En kamel på rømmen i Bergen

NATT&DAG har møtt den 22 år gamle bergensrapperen Kamel fra Bergen aka Slim Kamel, som er ettersøkt av politiet for flere lovbrudd, men som rømte fra avhør tidligere i år.​

b
a

Dette intervjuet ble først publisert i NATT&DAGs papirutgave, som kom 9. oktober.

– DETTE ER IKKE min bil, men det var det beste jeg kunne fikse. Jeg er jo faen meg på rømmen.

Det er mildt sagt brennhett i Bergen. Krabbene selges ferdig kokt på fisketorget. Lamslåtte bergensere ligger som strandede sjødyr i bybildet og sliter i temperaturen. Kiosken jacker opp prisen på Friskis med 50 prosent. Folk stikker til nærmeste pub og ber sikkert om ekstra kalde glass å snu. Vi driver og bretter oss inn i en knøttliten «kånebil» hvor det er enda jævla varmere.

– Fuck dette her, er det ikke air condition i dette greiene?

Det er imidlertid ikke bare termometerne i Fjellveien som viser rødt denne høsten, det er varmt også rundt ørene til byens heteste rapper, 22-årige Slim Kamel fra Laksevåg. Han rømte nylig fra luftegården på politistasjonen etter å ha havnet på glattcelle, mistenkt for vold mot offentlig tjenestemann. Kort tid etter slapp han singelen «Si ingenting». Det er klart vi måtte komme oss til vestlandshovedstaden for å prøve å få ham til å si noe annet enn «ingenting, når de spør koffor eg har diamant på min lillefing».

Hvordan skjedde dette her da, hvorfor er du på rømmen?
– Jeg ble dømt i oktober og anket dommen. Så kom det et nytt tilfelle, og enda et nytt tilfelle … Og da var det nok, da ville politiet ha meg i varetekt til jeg fikk svar på anken. Jeg tenkte «Faen, dette holder ikke». Når de tar meg holder de meg alltid så jævlig lenge, for jeg sier ingenting. Avhørspapiret mitt er alltid blankt. Så jeg satt i avhør og spurte om jeg kunne få litt luft. Jeg har vært i den bakgården flere ganger. De har en liten boks borti hjørnet hvor de parkerer bilene …​

«Politiet ropte jo ’rømling!’ og folk så meg komme hoppende ned fra taket.

Du har spanet i forkant!
– Jeg har planlagt! «Prison Break»-planlegging! Jeg tenkte jeg hadde ingenting å tape, så det var bare å gå for det. Jeg hoppet opp på boksen og spratt opp på taket på hovedinnngangen til politistasjonen, og hoppet rett ned igjen foran stasjonen. Politiet ropte jo «rømling!» og folk så meg komme hoppende ned fra taket. Jeg beinet bort til en kompis som bodde i nærheten og fikk skiftet klær.

– Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort det. Det er ganske ekstremt. Å sitte på glattcelle er verre enn å sitte på vanlig avdeling, du har to politifolk på deg hele tiden. Hvis folk hadde sett den manøveren der … Jeg tok en sånn jævlig move. Jeg er jo ganske atletisk bygget, jeg har løpt før. De hadde tatt skoene mine, så jeg måtte løpe av gårde i altfor store sko også, størrelse 47. Jeg bruker jo 42. Kunne nesten fått begge føttene nedi én av dem.

Siden har du bare tatt det med ro?
– Jeg har ligget lavt. Fått god mat og pils og kost meg. Shout out til alle tjommiene mine som har vært rundt meg og gitt meg penger og gitt meg klær! Jeg har penger hjemme men jeg kan ikke dra dit, politiet har vært der hver dag etter at jeg rømte.

