PNLs nyeste musikkvideo er vanvittig (og statsfinansiert)

PNLs nye video er helt rå – og delvis statsfinansiert. Snart slipper de franske rap-brødrene sitt første album på tre år.

b
a

Det er snart tre år siden forrige gang, men den 5. april slipper den franske rapduoen PNL endelig et album. Siden Le Monde Chico (2015) og Dans la Legende (2016) har brødrene stått i front for den fransk-språklige rappen som globalt fenomen, og også utgjort gullstandarden hva cloud rap-undersjangeren angår.

Så ble det stille, før de slapp to singler i fjor.

Fredag slapp de singelen «Au DD» til det nye albumet Deux Freres og dertil hørende: en helt rå video.

PNL-videoer er alltid et kunstverk i seg selv. De får øyne til sperres opp og munner til å måpe, men den franske rap-duoens siste video har også fått spørsmålene til å hagle. Ved første gjennommtitt (for det blir flere) sitter man omtrent slik: Det der ser ut som … Eiffeiltårnet? Er ikke det der Eiffeltårnet? Vent … er det veldig god datanimasjon eller har de faktisk leid Eiffeltårnet?

I videoen som ble sluppet fredag sitter brødrene i toppen av et visst landemerke. Helt på ekte. Og de gjør det etter alt å dømme med president Emmanuel Macrons fulle velsignelse. De har nemlig mottatt hele 80 000 € (ca. 772 000 NOK) fra Centre national du cinéma et de l’image animée, en etat underlagt det franske kulturdepartementet. Noe må man jo unne seg, tross demonstrasjoner, sosial uro og arbeidsledighet på godt over det dobbelte av den norske.

LES OGSÅ: Fransk hiphop tar over verden

Tidligere har PNL spilt inn spektakulære videoer over godt å vel hele verden. Ryktene sier at de har vært delvis finansiert av farens dop-penger (!). Så hvorfor staten må spytte inn nå anes ikke.

Men er det verdt det da, at staten bruker penger på kultur?

Hadde vært greit å vite, for det er jo en øvelse vi bedriver her på bjerget også. Hva kunne for eksempel en norsk rapper gjort med 1 million statlige kroner?

KingSkurkOne kunne røyket weed på toppen av Holmekollen-bakken og sikkert hatt mange hundre tusen igjen. KingSkurkOne kunne fått Oslo Plaza til å velte inn i postgirobygget helt på ekte (koster kanskje litt mer). KingSkurkOne kunne bestilt 1919 MiniAnne førstehjelpsdukker til norske skolebarn. Kun fantasi og statsbudsjett setter grenser.

Er det verdt det?

Se klippet og døm selv.

Absolutt verdt det spør du oss.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner at det å røyke weed hadde gjort meg bedre kvalifisert som Venstre-leder