Debatten på NRK1: OH KRLE???

Jesus, ass! Velkommen til uke to av Debatten på NRK1 oppsummert.

Dette har skjedd: Jorden ble skapt, en halv evighet etterpå ble vi mennesker som sanket, jeget, dyrket og snakket, begynte å leve i samfunn, kjedet oss, døde av ting, stilte spørsmål, fant svar, fant gud, en eller annen smarting skrev Forkynneren, en kis ble dømt til døden, mange av oss likte ham, litt senere kom selvsagt pavekirken og det store skismaet og såvidt jeg husker var det ganske dårlig stemning der en stund, noen dro til Amerika, mange dro i det hele tatt til sjøs, Linné sorterte planter og Dickens skrev bøker, Standard Oil ble opprettet og splittet opp, første verdenskrig, andre verdenskrig, solgt til det militærindustrielle komplekset på tredje rad, en stund der var Trygve Bratteli statsminister og så ble du født, så ble det Lillehammer-OL, så skilte foreldra dine seg, Bondevik I, Stoltenberg I, Bondevik II, Stoltenberg II, KrF ville ha mer Jesus i monitor og på mandag kom kvitekrist endelig tilbake inn i skoleverket med et realt smell.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=nLC9ErSYSnA

Ja, folkens, det er nye tider og nye løsninger på gang. Da de fire borgerlige partiene på mandag offentliggjorde at H og Frp hadde vunnet roseseremonien, at parlamentarismen var tilbake og at alle i grunnen var strålende fornøyd, var det et par tings som stakk seg ut i avtalen: Vern av flere områder på sokkelen, deriblant Lofoten, Vesterålen og Senja, et slags (svært hullete) asylbarnamnesti som Knut Arild Hareide først hoverte over og så etter hvert har skammet seg litt over, reservasjonsrett for fastleger som synes at abort og p-piller er noe drit og en omkalfatring av religionsundervisningen: Vi skal ikke lenger ha RLE i Norge, vi skal ha KRLE! Det er 33% flere bokstaver, det. Hva innebærer det? Vel, der er avtalen både diffus og nærmest meningsløst konkret: 55% kristendom.

Vi skal ikke lenger ha RLE i Norge, vi skal ha KRLE! Det er 33% flere bokstaver, det.

Her er noen vitser om prosent og KRLE.

  • Alle religioner kan komme inn i undervisningen om de oppnår stor nok oppslutning. På riksbasis må de ha oppnådd 4% oppslutning, men de kan komme inn på distriktsbasis med lavere oppslutning. Her er divisoren 1,4%. (Dette er en vits om valgordningen vår)
  • Lekkasjer fra Nydalen-sonderingene tyder på at både Høyre og Venstre ivret etter å få kristendomandelen ned i 34,1% (Dette er en vits om statlig eierskap). Fremskrittspartiet, derimot, gikk med på avtalen mot en lovnad om at islamiseringsgraden i Norge skal settes til 4% årlig (Dette er en vits om Fremskrittspartiet)

embed:http://www.youtube.com/watch?v=3B9PAIMvce8

Til kveldens debatt er både Dagrunn Eriksen (Krf) og Kjell Elvis fra De Kristne invitert. De Kristne er det utfordrerpartiet til Krf med best hjemmesider. De er ikke like gale som Norges Kristne og har ikke gitt like morsomme radiointervjuer som Kristent Samlingsparti.

Embed:http://www.youtube.com/watch?v=ytgo0fMW6Sk

De er et parti som faktisk kan tenkes å utfordre Krf, fra en pangstart på vestlandet har de kjapt etablert seg over hele Norge. Og de har altså Kjell Elvis. Be afraid, Knut Arild. Be very afraid.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=F__kzjFyPW4

Var det noe mer? Jo, tidligere på dagen har Frp og Høyre gått ut i Senkveld med at segwayer skal bli tillatt i Norge. Ironisk fun fact: Mannen som startet med masseprodusering av segwayeer døde i en segwayrelatert ulykke. Ironisk fun fact nummer to: Mannen som oppfant kristendommen døde i en krusifiks-relatert ulykke.

Ironisk fun fact nummer to: Mannen som oppfant kristendommen døde i en krusifiks-relatert ulykke.

