38-åringen har hørt over 49 000 album: – Det er en slags pakt med djevelen

Hvor mye musikk går det an å høre i løpet av et helt liv? Vi har snakket med de som prøver å finne det ut.

b
a

– Mitt valg om å leve et liv som singel har gitt meg temmelig stor frihet. Folk flest blir tidlig tvunget til ofre sin kulturelle dannelse, til fordel for familie og karriere. Jeg har fortsatt til gode å begi meg ut på sånne slitsomme og tidkrevende faser av livet.

EUPHEMOS ER 38 år, kommer fra Finland og har vært medlem av nettsamfunnet Rateyourmusic siden 2010. RYM er for musikk som Imdb er for film – et sted der man kan vurdere og sortere album man har hørt, oppdage nye, og komme i kontakt med andre som er interessert i samme typen musikk som en selv.

Noen hører mer musikk enn andre, og når antall hørte album kan tallfestes er det noen som for alvor skiller seg fra normalen. Euphemos har i skrivende stund vurdert, eller ratet, 49 128 album.

Han hører i gjennomsnitt 14 album hver dag, og er fornøyd med det.

– Det er et tempo jeg har holdt ved like i et tiår. For å sitere en aforisme, «det finnes ingen grenser for hva du er i stand til å oppnå når du ikke skulle gjort noe annet».

Han mener det å tro på kunsten er det samme som å tro på mennesket. For å opprettholde den troen, og «opprettholde illusjonen om kulturell overflod», er han på evig jakt etter noe nytt og spennende.

– Når de veletablerte artistene gradvis mister brodden blir man nødt til å utvikle en unormalt nyansert smak.

– Det å utforske personlig ubehag er alfa omega for å oppnå en bedre forståelse og verdsettelse av deg selv og dine omgivelser. Når jeg blir sliten eller overstimulert, så tar jeg en blund eller prøver å konsumere andre former for kultur.

Hva er det du ofrer for å kunne leve dette livet?
– Det er en slags pakt med djevelen – å selge sin sjel for ubegrenset kunnskap og verdslige nytelser. Med kone, barn eller kjæledyr hadde det vært vanskelig å få noe gjort innenfor dette feltet.

Han mener den langsiktige selvutviklingen er avhengig av fredelige omstendigheter, så han kan holde distraksjonene til et minimum.

Han kan høres ut som en munk når han snakker om lyttingen.

– Alle har noe de angrer på, og jeg er intet unntak. Å dagdrømme er tross alt en vital funksjon for å opprettholde en livlig fantasi.

LES OGSÅ: Smerz har brukt 2020 til å stikke innom to av landets største festivaler for samtidsmusikk

Hvordan vil du beskrive smaken din?
– Jeg vil ydmykt beskrive behemoten – som er min stadig voksende musikksmak – som den mest mangfoldige noe menneske noensinne har vært i besittelse av. Jeg vil fortsette med å pushe grensene for min egen psyke med generøs assistanse fra dedikerte, digitale likemenn.

Han innrømmer imidlertid at den ekstreme eklektisismen har en bakside, og hinter til en usikkerhet knyttet til det å omgi seg med større og større mengder musikk svært få har hørt om.

– Avantgardisme og improvisasjon er viktige verktøy i utforskningen min. Albumet jeg har hører på mest om dagen er Imperial Triumphant av det tekniske death metal-bandet Alphaville. Det er et John Zorn-aktig rekviem for den globale økonomiske kollaps.

Hva er det mest obskure du har hørt?
– Det er hundrevis av album som bare jeg har rated på RYM, men det betyr ikke nødvendigvis at de er obskure. Uansett, så er det en hel del koptiske (egyptisk kirke, tilhører kristendommens aller første troende, red.anm.) kor-album som jeg enda ikke har lagt til i databasen. Alt kildematerialet er skrevet på arabisk, og det behøver en ordentlig oversettelse før jeg kan avgjøre om den inneholder brukbar informasjon.

RYM-BRUKEREN SP59 heter egentlig Stefan Pelin. Han er 60 år, kommer fra Romania, og er en av de på RYM med absolutt flest ratings. I skrivende stund har han ratet 127 584 album, og fortsetter å holde tempoet oppe. Han sier han har en kontorjobb som i praksis bare spiser 3-4 timer av dagen hans, så han har tid til å høre 15-16 album om dagen.

Han har holdt tempoet oppe siden rundt 2002, da han fikk seg sin egen datamaskin og begynte å laste ned store mengder musikk. Kanskje for å kompensere for hvor vanskelig det var å få tak i musikk under jernteppet?

– I kommuniststater som Romania var ikke platebutikkene som i land i den frie verden. Den eneste kilden til vinyl var gjennom piloter og kabinansatte som reiste til vestlige land. Mange musikksamlere hadde «reel-to-reel»- og kassettopptakere, og vinylene ble sendt mellom dem.


Stefan med favoritt-tskjorten sin.

Har du dager der du ikke orker å høre på musikk?
– Hehe, for å være ærlig så har jeg dager der jeg ikke er i humør for å høre på musikk i det hele tatt. Men mer enn 90 prosent av tiden nyter jeg virkelig å utforske og oppdage nye band og nye sjangre jeg ikke har hørt om før.

Stefan har ikke tenkt like mye over livsvalget sitt som Euphemos, til tross for at de har omtrent det samme, enorme inntaket av musikk.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det … Men jeg hadde ingen lange forhold med en kvinne før jeg ble 40. Jeg giftet meg da jeg var 43, og så fikk et barn da jeg var 47.

Er rating av musikk en besettelse?
– Jeg tenker ofte at jeg rate det jeg har hørt gjennom, men jeg vil ikke kalle det en besettelse.

Hva synes du om at du er en av de på RYM med flest ratings?
– Jeg tenker ikke så mye på det. Det er alt jeg kan si.

Euphemos, på den andre siden, legger ikke skjul på at det er en besettelse han dyrker.

– Folk som er opptatte av bodybuilding liker å si at «besettelse bare er et ord de late bruker for å beskrive de dedikerte». Når det er sagt tenker jeg på hvor begrenset jeg er til naturens naturlige playback – NATT&DAG-syklusen. Pun intended (ha ha, red.anm).

LES OGSÅ: Mujaffa cruiser for siste gang – nå forsvinner Flash-spillene