Smil & Gift møter Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa har skrevet boka Jenteloven, men nekter for at de er tilhengere av kjønnsbestemt fellesskap.

b
a

Sofie Frøysaa: Kan jeg bare stille et spørsmål før dere begynner? Kommer dere til å vri om på svarene våre, sånn at vi skal se så dumme ut som mulig?

 Neida, det kommer dere sikkert til å klare helt selv.

 Rolig nå, Gift. 

 Det finnes en undersøkelse som viser at det kun er 11 prosent av landets befolkning som kaller seg feminister. Hvorfor er det så vanskelig?
S: – Fordi det fortsatt er så mange myter knyttet til begrepet, så mange negative assosiasjoner. Man ser jo for seg at du er en mannehatende, dritforbanna dame som ikke får seg no, og det får du klar beskjed om i kommentarfeltet og, at du er.

 Men det er dere ikke?
S: – Nei altså… Vi hater ikke menn.
Ulrikke Falch: – Jeg er veldig glad i deg, Smil. Du er den eneste mannen.

 Takk! Dere vil jo hegne om jentene. «Girl power», «Jenteloven»… alt det der. Så dere er glade i kjønnsbestemte fellesskap og s-
S: – Nei. Ikke at det er kjønnsbestemt, men vi retter oss mot en målgruppe som er unge jenter. Men som gutter også kan joine! Gutter kan jo også lese boka. Men vi er interesserte i å utvide og utfordre kjønnsnormer. Så…

 Okey, men boka har jentefargen ROSA og heter Jenteloven.
S: – De er jo målgruppen. Jeg synes det er viktig å skrive litteratur tilegnet jenter, fordi det er jo ofte sånn at litteraturen henvender seg til menn, eller at forfattere blir oftere lest av både gutter og jenter.

 Litteraturhistorien består jo bare menn som sutrer, si!
U: – Ja, men vi trenger jo dem og, vi trenger Knausgård. Man kan si at vi gjør det eksklusivt for jenter fordi jenter har blitt ekskludert.

 Nettopp, «eksklusivt». Hvorfor er det så vanskelig å innrømme?

 Hva synes dere om guttafellesskapet, da?
U: – Jeg synes ikke man skal vurdere om noe er bedre enn det andre, jeg synes sånt er individuelt. Personlig synes jeg det er mer inkluderende å være i et jentefellesskap. Jeg føler meg veldig utenfor når gutta skal ha en sjargong som baserer seg mye på humor og det å dytte hverandre ned og tøffe seg for hverandre.
S: – Jenter kan også sitte på puben og prate skit! Jeg pleier uansett å være en del av guttastemningen fordi jeg ofte er den eneste dama på jobb.

Les også: Marcus og Martinus har blitt gourmbros? 

 Gift, også!
S: – Jeg har vært på roast-turné og blitt heftig grilla av Dag Sørås, og jeg elska hvert eneste minutt av det. Han mener det og. Men det gjør noe med deg. Man blir litt mer hardhuda av det. 

 Finnes det giftig femininitet?
S: – Jeg synes det blir for enkelt å legge skylda på jenter. Jeg synes det er mer interessant å se på de bakenforliggende strukturene, normene, som skaper en type klima eller sjargong. Det er typisk å høre at jenter er verst mot jenter og at det er så mye drama med jenter.

 Hvor mye kvinnehat kommer fra kvinner selv?
U: – Minimum halvparten. Internalisert misogynisme…

 Hvem er Norges dårligste feminist?
S: – Kari Jaquesson. Hun er transfob og ekstrem. Det er derfor mange får så dårlige assosiasjoner til feministbegrepet, fordi hun går foran og skriker vås. Så skal hun liksom representere feministbevegelsen, og ekskludere transkvinner er for meg helt forkastelig. Hun er Norges desidert dårligste feminist. 

 Man skal liksom ikke redusere kvinner til kjønnsorganer, men med en gang det er snakk om en transkjønnet så må hun plutselig se på tissen!

 Har dere noen tips til hva man bør gjøre når man har en nær bekjent som er antifeminist? Bortsett fra å få dem til å lese tungt brandet liberalfeministisk internettlitteratur?
S: – Det må vel være å gå i dialog, da. Prøve å forstå hverandre. Veldig idealistisk, men jeg kommer til å være idealistisk til min hals, jeg, før jeg…

 … Får bank?
S: – Ja… Eller, da blir jeg jo enda mer idealist, men.
U: – Gå og trene kampsport sammen. Få ut sinnet der.