Note to self: Skrive en buzzfeed-aktig artikkel om hvilken tv-serie de store verdensreligionene er. Ska me sjå. Breaking Brød.

KJØR DEBATT!

Vi gir ordet til deg, Magnus Hustveit, alvorlig ung mann som har startet et opprop på facebook, nei til KRLE. Han mener vektleggingen av kristendom er å undertrykke alle andre livssynsstandpunkt, og at det er et overgrep. Jeg elsker når ordet overgrep blir brukt på denne måten. Det er litt som når “penetrering” blir brukt om gjennombruddspasninger eller korssting. Han ønsker en undervisning som tar hensyn til alle synspunkter. Høres ut som no postmoderne æsj-jeg-fikk-binære-opposisjoner-og-skjult-ideologi-lus-opplegg, spør du meg. Men men.

Forøvrig er det fremdeles slik at Erik Wold, i likhet med Jarle Roheim Håkonsen, snakker om sosiale medier med en anspent uanstrengthet, som om han bare tilfeldigvis prøver å nevne at han har funnet en utvekst på pikken, men at det sikkert ikke er noe farlig.

Det syns jeg i grunnen er helt greit. Sosiale Medier har, i likhet med kristendommen, det litt for enkelt i dagens medievirkelighet.

Over til Dagrunn Eriksen, nestleder i Krf! Hun vet at dette er “diskusjoner og debatter som engasjerer”. Også er hun usikker på hva vi egentlig diskuterer. Hun mener at vi faktisk har det allerede i dag. Hvilket i grunnen er en argumentasjon vi hører mye. “Vi har ikke gjort noe”. “Vi har bare tydeliggjort dagens praksis”. Den greia om at vi skal velge ut kvoteflyktninger utifra hvem som har størst sjans til å integreres? Det står praktisk talt i UDI’s bestemmelser allerede.

For tiden består norsk politikk tydeligvis av lite annet enn seiere forklarspråk. Saklig. Sjekk lommene deres, folkens.

Hun ønsker i hvert fall ikke sniiiig-evangelisering av skoleverket. Dagrunn ønsker ikke å sniiiige noe inn. “Det skal kirka holde på med”, sier hun. Men hun mener at kristendommen er noe du trenger for å forstå samfunnet vi lever i, og den er jo enkel å se. Det er blant annet dønn umulig å skjønne eksistensen av Krf uten en solid innføring.

EN person klapper når Dagrunn snakker, forresten. Vedkommende klapper innstendig.

Dere har gjeninnført K-en, sier Erik Wold.

INNRØM DET!

Men Dagrunn Eriksen driver, som sagt, egentlig bare med litt sånn forefallende opprydding etter den rødgrønne regjeringen. Og hun bedyrer at kristendommen kommer til å overleve uansett, samma hva norske politikere skulle finne på å kalle livssynsfaget. Man får nesten inntrykk av at endringen minst av alt blir foretatt for å please kristenfolket. At det er mer av hensyn til oss andre, vi som ikke vandrer med Jesus til daglig. Den mystiske personen klapper igjen.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=-IpPPDYWexE

Så over til Humanetisk forbund, forbundet for deg som syntes det beste med KrF var den pottesure minen til Kåre Kristiansen!

Jens Brun-Pedersen syns prosessen er uryddig, at kapittelet er flaut og dessuten har vi fått en dom mot oss i EMD. Dessuten er norske politikere noviser når det kommer til likebehandling av religioner. Han er litt sur, men sånn er det ofte med humanetikere: De buldrer og bærer seg, ord som overgrep og tvang sitter like løst hos dem som de gjør hos Frp-ere under rødt styre.

Tvangsfavorisering er ikke et anstrengt ord i det hele tatt, forresten.

JBP tar en Kolberg, sier han: “Likeverd, likeverd, likeverd og likebehandling, likebehandling, likebehandling”. Feil, JBP: Det er TO Kolberger (Kolberg er forøvrig 55% Martin Tranmæl og kun 4,6 % Jesus, men det er så sin sak). Han sier også at det blir en tvangsfavorisering av Kristendom, og at det er veldig trist. Tvangsfavorisering er ikke et anstrengt ord i det hele tatt, forresten.

Jens Brun.Pedersen sier forresten “regjeringen Solberg”. Det er første gang jeg hører det begrepet. Kryss i taket.

