– Morsomme gutter er ikke morsommere enn morsomme jenter

– Når vi, som to damer, inviterer til show så blir det automatisk mer damer på scenen og mer damer i publikum, og det synes jeg er fint, sier Amanda Erlandsen, som sammen med Mette Alstad +++ mandag har første kveld med Humornieu-showet «Amandan» på Colonel Mustard.

b
a

På mandag er det premiere for «Amandan»Humornieu sin nye visningsarena for show, sketsjer og diverse: Nieu Scene på Colonel Mustard (/kɜːnəl mŭsʹ-tərd/).

På Facebookarrangementet skriver Humornieu at deres blideste komikere, Amanda Erlandsen og Mette Alstad, vil ta i bruk alle midler for å gjøre deg klar til resten av uka.

Veldig vagt! Hva er egentlig «Amandan»?

Foto: Humornieu

Mette: – Ja, Amanda, hva er Amandan?

Amanda: – Det er et show på Nieu scena på Colonel Mustard på Alexander Kiellands plass, som Mette og jeg leder. Vi har første show i dag, og skal ha et show i måneden fra høsten av. Så det var det praktiske. Utenom det er det et hyggelig show der vi har med oss folk vi ler av og synes alle andre også burde le av, det er foreløpig mye standup, men vi skal også blant annet ha noe impro til høsten.

M: Også er det et show med lave skuldre der vi skal kose oss masse i humorens navn.

Les også: Ny humorscene i Oslo: – Byen trenger et sted hvor man kan se annerledes ting 

Showet heter Amandan, hovedbildet er Amanda som holder et spedbarn i favnen og personen Amanda får ansvaret for å forklare konseptet. Hva er din rolle, Mette? 

M: – Amanda er på en måte sjefen og jeg er den personlige assistenten?

A: – Jeg er en slags Quizdan, og Mette er lille-Martin. Som jo også gjør meg til Tande-P.

I en artikkel på The Atlantic står det at kvinner flest ler for å sjarmere potensielle partnere, mens menn på sin side forteller vitser og er morsomme for å tiltrekke seg kvinner. Er det tilfeldig at de blideste komikerne i Humornieu er kvinner? 

A: – Ja, sånn er jeg jo enig at det ofte er, men det er jo også mange damer som vitser og er gøyale for å tiltrekke seg menn, og menn som ler for å sjarmere damer. Selv tror jeg jeg gjør begge deler. At vi, selvutnevnt, er de blideste på Humornieu, kan godt være fordi vi er damer, jeg vet ikke og jeg er ikke så opptatt av det. Jeg prøver å være meg selv, og jeg er ganske blid.

M: – Jeg tror nok at jeg oftere ler enn mange menn. Alle vet at Mette ler, men ingen spør hvorfor Mette ler. Når jeg tøyser med alvorlige temaer så liker jeg at publikum allerede ser på meg som blid og imøtekommende, da sitter ikke latteren så langt unna når vi dykker ned i gørra. Jeg vitser masse i hverdagen også, og kan til tider merke at jeg kan fremstå mer utfordrende som person enn kanskje andre damer som ikke vitser så mye gjør.

M: – Veldig bra sagt det med at mange damer også vitser og mange menn ler for å sjarmere, Amanda. For det  er veldig sant. Jeg føler at de grensene viskes mer og mer ut faktisk. At det er mer godtatt at damer fjaser og kødder og tar plass og at menn kan få lene seg tilbake og smile og humre og synes at damer er morsomme.

Er det en revolusjon i emning?

M: – Mest av alt tenker jeg at internett  gjør det enklere for folk å være seg selv som individ framfor å representere en gruppe, så da preger jo det egentlig alle bransjer. Du representerer eller er ikke lenger gruppen dame eller mann i like stor grad som tidligere, men defineres heller utifra deg selv, så jeg er Mette og Amanda er Amanda mer enn at vi er to kvinner som også driver med humor.