Du har ikke vært ute?
– Etter at musikkvideoen droppet har jeg vært enda mer low-key. Jeg sitter inne og skriver musikk og drikker og koser meg. Gjør ting jeg ikke kan gjøre på en stund. Jeg savner ikke skivene fra glattcellen, her ute har jeg spist entrecote hver dag. Jeg har vært ute på byen én gang, men jeg har holdt meg unna Klubb Kok. Jeg vet det er en del sivilpoliti der, i hvert fall i ny og ne. Han ene som var der hin dagen …

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kamel 002

KAMELEN BESKRIVER EN konkret sivilpolitimann som «han ene du ikke vil møte på om du først skal møte noen der inne». Det har han tenkt å unngå, for han bruker heller tiden han har igjen på frifot på rapkarrieren. Han er satt opp på plakaten på et Klubb Kok-event samme dag vi møter ham, men planlegger å ikke dukke opp.

– Jeg har fått noen tilbud om å spille inn med folk rundtom, og det er nok lurere karrieremessig å gjøre det enn å opptre. Jeg spilte nettopp inn med Lars Vaular. Tok opp her i byen og sendte over til ham i Oslo. Nå må jeg jobbe med musikken hver dag til jeg skal inn. Det er bedre at jeg spiller inn fem låter jeg kan droppe i løpet av de to årene jeg blir sittende, enn at jeg gjør én konsert nå og ryker inn. Og så «melde meg» ved å opptre offentlig senere. Jeg har allerede en dom, og det kommer tre nye saker, så det blir to til to og et halvt år.

– Jeg vet at politiet kommer til å være der. Jeg har snakket med advokaten min, og vet hvor mye de vil ta meg når de først har muligheten. Det er jo gøyere om de bare sitter der og glor og ikke får tak i meg. Jeg vet at jeg blir tatt, så jeg vil håne og terge politiet alt jeg kan. Ta litt igjen.

Du begynner jo godt når du løper fra dem!
– Snuten er ikke så raske, de har mye utstyr å bære på. Nå har de to pistoler òg, i tilfelle den ene skulle bli stjålet. De har ikke turt å gå ut med den saken i avisen, det sier litt om hvor flaut det er for dem. Pinken leker smart men de er senil.

​Det har ikke stått i BA engang?
– Nei! Jeg fikk en kompis til å ringe BT og tipse dem, men det gikk ikke. Det synes jeg er for gale. Tenk om jeg var farlig for samfunnet.

Hvor mye ekstra må du sitte for å ha rømt fra varetekt?
– To måneder. Det er jo helt greit, men jeg tenker at da må jeg nesten være vekke i to måneder også, så det går opp i opp.

​Hva er det du skal sone for egentlig? «Du ringer, jeg bringer» sier du i «Si ingenting». Er det slike ting det handler om?
– Det er litt sånt, og det er mye vold.

MYE vold?
– Haha, ja! Det er syv siktelser for vold.

​Også sier du «’tenk om’ jeg var farlig for samfunnet»!
– Men det er jo ikke sånn at jeg går rundt og slår ned hvem som helst, jeg er ikke farlig. Det er alltid noe greier med noe. Folk er frekk i kjeften, så får de seg en leiving. Er du en ekte bergenser tar du ikke imot noe sånt.

VI SPØR KAMELEN om han har noen stories om å være kjuagutt fra Bergen han kan fortelle. Han må ringe sin advokat for å kartlegge hva han kan og ikke kan snakke om, og de to blir enige om en vinkling.

– Det er en sak de prøver å feste på meg. Dette var det en fin artikkel om i BT. Fire østlendinger hadde visst vært ute og slengt drit. De holdt på å pusse opp brosteinen oppi Rosenbergsgate på det tidspunktet, så gjerningsmannen skal ha plukket opp en brostein og klinket ned fire stykker med den og sagt «Bergen er min by».

