NATT&DAG på Drag Syndrome-show: – Jeg vil anbefale alle å få et ekstra kromosom

Vi var på Elsker da verdens første drag-gruppe for mennesker med downs gjorde sin internasjonale debut. Det var helt rått.

b
a

I disse dager diskuteres den såkalte downs-paragrafen, paragraf 2c, i abortloven. Denne lovbestemmelsen åpner for abort etter uke 12 så lenge «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

KrF og Høyre mener denne formuleringen er diskriminerende mot mennesker med downs syndrom, og går nå inn for å endre ordlyden til «ikke levedyktig» for at man skal kunne ta abort etter utgangen av uke 12 . Debatten blusset opp etter at KrF  signaliserte at de ønsker å bli med i regjeringen. En innskrenking i abortloven blir altså brukt som et forhandlingskort for å lokke KrF til å styrke Ernas regjering, noe som kan synes paradoksalt i og med at samme regjering foreslo å kutte i støtten til funksjonshemmede noen uker tidligere.

Tilfeldighetene skulle ha det til at et lite bidrag til denne debatten, i disfavør de som mener at mennesker med downs syndrom ikke kan leve fullverdige liv, tok til scenen denne helgen i Oslo. Fredag 9. og lørdag 10. november var nemlig den britiske draggruppa Drag Syndrome på besøk i Oslo.

Drag Syndrome er verdens første drag troop for dragartister med downs syndrom. Troppen tilhører Culture Device, et britisk kunstkollektiv for mennesker med et ekstra kromosom.  De holdt sin første forestilling på Vogue Fabrics i London, og showet ble  en så stor suksess at gruppen fortsatte å opptre.

En brukket fot stoppet ikke Horrora Shebang fra å levere da Drag Syndrome hadde sin første opptreden i utlandet.

Medlemmene bruker forestillingene til å endre oppfatninger om hva både drag og det å leve med downs innebærer. Ingen av medlemmene ønsker å kommentere den pågående debatten i Norge, men understreker at mennesker med downs syndrom er en gave til menneskeheten, ikke en byrde.

Men hvordan er det å ha downs syndrom OG gjøre drag? Ifølge Horrora Shebang er det rimelig bra.

– Being a drag is dazzling darling! It’s so much fun to be sassy, sexy and in your face. I use my extra chromosome to wow audiences everywhere. I recommend everyone to get an extra chromosome. It’s fucking brilliant. People assume things about people with DS, sometimes they are completely mistaken and give me abuse and some treat me with total respect. 

Troppmedlem Justin Bond er helt enig.

– It’s great to be a drag with Down’s Syndrome. It’s really good to have an extra chromosome. Other people have lack of chromosome… poor guys… 

Vi var til stede under det første showet på Elsker fredag 9. november OG vi fikk bli med backstage. Det var helt rått.