To gjennomsnittlige skiver som sier mye om LA-rap anno 2020

Verken Shoreline Mafias Definitive Verk eller 03 Greedos siste fra fengselet stikker seg ut som høydepunkter i karrierene deres.

b
a

I sommer kom to album som på hver sin måte er betegnende for ståa i LA-rappen anno 2020. Shoreline Mafia slapp albumet Mafia Bidness, som på en og samme tid både er (offisielt) debutalbum og gruppas siste utgivelse i sin nåværende form, og et par uker senere slapp mentoren 03 Greedo albumet Load It Up Vol. 1 fra bak fengselsmurene. Ingen av albumene fester seg.

03 GREEDO har nettopp levd gjennom 40-dagers korona-karantene (ordet karantene kommer opprinnelig fra italiensk, quaranta giorni, 40 dager) i Texas-fengselet der han soner en dom på 20 år. I 2016 ble han stoppet i en bil med to stjålne pistoler og 1,8 kg meth. Han har sittet i fengsel siden 2018, men har gitt ut musikk støtt og stadig siden. Load It Up Vol. 1 er hans første album for året, og er et av de tosifret antall albumene han spilte inn i en rettsvesen-forskyldt kunstnerisk raptus like før han måtte sone. Dommen skulle forøvrig sannsynligvis vært kjent ugyldig – bilen rapperen satt i ble stoppet fordi den visstnok oppholdt seg for lenge i forbikjøringsfeltet i venstrefila, noe Jason Jackson, alias 03 Greedo, bestrider.

At rettsvesenet systematisk motarbeider svarte amerikanere er ikke noe nytt. Også Drakeo the Ruler, den andre av Shoreline Mafias hovedinspirasjonskilder, sitter i fengsel på det som ser ut til å være tilsvarende sviktende grunnlag.

EN ANNEN AV fellesnevnerne mellom 03 Greedo og Shoreline Mafia er Ron-RonTheProducer. Ikke bare har han laget beats for 03 Greedo i flere år, deriblant på den fantastiske The Wolf of Grape Street (2018), han har også har vært, sammen med AceTheFace, som husprodusent for Shoreline Mafia å regne. Nesten alle de beste låtene til Shoreline Mafia er produsert av Ron-Ron, så enkelt er det. Bare hør «Musty», «Nun Major», eller «Wuss The Deal», alle fra den moderne klassikeren ShorelineDoDatShit (2017). Men – en kan ha i mente – begge disse utgivelsene begynner å bli et par-tre år gamle. 

I og med at 03 Greedo sitter i fengsel (og sannsynligvis kommer ut på prøvetid i løpet av et par år) er det urettferdig å si at han har peaket ennå, selv om det var det han var iferd med å gjøre da han ble stoppet i 2016. Like fullt, God Level, hans beste album hittil, det siste før han røk inn, har null Ron-Ron-låter. 

I introen til Load It Up sier 03 at han og Ron-Ron har en uovertruffen kjemi. Etter en ukes lytting tar jeg meg i å tenke: er den for god? Blir 03 pushet for lite? Og hvis den pusher ham, gjør den det i feil retning? Jeg tror det.

LES OGSÅ: Ulvers «Flowers of Evil» er nok et dypdykk i det umenneskelige i mennesket

GREEDOS STYRKE er som pop-rap-eksperimentalist. Ta for eksempel mesterverket «Touchdown», eller singelen «Never Bend», produsert av ham selv. På låta pusher han grenser både hva angår rapping, pop-melodier, tilstedeværelse og ikke minst sin egen stemme – ikke ulikt Atlanta-rappere og zeitgeist-yppersteprester som Future, Young Thug, Playboi Carti og Lil Baby, for ikke å glemme LAs egen superstjerne, Roddy Ricch. Sistnevntes karriere hadde kanskje ikke vært mulig, hadde ikke 03 banet veien. I likhet med alle de nevnte er ikke 03 best når han skal være aggressiv og tøff, som man så ofte har måttet være i LA-rappen – og som han på introen til skiva erklærer er skivas etos. Når 03 er sårbar er han ikke bare på sitt beste, han er Den Beste.

Det er han ikke på Load It Up Vol. 1. Ron-Rons beats er for tunge, for tøffe, for seige – rett og slett for lite dynamiske for en 03 Greedo som både trenger melodier å hanskes med og nok luft til å gjøre det i.

LES OGSÅ: Best Akkurat Nå: Ulver, AL Amin, Leikeli47, TACOBITCH, GiddyGang, Kelly Lee Owens +++

PÅ SHORELINE MAFIAS Mafia Bidness bidrar Ron-Ron på 8 av 23 spor. Her passer produksjonene hans imidlertid som Sprite og hostesaft. Shoreline Mafia har siden starten hatt lavere kunstneriske ambisjoner enn Greedo, men desto større ambisjoner om å være den hardeste, mørkeste og kuleste gutterappe-gjengen. Det går i sex, dop og våpen (altså tøffe ting) og best av alt: ingen av av de fire Shoreline Mafiosoene prøver å imponere oss når de rapper. De bare rapper. Det kunne fort ha blitt kjedelig, men dynamikken mellom gruppas udiskutable ener, Ohgeesy, og toeren Fenix Flexin holder på oppmerksomheten.

Tidligere i år fortalte Fenix at Mafia Bidness blir hans siste utgivelse som medlem av gruppa, og pekte på at samarbeidsklimaet i gruppa ikke alltid har vært det beste. Kanskje føler han at han burde hatt mer å si for gruppas retning? Det hadde muligens ikke vært for mye forlangt, om sånt skal dømmes etter musikalsk bidrag. 

MAFIA BIDNESS ÅPNER med en monolog om å bruke munnbind og holde avstand, og glir over i en nedsløvet versjon av klippene fra en lokal nyhetssending som omhandler Shoreline Mafias Youtube-videoer, som gruppa har for vane å bruke i introen på låter: «Sizzurp, or lean, this medicinal mixture blowing up in videos posted online isn’t curing a cough. Instead, young people are using it to get high».

Det er symptomatisk for skiva. Mafia Bidness fungerer i mindre grad som en faktisk skive man hører på, og mer som en samling sanger som minner deg om andre sanger, og ikke bare Shoreline Mafias. Eksempelvis er andresporet «Run It Back» (med bla. 03 Greedo!), en litt uinspirert flip av Juveniles klassiker «Back That Azz Up». Hvorfor ikke bare høre på originalen? Det samme slår meg hele resten av skiva: Hvorfor ikke bare høre på Shoreline Mafia anno 2017? 

For all del, det er mange fine sanger her. «Gangstas & Sippas» er bra, «Perc Popper» er kul, og Drakeo the Rulers gjestespor «Musty freestyle» er fantastisk (fordi «Musty» (fra 2017) er fantastisk, og fordi Drakeo er fantastisk). Samtidig har fansen hørt de fleste av disse fra før som singler.

Skiva totalt sett når aldri nivået over bruks. Kanskje vil det vise seg at det er Fenix Flexin som kommer best ut av dette.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.