– Det er så uvanlig blant mainstreamartister å våge å være motstrøms

Hiphop-gruppa Hov1 omtales som «Sveriges Beatles», og det sies at de er det bandet som får ligge mest i hele Sverige. Velkommen til denne forelesningen om «kausale sammenhenger» :)

MUSIKK
b
a

I samarbeid med Universal Music Norge inviterer N&D til GRATIS konsert med den svenske hiphop-gruppa Hov1 førstkommende onsdag på Blå. Selv om vi lever i en verden med en tiltakende, tidvis grenseløs, delingskultur og en endeløs rekke av transnasjonale relasjoner– så kan vi ikke vite ALT som foregår i Sverige, og et av sota brors mest kjente band er svært lite kjent her til lands.

Hvem og hva er egentlig Hov1?

hov1

Et søk på internett viser at det er snakk om fire svenske gutter i alderen 20-22: Noel Flike, Ludwig Kronstrand, Dante Lindhe og Axel Liljefors Jansson. De slapp sin første singel i 2015, og har utgitt to album: Hov1 i 2017 og Gudarna på Västerbron i 2018.

Vel og bra dét, men alle vet jo at veien til kunnskap går gjennom mellommenneskelig samhandling, ikke data, så etter å ha søkt litt i  de menneskelige kildene våre «abroad», fant vi ut at Frasse Levinsson, nettredaktør i N&Ds svenske ekvivalent Nöjesguiden, kunne være i stand til å fylle noen kunnskapshull.

Hva er det som gjør at de kan sammenlignes med et av verdens beste band? 

Frasse Levinsson

FRASSE: Frasse! Foto: Ellen Pan

– De er bokstavlig talt Sveriges Beatles. Hov1s første turné het «Abbey Road Tour» og i sin første og hittil eneste musikkvideo har de like drakter som Beatles hadde på det berømte omslaget til Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Men alle kan jo gjøre det der, til og med jeg. Hva med musikken? 

– Debutalbumet deres, som ble sluppet i 2017, har 75 millioner streams på Spotify. Det var Sveriges fjerde mest spilte album det forrige året. Det var bare Zara Larsson, The Weeknd og Ed Sheerans skiver som ble spilt mer på Spotify. Albumet deres ble også nummer én på Itunes i Sverige. Ingen andre svenske band har kommet på førsteplass med en debutskive før. 

Hva er ditt inntrykk av den svenske populasjonen sitt inntrykk av Hov1? 

– Det er mye hat, og det er mye kjærlighet. 

Hat? :( 

– De fikk kritikk for at de var korte i svarene sine da de ble intervjuet på svenske P3 gull. Etterpå gikk Sveriges største influencer Bianca Ingrosso ut og kalte Hov1 «jävla töntar» og sa at de burde vise litt respekt. Da Aftonbladet ringte Hov1 og spurte hva de hadde å si til sitt forsvar, sa de bare at de ikke visste hvem Bianca Ingrosso er. Jeg syntes det var veldig morsomt. Men det er kanskje ikke like morsomt for norske lesere som ikke vet hvem Bianca Ingrosso er. For det vet man vel ikke i Norge?

Nå vet vi at hun er Sveriges største influencer. Vet alle i Sverige hvem Hov1 er? 

– Ja, man kan virkelig prate om en Hov1-mania. Jeg har hørt at de er bandet som får ligge mest i hele Sverige. 

Stas! Det er kanskje nærliggende å tenke, at siden de er et «boyband» i alderen 20-22, at de appellerer til det segmentet av befolkningen som er jevnaldrende, eller yngre, og kvinner? Skyter fra hofta her! 

– Fram til ganske nylig var det mest tenåringer, men nå virker det som om at til og med kredible personer liker dem. De har gått fra å være en guilty pleasure til å bare være en pleasure. 

Les også: Nalband: – Stovner er bedre enn Sørenga 

Hvordan da? 

– Litt for at sånne som jeg begynte å skrive om dem, og litt for at en fyr som heter Pål Ströbaek gjorde en Youtube-dokumentar om dem. Pål har mange coola kompiser.

Du har tidligere vært raus med superlativene i din omtale av Hov1 – «Sveriges coolaste band»? Forklar. Forsvar.  

– For eksempel det jeg fortalte om Bianca Ingrosso og P3gull. Det er så uvanlig blant mainstreamartister å våge å være motstrøms nå om dagen. Nå skal man si ja til alt og være snill mot alle. Det er oppfriskende når noen våger å gjøre det motsatte.

Hov1 spiller 20. juni på BLÅ //GRATIS!//Aldersgrense: 18 år.