange ganger i løpet av sommeren. Lørdag er den store finaledagen, etter det som totalt blir en arbeidsuke med festival (lykke til, alle frivillige). Noe av det kuleste med storeonsdagen er at Datarock skal opp på scenen igjen. Elektronika-duoen har blitt til myter siden de dukket opp i sine knallrøde track suits (før det ble kult) i 2005. De har ikke brukt opp karrieren i studio, men har livnært seg på konserter over hele verden. Fire album har det blitt, og innholdet er tidløst. På lørdag får vi også en sjelden opptreden av Boy Pablo. En av Norges største musikkeksporter er tilbake etter pandemien, som han har brukt til å lage fet indierock som blir spilt over hele verden.

X