A: – Som et eget, selvstendig individ vil jeg svare det samme som Mette.

Hvordan er det å være to kvinner som driver med humor?  

M: – Det har vært overvekt av menn så lenge at jeg tror at folk er mer vant til å se mannlige komikere framfor kvinnelige, så man synes bedre som dame når man står på scenen. På godt og vondt. Man synes bedre hvis det går bra og hvis det går dårlig. Jeg tror at en del menn har lettere for å oppfatte seg selv som morsomme nok til å bare gønne på gang på gang selv om de kanskje ikke alltid er det.

A: – Ja, og tror også en del kvinner ikke har selvtilliten til å prøve igjen og igjen og holde ut med å være dårlig i starten.

M: – Kanskje fordi man føler på at man synes bedre enn sine mannlige kolleger?

A: – Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Jeg har heller ikke opplevd noe i den ene eller andre retningen, men sånn som med dette showet, så tenker jeg jo at når vi, som to damer, inviterer til show så blir det automatisk mer damer på scenen og mer damer i publikum. Og det synes jeg er fint.

M: – Jeg har mest av alt følt meg veldig godt tatt i mot og blitt oppmuntret til å fortsette. Hvis jeg kjenner på usikkerheter er det mye fordi jeg blir stressa av at jeg ikke alltid skjønner alle de sosiale kodene i guttegrupper. Som Amanda sier så er er det jo fint for oss å bruke denne muligheten til å rekruttere og vise fram bra damer.

M: – Men vi er opptatt av å fronte bra komikere uansett kjønnsidentitet.

Les også: Humornieu er et friskt pust i norsk humor

En forsker ved University of California, Laura Mickes, fikk 32 studenter til å skrive tekster til 20 New Yorker-tegneserier – en oppgave de fleste mennene satt pris på, men kvinnene viste seg å være mindre begeistret. En av dem så ifølge Mickes vettskremt ut, og sa: «men jeg er ikke morsom». En ekstern gruppe skulle evaluere tekstene etterpå, og de kom fram til at mennene i de fleste tilfellene faktisk var morsomst. Nå er jo dette bare én studie, og det finnes sikkert mye som peker i motsatt retning, men det er allikevel fristende å bare spørre:

Er menn morsommere enn kvinner?

A: – Jeg synes ikke morsomme gutter er morsommere enn morsomme jenter.

M: – Enig med Amanda.

 

Fortell mer om dere selv som vitsemakere. 

A: – Det er vanskelig. Er jo i en tidlig, litt sånn utforskende fase, men jeg liker å tulle med småting, små detaljer hos folk. Og jeg er blid.

M: – Jeg liker å tøyse med ting som jeg synes er viktig å debattere i samfunnet, men også bare observasjoner jeg har som menneske i livet. Også liker jeg å pakke det inn i en naivistisk tilnærming til temaene jeg tar opp. Ufarliggjøre det litt, så publikum kan føle at det er meg de ler av heller enn å kjenne på at de er dårlige som mennesker.

M: – Ikke at jeg syns publikum er dårlige mennesker assa. Men samfunnet vårt suger litt balle til tider og det er jo alles skyld.

Er det noen spesielle dere håper å se blant publikum?  

A: – Håper å se bestefar i publikum, for han har spurt om jeg kan sette ham på liste.

M: – Håper å se masse venner, men også folk jeg ikke kjenner som kommer fordi de er nysgjerrige på hva vi har å by på.

Showet starter i kveld klokka 20:00, og hvis du ikke er bestefaren til Amanda og har listeplass, så har vi noen gjestelisteplasser du kan vinne! Kommenter under eller send mail til konkurranse[at]nd.no! Hvis du ikke vinner (vi trekker i 17-tiden, så kan billetter kjøpes HER eller helt sikkert i døra på Mustard!

Mette Alstad og Amanda Erlandsen