Debatt: – Cannabisbrukere er satt i en prekær situasjon

I perioder opplever jeg depressive tendenser, angst og uro. Under koronakrisen og spesielt da jeg satt i karantene etter et utenlandsopphold opplevde jeg at symptomene var sterkere enn vanlig. Dette er naturlige reaksjoner på den usikre og spesielle tiden vi nå er i. Spesielt når hverdagen under koronatiltakene i økende grad fører til ensomhet og isolasjon.

DET VAR OGSÅ merkbart at jeg følte på et økt behov for å bruke rusmidler. Også dette en naturlig reaksjon på tingenes tilstand. Søken etter avkobling, avslapping og en liten virkelighetsflukt gjør seg for mange mer gjeldende i vanskelige tider. Vi trenger bare se på salgstallene for Vinmonopolet i denne perioden for å underbygge den påstanden. 

Som engasjert på rusfeltet som styreleder for Normal Norge, som erfaringskonsulent i Bergen kommune og som tidligere rusavhengig er ruspolitikk, rusfeltet og psykisk helse noe som engasjerer og opptar meg.

Jeg tenkte at jeg garantert ikke er alene om å føle det jeg gjorde og fortsatt gjør.

Jeg laget derfor en video for å dele min egen opplevelse, dele viktige problemstillinger fra rusfeltet og be folk ta kontakt om de følte for å prate, om følt behov for rus eller bare generelt om en ekstra psykisk belastning nå i denne perioden. Flere tok kontakt og fortalte sin historie og deres fortellinger bekymrer meg i stor grad. 

LES OGSÅ: Hasjtørke: Dealere tilbyr potensielt skadelige vapepenner

ETTER HVERT SOM stengte grenser også medførte at tilgang på spesielt cannabis bortfalt ble jeg ekstra bekymret. Alle som til vanlig er avhengig av, selvmedisinerer eller fast bruker et rusmiddel som nå mister tilgang på dette, er jeg bekymret for. Dette setter mange i en desperat situasjon. For de fleste brukere finnes det substitusjonsmuligheter hos fastlege nå som tilgang på ulovlige rusmidler bortfaller. Men cannabisbrukere er satt i en særlig prekær situasjon da disse nå må velge mer vanedannende medikamenter eller alkohol, når behovet for medisin eller rekreasjon melder seg. 

Noen tenker kanskje at det er positivt når tilgang på «narkotika» bortfaller. Men rusmidler kan lindre en urolig sinnsstemning og behovet for å bruke medisinen sin eller rusmiddelet bortfaller ikke bare fordi tilgangen gjør det. I hvert fall ikke i krisetid som for mange er ekstra stressende. Disse vil nå endre sin rusatferd og bruke det som er tilgjengelig, og er gjerne også nå mer risikovillig enn de er til vanlig.

JEG HAR FÅTT meldinger og telefonsamtaler fra personer som er desperate og fortvilet over situasjonen de nå befinner seg i. Mange er redd for belastningen denne krisen påfører egen psyke: Angst, depresjon, selvskading og selvmordstanker, for å nevne noe.

Jeg tenker også på alle som har mer enn nok med å holde eget hode over vann akkurat nå. Og de som ikke makter.

DETTE ER SÅ alvorlig at det nesten er så jeg på ekte og helt uten ironi ber om at grensene åpnes igjen slik at smugling av cannabis inn til Norge kan gjenopptas. Så alvorlig er denne situasjonen.

Myndighetene har så langt møtt denne bekymringen med forbløffende overfladisk tilnærming. Brukere som sliter får beskjed om å kontakte fastlege men mange brukere har ikke mulighet til å få hjelpen de trenger hos legen eller har leger som er støttende og forståelsesfull. Jeg støtter tiltak for smittereduksjon men tiltakene har for mange blitt innført uten at myndighetene har kompensert tilstrekkelig for ringvirkningene av et nedstengt samfunn.

Det er mange som lider nå. Ikke bare brukere av cannabis eller cannabis-pasienter. Veldig mange med rusproblemer, psykiske problemer og psykiske lidelser blir ekstra skadelidende av tiltakene som er ment å trygge oss alle.

LES OGSÅ: – Hvis psykedelia er mer effektivt mot depresjon enn antidepressiva må det dekkes av helsevesenet

TIL VANLIG SNAKKER jeg ofte om hvordan norsk rus- og forbudspolitikk villig ofrer de mest sårbare og svakeste blant oss for å oppnå en følt samfunnsorden for noen. Dette er også et faktum nå i krisetid, bare i enda større omfang.

Jeg er sterkt bekymret for at når regnskapet for effektene på folkehelsen av tiltakene og koronakrisen i ettertid skal gjøres opp, vil det avdekke dystre opplysninger om de som har blitt ekstra skadelidende i denne perioden. Derfor er det nå på tide at vi har en ærlig samtale om tiltakene er i ferd med å gjøre mer skade enn nytte for mange.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.
X