Trondheim ringer, hva gjør du?

Nå er det ikke mange dagene igjen til Trondheim Calling 2020 går av stabelen. Med et påfallende bredt musikktilbud og varierte lokaler i kort avstand til hverandre har Trondheim Calling i over ti år markert seg som en av landets viktigste showcase-festivaler.

Byen blomstrer nå i slutten av januar, med hundre konserter som finner sted i sentrum over tre dager. På dagtid er det også full fart, med et konferanseprogram både for den nysgjerrige og den spesielt bransjeinteresserte.

Kort sagt bør du befinne deg  midt i det midt-norske smørøyet som er Trondheim fra 30. januar til 1. februar for å bli med på feiringen av festivalens 10-årsjubileum. Her gir vi deg guiden du trenger for å navigere deg gjennom årets Trondheim Calling.

Daufødt

Hvor: Tyven
Når: Torsdag kl. 19.15

Trondheim Calling har et hovedfokus på norsk musikk – spesielt den som er ny. Daufødt er en av disse unge, sinte og lovende. Faktisk ble de nettopp tiårets første Urørt-artist. Bandet har ikke gitt ut så mange låter (enda), men de få låtene bandet har liggende ute kunne kanskje ha vært på lydsporet til den kommende NATT&DAG-filmen, Mannen som elsket Yngve 2? Vi skal vurdere det.

Da legendariske Familien i 2016 annonserte at de ikke kom til å fortsette driften i lokalene i Dronningensgate 11 var det begravelsesstemning i sosiale medier. Heldigvis ble fremtiden like lys som fortiden, da Tyven startet drift i samme lokale. Tyven er nå et av byens beste utesteder med varm atmosfære og et godt utvalg av drinker, og huser mange av konsertene under årets festival. Blant annet nevnte punkeband, og:

Deathcrush

Hvor: Tyven
Når: Torsdag kl. 23.00

Deathcrush har eksistert i en del år, men oppstod i fjor i ny drakt. Oslo-bandet ble raskt et av landets mest omtalte rockeband. Deathcrush samler de beste lydene fra forskjellige, støyete alternativscener og kjører det gjennom moderniseringskverna til det har kommer ut som noe nytt og helt spesielt noe. På Øya ødela de trommesettet sitt, så det er lov å ha høye forventninger. Et must.

Musti

Hvor: Lokal Scene
Når: Torsdag kl. 22.30

Musti er en populær dyrebutikk, der man får tak i alt fra kattesand til tørrfôr. Den kan imidlertid ikke måle seg opp med den 17-år gamle rapperen med samme navn fra Tøyen. Hun utgjør den yngre delen av Nora Collective (Arif, Unge Ferrari, Philip Emilio). Norges Little Simz? Hun har garantert en spennende karriere foran seg.

Lokal Bar er også, som Tyven, et av byens nye og sårt trengte utelivstilskudd. Navnet lyder noe beskjedent, for i realiteten inneholder stedet opptil flere barer og scener. Beliggenheten gjør scenen dessuten til et knutepunkt, og gjør at alle festivalscenene er i kort avstand til hverandre. Lokal Bar fungerer like bra til en rolig pils, som konserter og … Klubb!

Hanneks klubbanneks m/ FAKETHIAS (DJ-set)m

Hvor: Lokal Klubb
Når: Lørdag kl. 23.30

Trønderske Hanneks har på kort tid tatt av i klubbscenen både lokalt og i Oslo. Vil man ~vibe~ til lysene i klubben skrus på, er det Hanneks man bør høre på. Det rimte ;-) Det hjelper også på at Sushi x Kobe-affilierte FAKETHIAS er med, en elektronisk musiker som er på god vei til å bli en av landets største eksportvarer innenfor sjangeren.

Bulmboys

Hvor: Olavshallen
Når: Lørdag kl. 20.30

Nå som Trondheim har en av sine største cannabis-tørker ibåde manns og kvinns minne kan man alltids drømme seg bort med de danke referansene i tekstene til zoomer-versjonen av Shitrich: Bulmboys. Med låter som «Hazy», «Gatesport» og «Buran» er guttene de mest Trondheims-relaterte artistene på hele programmet.

Safari-tips: Ser man seg nøye om på østsida («rættsida») av byen kan man finne ekte Bulmboys-tagging i skolegårder og underganger.

Tacobitch

Hvor: Olavshallen
Når: Lørdag kl. 23.45

Tacobitch solgte ut Tyven da de debuterte i Trondheim i august. Undertegnede hipsterblekke var tilstede, vennene våre var der, vennene våre sine foreldre var der og ingen dro hjem skuffet. Det er ingen tvil om at Trondheim elsker Tacobitch.

Drikketips: Det blir forresten satt opp en pop-up-bar med, etter ryktene, veldig billig øl i et gammelt butikklokale i Olavshallen under festivalen. Bruk øynene! Når du først befinner deg brisen, open minded og i ‘hallen kan du også stikke innom:

Wingdings

Hvor: Olavshallen
Når: Lørdag kl. 22.00

Wingdings er en slags alternativ pop-trio fra Oslo. De bruker hvertfall et og annet sitarliknende instrument på scenen, og har langt hår alle sammen. Det gjør dem ikke ikke alternative, hvertfall! Psych, orientalsk slacker-rock, kall det hva du vil. De leverte på fjorårets Vill Vill Vest, og bør sees under Trondheim Calling også, synes vi.

Nidarosdomen

Hvor: Kongsgårdsgata 2
Når: Alle dager kl. 00:00-00:00

Herregud, se på’n!

Men hva skal du gjøre når du er sulten? Hvor får man tak i noe annet enn den obligatoriske SuperHero-burgeren etter tappen er stengt?

Tro det eller ei, Trondheim ser på seg selv som et mekka for «foodies». Det har de fått mer og mer grunnlag for å hevde de siste årene, synes vi (og Michelin-guiden). Om du er sulten etter konsert vil ha pizza, pasta, hamburger eller sushi er det gode tilbudet aldri mer enn et steinkast unna, om man står og ser opp på Olav Trygvasson.

Den desidert beste pizzaen i byen får man på Grano i Brattørgata, farlig nære festivalområdet. NATT&DAG bestiller derfra minst én gang i uka. Grano eies bare av to kompiser fra Italia, så hvis du ikke er en stor fan av amerikansk pizzakapitalisme, men liker den flat, er Grano stedet å dra.

Hvis du er kaffetørst og kaffekresen kan vi anbefale Jacobsen & Svart, den eneste kaffebaren i Trondheim som brenner kaffen i kaféen. Resultatet? God kaffe :-) Jacobsen & Svart gjør en stor innsats både for sine ansatte, jordkloden og Trondheim Calling-publikummet – fordi det ligger rett ved konferanseområdet til festivalen (det er fortsatt delegatpass igjen til konferansene!).

Sees!


Biru Baby på Trondheim Calling 2019. Foto: Thor Egil Leirtrø.