Tilbake til Dagrunn Eriksen, som NOK EN GANG sier “Dette er ikke noe nytt”. De har ikke gjort noen ting! Det er i grunnen snålt at det i det hele tatt nevnes i samarbeidsavtalen, det er for en ren formalitet å regne.

Kan det være at dette er et subtilt grep? At hele opptredenen hennes på dette programmet egentlig er en slags hommage til Forkynneren 1:9-11 AKA den livstrøtte hipsterens fødsel? Jeg siterer:

«Det som har skjedd, skal atter skje, og det som ble gjort, skal gjøres på nytt. Intet er nytt under solen. Blir det sagt om noe: “Se, dette er nytt”, har det likevel hendt i tidligere tider, lenge før oss. Ingen minnes det som før har hendt. Og det som skal komme, vil heller ingen minnes i slektene som følger.»

Dagrunn nevner livssynsfaget, som Humanetikerne sikkert savner, og hvordan folk bare satt på hver sin tue way back when. Med RLE møtes vi på tvers av religiøse grenser.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=69G2vddTsXc

Det er forøvrig en tilsnikelse, sier jeg eder, EN TILSNIIIIGELSE, å si at faget er det samme som det som ble dømt i Strasbourg. Hun mener at dommen, som kritiserte den kristne formålsparagrafen, var riktig. Det er rart å høre henne snakke om “dommen mot oss” såpass ubesværet.

OK, ignorer han kisen til venstre for nå. Njål Høstmælingen blir bedt om å forklare hva dommen i Strasbourg gikk ut på. Han ønsker å forklare det på en grundig måte. Erik Wold er skeptisk til det. Naturlich! Høstmælingen forteller uansett hvordan noen foreldre førte saken for norsk høyesterett, i FN og i Strasbourg.

Kort fortalt: Du kan ha så mye Jesus du bare vil, så lenge det finnes en fritaksrett. Han sier at det begynner å bli vanskelig når du blander ting sammen.

Hei, den rødgrønne regjeringen finnes fremdeles! Kristin Halvorsen, fremdeles kunnskapsminister. Hun oppsummerer hva som har skjedd med faget. Hun mener det er helt uhåndterbart med prosentmålet. Det er en slags stoppeklokkekristendom, sier hun.

Det er veldig kunstig å måle innholdet i fag etter tidsbruken på enkelte temaer (vel, bortsett fra når man løper i gymmen og sånn, antar jeg). Det er rein symbolikk, sier hun. For hvordan skal du måle?

“Akkurat som man gjorde før”, sier Dagrunn Eriksen. Hun påpeker at Kristin Halvorsen er konstitusjonelt ansvarlig for utdanningsdirektoratets hjemmesider. Det er en slags webansvarlig, må vi anta. “Det er som å si at man skal bruke 12% av tiden sin på algebra”, sier Kristin Halvorsen. Jeg syns det blir veldig kronglete når de blander algebra og prosentregning på den måten.

Hadja Tajik sier at kristendommen står i en særstilling i Norge. Hun er helt kul med kristendom. Hun er helt kul med det meste, i grunnen. Den er forankra i hue og ræva og det er i grunnen null stress. “Så hvorfor er det så farlig at det heter kristendom”, spør Erik Wold.

Det har vært mye trøbbel tidligere, er visst svaret. Dessuten funker faget helt fint i dag. Det er i grunnen spørsmålet KrF bør stilles: Yo, Dawggrunn! Hva er det som er så jævlig galt med dagens undervisning? Hva er vitsen med å ha denne diskusjonen hvis ingen ting EGENTLIG skal endre seg, som er linja di? Eg skjønar ikkje. Hadja frykter at flere ber om fritak fra systemet. “Det vi sier til ungene nå, er at religion er så vanskelig og ømtålig at det ikke er mulig å sitte i samme rom og diskutere det”. Jeg syns det høres ut som en ganske verdifull lærdom, men jeg ser poenget hennes.

