«Sju tomme hus» er den virkelighetsnære virkelighetsflukten du trenger nå

Det er et aspekt av trylletriks i en novelle, sier Samantha Schweblin. Den må balansere mellom å være uforståelig og overtydelig, og den må kunne overraske og villede leseren med informasjon som ligger tilgjengelig i teksten. I Sju tomme hus har hun finpusset tryllestaven og drar sju morsomme og fengslende noveller opp av hatten.

Lydboken kommer på Storytel den 23. mai, og vi har fått et sniklytt på hva du har i vente.

I samlingen ligger sju vidt forskjellige liv i sju hus til grunn for fortellingene, og som ofte i Schweblins tekster er ikke de mørke tematikkene langt unna. Novellesamlinga dukker med hode først ned i tematikker som senilitet, pedofili og dødens utrettelige rekruttering. Den naturalistiske stilen blandes ofte med det mystiske, og noen ganger fantastiske. Selv streber hun etter å ilegge spenning og friksjon i alle elementene av historien.

I Sju tomme hus fanger hun oppmerksomheten og tviholder på den. Det er bare å glede seg. 

 Les også: Her er alt du trenger å vite om «Jane Eyre»

I en av novellene møter vi Lola, en gammel dame som gjør det hun liker best: hate mannen sin og venter på døden. Frustrasjonen hennes er knyttet til hverdagslige plager og en stadig sviktende fysikk. Dette blandes med at virkelighetsbildet hennes blir mindre og mindre pålitelig når spøkelser og kriminelle guttegjenger tilsynelatende er etter henne. Som leser skjønner man etterhvert at man må ta det som blir skildret med store doser salt. I påvente av døden, takler Lola tilværelsen ved å klamre seg til det hun fortsatt føler har betydning, for eksempel i form av en sjokomelk den avdøde sønnen ofte drakk. Lola drikker O’boy som bare faen. 

I en annen historie havner vi i midten av en krangel mellom mann, eks-kone og hennes nye kjæreste, samtidig som to barn er forsvunnet og protagonistens senile besteforeldre er i naken og lystig lek ved vannsprederen. Slik stiller Schweblin spørsmål rundt det som er ansett som normalt og ikke i samfunnet vårt, og hvor grensene går. At barn kan leke naken sammen er en selvfølgelighet. Et eldre ektepar som gjør det samme er søtt. Men hva med når det overlapper?

Schweblin veksler mellom ulike stemninger i boka, og har stålkontroll på hvordan de forskjellige fortellerperspektivene former historien. Mye tyder på at Schweblin har gått forfatterstudiet i Bø opp til flere ganger. I alle fall ekvivalenten av det samme i Argentina, hvor hun er vokst opp og gjort seg kjent. Sju tomme hus er hennes fjerde novellesamling; en sjanger hun etterhvert er erklært som spesialist i, og har hentet mange høytstående priser for.

Hennes første bok på norsk var den kritikerroste Bookerpris-nominerte romanen Feberdrøm i 2017, og nå er hun aktuell med en ny roman på norsk, Kentuki som har fått god mottakelse i norske medier. (lydbok kan du høre på Storytel neste år).

Den finnes kun som lydbok, og det vil den fortsette å gjøre ettersom den ikke vil gis ut i paperback i overskuelig fremtid. Greit å vite om du er av typen som foretrekker det (nørd!). Vi andre kan snart lytte til boka via Storytel, opplest i en avmålt og kontant tone av skuespiller Anne Ryg. I mellomtiden kan vi varme opp med å høre på noen av de hundrevis av andre titlene som finnes på Storytel. Bare ikke glem å lagre Sju tomme hus i leselisten. Det bør du virkelig. Trekk et kort – og du kan banne på at Schweblin vil klare å underholde deg mer enn Rune Carlsen noen gang har gjort.

Sju Tomme Hus finnes på Storytel fra 23. mai