Hva er norsk rap i 2019?

På fredag feirer Fiktivt Forlag slippet av antologien «Ekte rap» som samler 163 raptekster fra 40 rappere. Men hvordan står det til med kjønnsbalansen?

b
a

Fredag kveld feirer Fiktivt Forlag boken Ekte rap på Godthåb på Grønland i Oslo. Men hvordan? Med opplesninger fra Fredrik Daae, Kaffka, Carl Frederik Dyvi, Linda Vidala, Hajoken, Moqi, Emile The Duke og mini-konsert med sistnevnte, så klart. I antologien har det tidligere studentforlaget (som nå er et ekte forlag) samlet 163 tekster fra 40 rappere for å prøve å svare på spørsmålet: Hva er norsk rap anno 2019?

Vi klarer ikke å holde oss vi, forlagssjef, Julie Engvik. HVA er norsk rap anno 2019?
– Vi har ikke kommet til en fasit, men vi synes vi ser både sammenhenger og bredde i rappen. Rap brukes jo til veldig mange forskjellige formål, om det er politisk, emosjonelt og personlig eller det klassiske: fest.

Fortell om Ekte rap.
– Vi snakka veldig lenge om at vi hadde lyst til å se rap utenfor den vanlige konteksten, at vi hadde lyst å se det som tekst. Men vi forsto raskt at det ble enklere om vi gjorde det som en utlysning heller enn å begynne å kontakte folk. Og det gjorde det: 163 tekster fra 40 rappere er langt ifra alt vi fikk inn. Det er et kuratert utvalg, som både er gode tekster, god poesi, men som også viser frem tydelige tendenser, som sier noe mer, noe om hva vi alle bekymrer oss for, eller lever for og er glade for.

LES OGSÅ: Påminnelse: Amazon har en Twitter-hær av fornøyde ansatte

Har dere forsøkt å vise frem bredden?
– Vi har forsøkt, men så er det opp til andre å bedømme om vi har klart det.

Har dere oppdaget noen likhetstrekk mellom tekstene som har blitt sendt inn?
– Vi så to veldig tydelige sjangermessige retninger. Det er selvsagt tonnevis med ting mellom det, men de to ytterpunktene er tekster som er ganske personlig og angstfulle, og som har mer poetiske kvaliteter, og i den andre enden rap som på alle mulige måter har fått beholde sitt utgangspunkt med amerikansk gangsta-rap, tøffhet og det harde ytre.

Hvordan har kjønnsbalansen vært mellom de innsendte bidragene?
– Det har vært en stor overvekt av menn, med ganske stor margin. Det var også noe vi lurte veldig på da vi utlyste dette. Kom vi til å få inn flere kvinner? Men vi kom frem til at det er en liten ekstra barriere der, at det ikke er lett å sende inn helt ukritisk, men at man heller bidro med en liten nudge eller dytt. Vi skulle ønske vi fikk inn flere kvinner.

Ser dere forskjell på tekstene som er innsendt av kvinner og menn?
– Det er ikke en stor forskjell. Mange kvinner og menn tar opp nøyaktig de samme tingene. De kan være like tøffe, og også like såre.

LES OGSÅ: Emil Finnerud utforsker dødsdriften i sin nye utstilling

Hvorfor har dere valgt å kalle utgivelsen «Ekte rap»? Ekte-begrepet er jo ganske ladet i hiphopen, med skillet mellom real og fake …
– Det var for å spille på dette, «holde det ekte», og så var det fordi vi jo er Fiktivt Forlag. Fiktivt og ekte er jo, om ikke motsetninger egentlig, så … Det er mer et tekstlig spill på gamle hiphop-referanser og navnet Fiktivt Forlag.

Vi var redd for at dere la dere på den linja at bare lyrisk hiphop er «ekte».
– Hehe, nei på ingen måte. Det var for å leke litt med det. Å se rap i et så analogt format, trykka i papirform, er ganske langt fra det opprinnelige sjangerbegrepet, så det har med det å gjøre også.

Når man ser hiphop-tekster nedskrevet ser det ofte litt teit og banalt ut. Har dere opplevd noe av det samme?
– Mye av begge deler. Men ved å sette det inn i denne konteksten har vi også opplevd at det som ved første øyekast kanskje er banalt kan få en helt annen betydning. Det blir ganske kult. Det banale er der, men det får en helt annen mening, så det virker ikke så banalt.

Hvorfor skal folk komme på fredag?
– Det er mange grunner! En er for å se rap fremført på en helt ny måte.

Så … acapella? 
– Noen skal lese opp tekstene, og så avslutter vi med en mini-konsert med Emile The Duke. Og så er det mulighet for å kjøpe boka billigere enn i butikk.

Hvor: Godthåb, Grønland
Når: 19:00
CC: gratis