Kan jeg forresten foreslå noe før vi går videre? Det mest interessante argumentet for vektlegging av kristendom jeg har lest, har Warsan Ismail kommet med i Dagbladet. Der lurer hun på om det ikke i grunnen er nyttig å gå mer i dybden på én religion, rett og slett for å forbedre undervisningen. Det er ikke så dumt tenkt, men det er åpenbart brennbart å gjøre det med kristendommen. Så. Kan vi ikke trekke fram de norrøne gudene og bruke dem i stedet? Det er en rekke fordeler, slik jeg ser det:

  1. Det er få eller ingen som tror på dem lenger, så man kan ikke si at noen får forrang.
  2. Nettopp fordi ingen tror på dem lenger kan det være enklere å forklare funksjonen til en religion uten å tråkke noen på tærne.
  3. De er kortreiste guder.
  4. De er morsomme guder.

Jaja, nok om det.

Atle Sommerfelt, biskop i Borg, sier at “Det er ingen som hevder at dette faget skal bli kristendom”. Han mener det er stor usikkerhet rundt hva den “kvantitativt største andelen av stoffet”.

Til slutt blæster han menneskerettighetseksperten. Det er “positivt feil” at kristendommen er en hvit religion i Norge. Han bedriver litt kortfattet folkeopplysning: det kommer kristne fra afrika, asia og øst-europa til Norge. “Det er nesten ingen i norge som vet hva den etiopisk-ortodokse kirken er for noe”. Og det er nesten ingen som vet at flesteparten av de polske arbeidsinnvandrerne er ortodokse kristne.

“Det ække no ny livssynskamp som skal åpnes”, sier Sommerfelt. INGENTING ER NYTT! Dette er bare Jens Brun Pedersen som blåser det opp. Poenget er å klargjøre. Det står allerede at kristendommen skal ha den største andelen, kvantitativt. Og nå har vi fått en prosent. Eller femtifem, rettere sagt.

Jens Brun Pedersen drar det klassiske snakke-på-vegne-av-en-idealisert-versjon-av-motparten-trikset, aka Aaron Sorkin-trikset: “Jeg tror det er veldig mange kristne som blir litt flaue over dette”. Det er ikke hyggelig for kristne lærere, foreldre, elever få oppleve at deres religion skal favoriseres. Han nevner Samarbeidsrådet for Tro og Livssynssamfunn, (STL), som advarer mot en uro nok en gang. At de tar beslutningen om å nok en gang røre i gudegryta – til alt overmål I LUKKEDE ROM – syns han ikke noe om.

“Nå må vi snart lære av denne tornefulle lidelsesprosessen som livssynssamfunn har her i landet”. Ops, Brun Pedersen. Der la du ballen på LISSA til Dagrunn Eriksen.

Erik Wold nevner at ingen av de andre borgerlige partiene fant tiden til å komme i dag. Ops, Erik Wold. Der la du også ballen på LISSA til Dagrunn Eriksen.

Dagrunn Eriksen sier hun har fått en Uriaspost. Og det er fra Bibelen, NEMLIG, i likhet med et uttrykk som tornefulle lidelser! Vi får ikke tid til å lære alle de sykt kule referansene fra Bibelen om vi skal spre pensum for tynt. Det er det som er skriften på veggen her (oj, der var det en referanse til) “Hvis du vil ha en likestilling av alt, får vi 2 prosent av alt”. Høres faktisk ut som et sykt fett fag, da. Men ok, da mister du kulturgreia.

Ramaskrik er forresten også fra bibelen, tenk. I det hele tatt er det påfallende hvor mange av de beste ordene og uttrykkene som vi fremdeles bruker som kommer fra det gamle testamentet, snarere enn det nye.

Kristin Halvorsen HAR GÅTT PÅ SØNDAGSSKOLEN. Hun syns dette er en reprise, og ikke noen ønskereprise med Andreas Diesen, for å si det sånn. Hun mener vi har gått mange skritt tilbake. Å ta mange skritt tilbake er dumt i politikken. Å ta “et steg tilbake”, derimot, er noe reflekterte politikere gjør.

Men NÅ, mine damer og herrer: Kjell Elvis!

SE på den ringen! Se på den mannen! Han hilser vedtaket velkommen. “Norge er et kristent land med en kristen kulturart. Kristendommen har vært støpeskjeen for hele den norske og vestlige kultur.” Dessuten har INGEN tatt skade av Jesu budskap, sier han. Hmmm, joa. Forsåvidt. Men allikevel, jeg vet ikke hvor fett det egentlig var å være f.eks. den første biskopen i Roma sånn helt på tampen.

