Denne barne-Youtube-videoen kommer til å fucke deg opp

Beklager på forhånd.

b
a

Dette er saken:
På Youtube florerer det av videoer der dyr forsvinner inn i en slags kuleformet fossefall-aktig portal og kommer ut igjen som et annet, litt kulere dyr. Vi har funnet en video der musikken samtidig skifter fra pianobasert barnemusikk til EDM.

Nettstedet Youtube er fullt av datagenerert innhold tilpasset smårollinger, og deres desperate foreldre, som som i overtrøtt villrede stikker iPader og smarttelefoner i fingrene til de små i håp om et par minutters pause fra alt maset.

Mye av innholdet er produsert av bots, eller i det minste bestemt av algoritmer. Derfor finnes det et uendelig antall videoer smidd over lignende lester. Det er videoer av animerte spiderman-figurer som kjører motorsykkel mens en barnesang spilles i bakgrunnen. Det finnes et utall videoer med fingerfamilie-sanger, og til og med noen videoer av datagenererte babyer som kler seg ut som politi.

Veldig rart? Ja, men barn er rare.

LES OGSÅ: Undergrunn er lei av sjokomelk

Det er nok å fordype seg i hvis man er interessert i fem små babyer som gjør ting.

Høsten 2017 publiserte nettstedet Medium en artikkel med tittelen «Something is wrong on the internet». Artikkelen løftet frem de mer skremmende sidene ved barne-Youtube. Fordi algoritmene ikke tar menneskelige hensyn som for eksempel «barnets beste» produseres det innhold som ikke akkurat er barnevennlig. Videoene har titler som «BURIED ALIVE Outdoor Playground Finger Family Song Nursery Rhymes Animation Education Learning Video». Andre videoer er ikke like grove, de er bare utrolig lange, marerittaktig repeterende, dårlig dataanimasjon uten noe som helst narrativ.

Etter Mediums artikkel fulgte en kort og intens debatt. Folk på Twitter var vettskremte, Morgenbladet publiserte en kommentar, og så ble det stille. Det kan se ut til at Youtube har fjernet noen av de verste videoene. Det betyr ikke at det ikke er mye rart igjen, og for å være ærlig: mye som er veldig, veldig morsomt på en ubehagelig, smått skremmende måte.

Sånn som denne videoen, der en rekke med dyr spankulerer inn i en kuleformet fossefall-aktig portal og kommer ut igjen som litt kulere dyr – samtidig som musikken blir tøffere.

Hva betyr dette?

Er det en metafor for puberteten?

Eller … er det et bilde på selve livet?

For er det ikke nettopp dette vi alle gjør? Vi spankulerer inn i metaforiske kuleformede fossefall med fem mini-versjoner av oss selv i forskjellige farger på slep, og kommer ut igjen, litt tøffere.

Fortsatt med fem mini-versjoner av oss selv på slep.

LES OGSÅ: Vi møtte Marcus & Martinus … & Managementet