Klimaet må reddes, men ikke med diskré popmusikk

Siri Byrkjedals Songs for a Restless World bidrar verken til klimakampen eller popmusikken.

b
a

Songs for a Restless World består av ti sanger med Siri Byrkjedals vokal, en gitar og en synthesizer som sammen fokuserer på klimakrisa. Hvordan lager man musikk om verdenskriser uten at det blir ironisk «Heal the World»-stemning, spør du? Ifølge Songs for a Restless World: ved å bytte ut «there are people dying» med «some days I think a lot about the things I didn’t do». Det vil si: ved å fordele skyldfølelsen/ansvaret og ikke peke finger.

Den positive 90-tallsaktivismen er altså byttet ut med en tristere Simon and Garfunkel-stemning.

«A Great Fake Piece of Land» handler om de store plast-øyene som flyter rundt omkring på verdenshavene, «What Happens» om fake news og «Some Days» om de dagene man ikke gidder å tenke på klimakrisa og dens konsekvenser. Dette universet er ment for alle som er bekymret for fremtiden, men som fortsatt har troen på at vi kan gjøre verden bedre. Det er vanskelig å lage diskré klimakrise-musikk.

Byrkjedal klarer det nesten.

Selv om det tidvis kan være fint å høre på, velger jeg likevel å høre på alt annet. Man forblir nemlig like passiv som før av å sitte og høre henne synge om at verden er i ferd med å rakne.

LES OGSÅ: Okay Kayas nye album er bra, men spriker for mye