 Hvor selvopptatte er dere på en skala fra 1 til 10?
U: –  10.
S: – Jeg vet ikke.

 Hvis 10 er Vegard Harm og 1 er… Jesus…
S: – Ja, for Jesus var IKKE selvopptatt! Guds sønn, for faen. Se heller på den selvutslettende firebarnsmoren som gjør alt for ungene sine og glemmer seg sjæl.

Der brast stemmen din litt, det høres ut som du synes det er det tristeste i hele verden!
S: – Jeg tar en 6-er, da. Jeg har tross alt gitt ut en bok med bilde av meg sjæl på. Og jeg ble rørt i mitt eget ego da jeg gikk forbi VG og så boka på forsiden. Fikk en liten tåre. Men jeg liker å tro jeg gjør det for andre, da. Det er ikke en selvbiografi selv om det finnes elementer av oppveksten vår i den.
U: – Jeg synes alle skal være ærlige på at de er veldig selvopptatte.

 Vi er ærlige!

 Hva gjør at dere føler dere, som to hvite cis-kvinner, føler dere berettiget til å ta plass i offentligheten?
S: – Vi går jo foran i toget med mange andre, men det er noe med det å forsøke å treffe en målgruppe som ikke så mange ser. Jeg mener generelt at folk bør spille mer på humor også. Jeg skjønner ikke hvorfor politikere ikke bruker det mer i debatter og i det hele tatt.

 Kan det være det er fordi de er så utrolig dårlige til det?
S: – Ja, det blir kanskje litt som når faren din skal rappe i konfirmasjonen.

 Har du opplevd det?
S: – Nå har jeg to mødre da, så.

 Du la opp til det!
S: – Neida, men jeg har sett ham danse. Det vekker minner til Enrique Iglesias… Men hvorfor vi skal gå foran…
U: – Jeg er uenig i at noen er mer berettiget, eller er bedre forbilder enn andre. Hvis man har lyst til å gjøre det så skal man gjøre det. Men man skal også være bevisst på at man på et eller annet tidspunkt må endre meningene sine. Alle tar feil. Vi er berettiget fordi vi er ærlige på at vi tar feil.

 Hvem har dere skrevet mest? Vær ærlig!
U: – Sofie har skrevet mest. Og jobbet hardest.

 Fordi Ulrikke har andre prosjekter?
S: – Nei, for JEG har jo ikke noe liv!

 Du er jo stand up-komiker, foredragsholder, forfatter OG podcaster!
S: – Jeg er vel en av disse «flinke pikene». Det er typisk at jeg gjør gruppearbeidet. Vi har tulla med det oss mellom, at det er én som gjør alt arbeidet på gruppa, men så er det den kule jenta i klassen som stjeler showet når man skal fremføre. Det er derfor jeg ga meg selv en sekser i stad.

 Er ikke flink pike-syndromet en liten pris å betale for total dominans innenfor prestisjestudiene?
S: – Jo, men man blir sykeliggjort fordi man er flink. Man kan jo bruke andre ord, som talentfull, ambisiøs eller hardtarbeidende. Jeg synes ikke det er noe galt i å stille høye krav til deg selv så lenge det ikke gjør deg syk.

 Men det gjør det jo?
S: – Ja. Sånn sett kan vi være flinkere til å lette på presset, men jeg føler jeg har kommet til et sted der jeg trives med mengden arbeid.

 Når man setter et barn til verden så ønsker man ofte at barnet skal få det så bra som mulig. Dere er begge gravide og kan velge kjønnet på ungen selv. Hva ville dere ønsket for dette barnet: skulle det vokst opp som gutt eller jente?
U: – Jeg ville hatt et menneske. En hen. En stjernefisk. Kråkebolle.

 Kom an. 
S: – Så lenge det er et ålreit menneske, og det må jo jeg sørge for. Det er jo det som er poenget med boka, bevegelsen vår, at man er et fritt individ. Håper ikke jeg blir påvirket når jeg får vite hvilket kjønn jeg skal oppdra. Det kan jo ikke være noe sånn at «ånei, det ble gutt, da må jeg legge om alle planene mine». Noe av det klammeste jeg vet om er sånne lyseblå baby showers.

 Ok. Dere er herved skikket til å få barn!

Kan feminisme eksistere i et kapitalistisk samfunn?
S: – Ja. Hele jævla verden er styrt av penger og da er det jo fint med feminisme aka likestilling for å dele på godene. Altså, Erna kaller seg jo feminist, det er jo mange veier til feminisme.

