Nesten supert fra trøndersk supergruppe

Trondheimsrapperne i Bulmboys har slått seg sammen med Gerald Ofori og blitt VNMS. Allerede er de så komfortable i eget uttrykk at de både skaper forventninger og uredd bryter dem.

b
a

TRONDHEIMS HIPHOP-scene er som en viss både elsket og fryktet kroppsdel: delt i to. Størsteparten av byen holder seg til den gamle skolen, mens VNMS er blant de som står for en mer tidsriktig stil. Den nylig oppståtte supergruppa består av Gerald Ofori, som tidligere holdt seg til engelske tekster, men som nå har lagt om, og Bulmboys – som har vært sentrale i utviklingen av trøndersk-på-trøndersk de siste par årene. 

BEGGE HAR vært aktive dette koronaåret også hver for seg. Bulmboys slapp albumet Ukjent Hav i mars, og Gerald Ofori fulgte opp med Ultraviolet i april. I løpet av sommeren har de solgt og gitt bort merch, hatt online- og offline-konserter, og spilt inn det som ble til VNMS TAPES

ETT ORD: ARTIG! Det går ikke an å lytte til VNMS TAPES uten å trekke på smilebåndet en gang eller to. Enten det er på grunn av morsomme linjer som «Blir det rart om vi e på date og æ har med våpen?», eller vågale produksjonsvalg som gitarsoloen på slutten av «SER SYNER». 

Den samme vågale produksjonen er også noe som gjør de siste versene på «DRØMME MÆ BORT» til noe av det rareste på lenge. Låta starter som en alternativ r&b-låt à la The Weeknd, men snur helt på hodet med en intensiv beatswitch som får de neste versene til å minne aller mest om norsk 2000-tallsrap à la Nasty Kutt, med aggressive synth-støt og harde linjer.

VED FØRSTE lytt virker det helt ute å kjøre. Men ved flere gjennomlytt viser sporet seg å passe perfekt inn i tapen som helhet. Det skal ikke være særlig forutsigbart, og nettopp det gjør at uttrykket passer bedre med grunntanken her: at VNMS styrer sin egen skute. VNMS-gutta har allerede rukket å bli så komfortable i uttrykket sitt at de både kan skape forventninger og uredd bryte dem – uten å virke vinglete, selv om lytteren kanskje ikke tar det med én gang.

LES OGSÅ: Jouska har gitt ut album: – Vi er så nevrotiske at ingen vil høre på det her

ET ANNET av albumets høydepunkter er «BLUE LADY». Gerald Ofori er tilbake på engelsk med sin karakteristiske liksom svevende stil. Vokalen på refrenget er hypnotiserende og suser rundt overalt i lydbildet, mens refrenget fanger beaten på akkurat riktig tidspunkt til at det sparker fra seg.

Grif, Swang og Xalomon i Bulmboys spiller seg selv gode med tighte vers med hver sine særegne stiler: Grifs perfekte balanse mellom spisse linjer og vokalmelodier, Swangs mer monotone, mørke og rullende flyt, og Xalos hoppende og humoristiske levering. I tillegg til dette kommer Andy, han som vanligvis står for merch-designet i gjengen, med et spansk vers.

Låta toppes med en liten skit som understreker grunntanken: «æ ser itj ka som kan gå gæli as».

Nei, hva kan gå galt? I 2020? Riktignok har året inneholdt mye drit. Men fans av energisk trøndersk rap får mye trøst fra gjengen i VNMS Collective. De får deg til å ønske at du ga like faen som dem.

LES OGSÅ: Kunstnernes rus: Begeistring og irritasjon på Høstutstillingen 2020