Videopremiere: J-Zino har «Torsk i lomma»

I 2017 skjedde det noe som føltes som det aldri skulle – eller kunne – skje: pengesedlene i Norge ble byttet ut.

200-lappen gikk fra å være prydet med barten til Kristian Birkeland til å være prydet med … en torsk.

Årene gikk, og tilsynelatende var det ingen som brydde seg. Ingen rappere laget musikk om de nye sedlene. Det var trist.

Det er det slutt på nå.

Tidligere i år slapp Oslo-rapper J-Zino låta «Torsk i lomma», med referanse til nettopp den nye 200-lappen. Nå er også musikkvideoen her! Sjekk den ut nederst i saken. 

J-Zino har i mange år vært en bobler i norsk rapmusikk, uten at det helt store gjennombruddet har kommet. Men da han i fjor droppet engelske tekster til fordel for norsk på KingSkurkOne-samarbeidet «Valuta» – senere med remix med Oral Bee og Martin Hazy – var det noe som løsnet.

– Jeg har aldri blitt listet på Spotify sine offisielle spillelister med engelske låter, men da jeg slapp musikk på norsk ble jeg det med én gang, forteller Zino.

Hvorfor det, tror du?
– Markedet er ganske begrenset siden det kun er Sverige og Danmark som forstår litt hva vi sier, men norsk hiphop har blitt større og det i seg selv gir en del muligheter.

Men også utfordringer:

– Utfordringen for meg er rett og slett å finne ord som rimer på norsk og få det til å høre bra ut. Engelsk er litt lettere. 

LES OGSÅ: – Småbarnsforeldre mener jeg ikke har rett til å uttale meg

Med økt oppmerksomhet kommer økt nysgjerrighet. Fortell litt om hvem du er.
– De fleste som hører på meg vet hvem jeg er allerede. Bortsett fra det mener jeg at jeg er en hyggelig fyr. Jeg har vokst opp i Norge sammen med familien. Vi hadde det ganske trangt hjemme både med tanke på soveplass og økonomisk så jeg begynte å henge litt her og der for å gi plass til de minste hjemme helt til jeg havnet i rapmiljøet på Grünerløkka.

Det var på slutten av 00-tallet. Den gang rappet J-Zino – med røtter i Angola – på morsmålet portugisisk. Ved inngangen til 2010-tallet gikk han over til engelsk, noe han holdt på gjennom hele tiåret.

– Ellers: det jeg gjorde mest før musikken var å spille fotball. Jeg ville bli proff, ass. Det gikk ikke, dessverre.

Hvordan har norsk rap har blitt påvirket av koronaen?
– Ingen konserter, ingen flus. Mange artister er avhengige av å spille konserter siden det er deres levebrød, så ja det har påvirket mye. Alt har jo blitt stoppet opp for mange, men bedre tider er på vei og det gleder jeg meg til.


Foto: Johan Haugsrud

Hvem i norsk rap får for lite oppmerksomhet?
– Hmm, akkurat nå kommer jeg ikke på noen konkret, men Foad Noor fra Tromsø og Martin O de to kunne gjerne få litt mer oppmerksomhet.

Hvilke tanker ligger bak musikkvideoen til «Torsk i lomma»?
– Jeg hadde faktisk ingen spesielle tanker annet enn å fange levende bilder av meg som gjenspeiler det jeg sier på sangen. Det handler om å bruke penger på ting og tang som klær, smykker, sko, biler med overdrevet høy pris osv.

Man har to ører, men bare én munn. Hva bruker du ørene til å høre på for tiden?
– Sant ass. Jeg bruker ørene til å høre på dattera mi for tiden.

Hvordan er livet som småbarnspappa/rapper?
– Livet smiler til meg om dagen. Jeg kan ikke klage, har fått meg en nydelig datter som dere kan se i musikkvideoen!

Sjekk ut musikkvideoen regissert av Haugsrud Media sammen med Jesper Jørgensen og J-Zino her!

 

X