Er det ikke mer en trendgreie? Til og med H&M selger t-skjorter med feministiske slogans.
S: – For å si det sånn, vi har ikke skrevet Jenteloven for å profittere på unge jenters usikkerhet, det er ikke noe kommerst med at vi har skrevet Jenteloven

 Hmm…
U: – Da hadde vi holdt oss til spons på sosiale medier. Det finnes bedre måter å tjene penger på enn skrive bok.

 Tjener dere like mye?
S: – Ja. 50/50.

 Notert! Fuck, Marry, Kill: En deilig mann med masse muskler-
U: – Haha!

 Haha.  

 … en pliktoppfyllende og morsom mann med masse penger, og til slutt en ond mann som har planer om å begå flere onde handlinger i nærmeste fremtid.
S: – Haha, det sier jo seg selv. Drepe han siste, gifte med han i midten og ligge med han første?

 Er alle enige i det?
U: – Jeg vil ligge med han onde, gifte meg med han kjekke deilige og drepe han siste.

 Drepe han omsorgsfulle? Radikalfeminist! 

 I 2018 lever vi jo nesten mer på internett enn «IRL», leste vi i en eller annen Aftenposten-kronikk for ikke så lenge siden. Hvor mye av selvfølelsen legger dere i likes?
U: – Tror det har vært viktig for meg før, og så har det blitt kjipt å være på internett. Det krever mye. Det gir meg ingenting. Det blir litt mye trusler og dritt slengt, så uten å være overdramatisk så kunne jeg godt tenke meg å slette instagrammen min. Men jeg får ikke lov av manageren min. Pappa.

Det er han som er din mest «suppressive person» altså, scientologisk sett?
U: – Haha. Nå prøver jeg bare å holde meg litt unna. Jeg har mistet følgere også, akkurat runda 997.000, så jeg har ikke 1 mill lenger.

 Dette er det verste jeg har hørt! 
U: – Josefine har 1,8, da. Hun er mye penere.

Les også: Her er det beste fra kommentarfeltet på Frank Løkes Instagram 

 Så du måler deg opp mot andre SKAM-stjerner?
S: – Josefine er ganske spiselig på Instagram. 

 Det er du og. Du poster jo nesten utelukkende bilder der du poserer og ser pen ut! 

 Dere er jo kritiske til bloggere som gjør det samme, hvordan rettferdiggjør dere det?
U: – Sammenlignet med for eksempel Kristine Ullebø så tjener ikke Sofie penger på å spy ut drit om leppefillers. Og Sofie er ærlig på at hun gjør det for bekreftelse, mens Ullebø går ut og sier at hun vil inspirere folk.
S: – Det er jo selfies som genererer flest likes… Hvis jeg legger ut et bilde jeg finner på Google så får jo ikke det like mange likes, siden det ikke er personlig.

 Så rart.
S: – Jeg synes det er gøy å se søt ut samtidig som jeg viser fingeren.

 Vise fingeren! Punk ROCK!
S: – Altså. Tydeligvis. Fordi i dag fikk jeg melding fra en som mente at det var krenkende og dobbeltmoralsk av meg å vise styggefingeren.

 Er jo litt slemt å treffe folk med fuck you-strålen, da. Spesielt hvis hun var et barn!
S: – Jeg vet ikke, men hun var sånn, «hvordan kan du si at man ikke skal rakke ned på kroppen til noen, og så viser du oss styggefingeren». Veldig «bibelbelte» ting å si…

 Apropos geografisk betingede identitetsmarkører: Vi fant en standup-bit der du, i feministisk term, «shamer», østfoldkusinen din for å være hore, ha piercing i øyenbrynet, ettervekst og påtegnede øyenbryn.

 Mmmmmm! Klassehat!
U: – Vi er ikke snille hele tiden.

 Går ikke sånn shaming imot det dere prøver å formidle i Jenteloven: at det skal være rom for å være seg selv? 

 Time to shine! 
S: – Joda. Jeg er jo polariserende i stand up-vitsene mine. Det er deilig, det vet jo dere, at det er digg å gjemme seg bak humor. Å kunne si slapp av, det var bare kødd.

 Er det vanskelig å kombinere streng moral og kjip standup?
S: – Ja, åpenbart. Siden dere stiller disse spørsmålene. Så lenge jeg har mye selvironi, som jeg opplever at jeg har, så må jeg kunne sparke i forskjellige retninger!

 Og helst nedover!