– Og den BT-saken retweetet Henning Warloe, haha! Søk på nett etter «Bergen er min by, sa han og angrep østlendingene». De har kalt det «blind vold», men blind vold finnes jo ikke …

Apropos vold, du har et salig blått øye i videoen til «Si ingenting». Hva skjedde der?
– Vi var på Garage og hadde fyrt hele kvelden, jeg var jævlig senket. Jeg var mæd murt. Jeg sto og snakket med en kompis, og det kom en kis og var litt yppete. Jeg tåler jo ikke at folk ypper. Så vi fant ut at vi skulle ta en tur opp i veien og bokse én mot én, klokken fire etter kulturskjenkingen. Vi gikk opp dit og jeg fikk meg noen gode leivinger. Jeg vet ikke om jeg fikk gitt noen leivinger, men etterpå fant jeg ut at fyren hadde drevet med boksing i ti år. Så gikk vi på nach. Og på enda et nach. Jeg måtte til øyelege etterpå, men det gikk jo helt fint. Jeg tåler det. Det er første gang jeg har fått klæss siden 2008. Men det var en fair fight, shout out til han som slo meg!

Det handler om å gi og ta! Men apropos det, hvordan får man egentlig en diamant på sin lillefing?
– Push noe brus, så får du diamant på lillefingen. Det er mye penger å tjene på sånt. Men jeg er ikke noe top dog. Og jeg vet ikke om jeg har kjøpt den diamantringen.

Hva kommer du til å savne når du sitter i buret?
– Skal jeg si damer? Næh, de kommer jo på døren … Du får jo tatt deg en kjapp en på besøksrommet. Men jeg vil nok savne å være ute blant folk i sosiale sammenhenger, og drikken.

Du er jo nesten der allerede siden du bare sitter i skjul?
– Ja, jeg har «påbegynt soningen» på egenhånd! Jeg savner telefonen allerede, jeg kan bare bruke ting som går på utenlandske servere. Sosiale medier kommer jeg til å savne, det husker jeg fra sist jeg satt inne. Jeg tenkte «sosiale medier, hvor ER du?» Sånn har det blitt.

​Hva satt du inne for, mye av det samme?
– Ja, i to måneder. Så kom jeg ut igjen og nå er saken henlagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ RØMMEN: Si ingenting.

​APROPOS TID, DET var først i nyere tid at Kamelen fant ut at han skulle kommunisere til omverdenen gjennom hip-hop.

– Jeg laget først noen låter med en kompis i fjor sommer, bare på gøy. Så ble jeg sittende og skrev, og droppet egentlig ingenting på et års tid før «Si ingenting» kom nå nettopp. Jeg har så mange stories at jeg kan ikke huske alt engang, så det kommer flere. Det kan jeg love deg.

Blir det mer selvopplevde ting i de låtene som kommer?
– Det spørs hvilken beat jeg har. Noen ganger kan man lage en klubblåt, da trenger ikke handlingen være hva du gjør til daglig. Det kan heller handle om hva jeg gjør når jeg er på klubben. Det kan jo også bli en story! Og jeg har en skikkelig «hustler anthem» fra Bergen på vei med Store P og Vågard. Den kommer nok på «Nokke feita 5». Samarbeidet med Lars Vaular kommer nok på neste platen hans.

Hva skal du gjøre i buret?
– Det snakker jeg om i den klubblåten, «fikser VGS og en master når jeg soner». Det er mitt mål, å gjøre det fornuftigste når jeg først er der inne. Pumpe jern … Det gir jo ingen mening at de skal gi meg to år med trening. Jeg kommer bare ut enda sterkere. Jeg kommer inn og blir farligere, får en utdanning og blir smartere. Jeg skulle studert kriminalitet om det gikk an.

Har du noen råd til andre folk der ute som risikerer å bli tauet av politiet?
– Mitt tips er å si ingenting. Selv om du er tatt med buksene nede. Og løp om du kan, selv om det kan bli vanskelig med buksene nede.

Samme kveld klarte Kamelen mot all formodning faktisk å dukke opp på scenen på Klubb Kok og dra «Si ingenting», for så å smette ut igjen før lovens lange, krumme lanke fikk lagt sin hånd på ham. Hvor lenge han klarer å løpe fra snuten og hvor han holder seg i mellomtiden er ikke lett å si, men om du vet noe … Da er det sikkert lurest å si ingenting.