Tenk på Hauge som skapte arbeidsplasser, sier han (Nei, ikke Jens Christian Hauge, Hans Nielsen Hauge. HOLD KJEFT MARTIN KOLBERG). Tenk på misjonsorganisasjonene! Det er blitt gjort en undersøkelse i Kina, sier han (her kan du forresten lese mer om tilstanden i kinesisk forskning for tiden, det anbefales). Der kom det fram at “Jesus og kristendommen som var grunnlaget for vestens framgang”. Det er fakta, noe han gjentar, det er fakta! Dessuten gjorde Jesus veldig mye fint, og Jesus har “vært her i Norge”.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=K7YPAe904uA

Tilbake til facebookaktivisten, som sier at opplysningstiden hadde mye mer med velstanden til Norge å gjøre enn kristendommen (Vel, ja, men å se på opplysningstid og kristendom som to helt separate fenomener er enten historiefaglig latskap eller selvrettferdig bullshit, alt ettersom). Elvis mumler og er forsåvidt enig med mye, men allikevel: Jesus, ass. For en type.

Og det er nå det skjer. Etter år med usakligheter, avbrutte resonnementer, gjentatte resonnementer, beskyldninger og begrepsavklaringer mister Erik Wold endelig tråden! Men det ække no pes, han bare ber Hadja Tajik om å si noe.

Tajik roper ALLAHU AKHBAR og slakter en geit. Eventuelt vektlegger hun også Opplysningstiden som noe sabla viktig. Jeg husker ikke lenger. Men hun mener at det er norskfaget sin oppgave å lære barna å forstå alle ordene fra bibelen.

Dagrunn Eriksen sier at regjeringa har tatt vekk RLE som obligatorisk fag i lærerutdanningen. Det er forøvrig det hun EGENTLIG vil diskutere, hun har bare ikke nevnt det før nå. Dessuten: Skarru kunne din Ibsen må du kunne din bibel. Han bruker KOLOSSALT med bibel og REGJERINGA HADDE ANSVAR FOR IBSEN-ÅRET! Systemsvikt! Les Gjørvrapporten, der står det svart på hvitt!

På dette tidspunktet er det verdt å dvele med at KrF er tilbake i en vesentlig posisjon i politikk på riksplan. Og hvor fint det er.

En elev syns dette er en litt sørgelig debatt .

Daggen tror det hadde blitt et ramaskrik om bibelen hadde blitt løfta frem i norsken.

Hadja mener at man ikke bør lage et religionsfag som er kontroversielt og som folk ønsker fritak. Ingen har bedt om dette. Ikke elever, lærere, foreldre, forskningsmiljøer eller kirken. Men ingen av dem satt i Nydalen, antar jeg, så sånn blir nå det. Her er forresten en nokså interessant debatt om kunnskapsbasert politikk fra forrige uke som har JÆVLIG LITE med denne debatten å gjøre:

embed:http://www.youtube.com/watch?v=wjXGMr0ku_Y

Atle Sommerfelt sier at det faktisk ER sånn at kristendommen skal ha den kvantitativt største delen. Han gjentar at det er viktig å skjønne at kristendom ikke er en europeisk religion.

Erik Wold sier at sekulært betyr “ikkereligiøst”.

Jens Brun-Pedersen mener at det blir insinuert at Human-etisk forbund vil lage “uro i skolen”.Det vil han ha seg frabedt. Han er så sur! Må man være så sur for å være humanetiker? Og han mener at signaleffekten vil være at “kristendom er det viktigste”. Dette er “ikke pent”, mener han. Han mener at kirken er bortskjemte. “Vi er omringet og vi er beriket av den kristne religionen hele tiden”. Det siste der høres sarkastisk ut.

Erik Wold er lei, nå.

Så sier Kjell Elvis DETTE:

“Det er helt fint at folk får vite hva som finnes av religioner. Kristendommen er en åpenbaring, men det er en annen sak. Men du er jo hva du spiser og hva du tenker. Og fakta er at Norge ble forandra da kristendommen kom inn. Jesus sa “jeg er verdens lys”, Hans Nielsen Hauge så lyset, skapte folkevekkelse, forandra landet, se på alle landene rundt i verden som har tatt imot kristendommen Jesus se på Afrika – de kom ut av fattigdom og nød, de er blitt totalt forandra.”

Noen klapper.

Etter programmet finner de klapperen.

X