Admiral P

Global borger: All slags musikk er world 
music, mener Admiral P

Hver gang vi møtes, TV-serien som for alvor introduserte Admiral P til et større publikum er et tilbakelagt kapittel, men det betyr ikke at Admiral P ligger på latsiden.

I vår feiret han sin egen bursdag hjemme i Zambia med en rekke konserter – en konsertrekke som fortsetter i Norge utover sommeren, blant annet med opptreden på Melafestivalen.

Hva er ditt forhold til Melafestivalen?
– Jeg har vært på en del av de konsertene nede på Rådhusplassen og har også spilt på MelaKlubb tidligere. Det er en flerkulturell festival som samler folk fra alle kanter og alle slags mennesker. Jeg husker et show hvor de hadde bhangra mikset med noe reggae, og det var dødsfett. Det er mye obskure ting, som dukker opp, men det er det som gjør det bra.

Selv om Mela-arrangørene ikke tar begrepet i sin munn, er likevel festivalen kjent for å fronte den litt klamme og udefinerte sjangeren «world music». På spørsmål om dette, deler Admiralen arrangørenes skepsis til begrepet.

– Det er litt spesielt, fordi all slags musikk er world music – music in the world. Det sier ikke så mye. Det er ikke en sjanger.

PHILIP BOARDMAN ER født i Zambia og bodde der frem til tenåringsalderen. Han er ofte i den afrikanske republikken for å besøke venner og familie, men pleier også å sørge for å bruke turene til noe kreativt.

– Jeg feira akkurat bursdagen min i Zambia. På et sånt sted, et slags ressurssenter/kulturhus for ungdommer som bor rundt omkring i ghettoen. Der holder de på med reggae og dancehall. Det var virkelig god stemning på konsertene og med feiringen. Det ble også litt større enn det vanligvis er der nede. I det siste har jeg dratt til Zambia to ganger i året. Jeg prøver alltid å gjøre noe musikalsk mens jeg er der: skyte en video, ta opp noen låter.

Saken fortsetter under videoen.

Er det noen artister fra Zambia vi bør høre om her i Norge? Som Mela burde booke til neste år?
– Absolutt. Vi har et lite lag der nede, Zedway Foundation, som er en gruppe med artister, både etablerte og uetablerte. De kommer til Norge i september og skal spille på John Dee. Cactus Agony, Bflow, Ras Kinky, Milz er noen av derfra som er verdt å sjekke ut.

Hvem var dine musikalske forbilder da du startet musikkarrieren?
– Shabba Ranks var veldig stor i Afrika. Jeg fikk se ham da jeg var 10 år og det satte sitt preg og gjorde stort inntrykk. Da jeg startet å lage musikk selv var det Buju Banton, Sizzla og Garnet Silk som var store forbilder.

Den spellemannsprisvinnende dancehall-artisten har gitt ut mixtapes, EP-er og album siden 2008, med forrige plate Selvtillit & tro fra 2014. Å si at det har vært stille siden da, ville vært en sterk overdrivelse, TV-eksponeringen tatt i betraktning. Det drysser også noen singler nå og da. I vår kom første smakebit fra det som kanskje/kanskje ikke blir et nytt album – singelen «Enkle Gleder», spilt inn med Odd Nordstoga. 

Saken fortsetter under videoen.

Det er et par år siden forrige plate. Er det nytt album på gang snart?
– Jeg har veldig mye musikk som jeg har tatt opp allerede. Jeg må bare finne riktig måte å slippe låtene på. Om det blir album eller bare mange singler, for eksempel. Jeg slapp singler i løpet av juni og deretter slippes det konstant etter det to og to. Folk kan forvente mye ny musikk fremover.

DE SOM HAR sett Admiral P live de siste årene vil ha fått med seg det ekstremt tighte og funky backingbandet hans, The Global Citizen Band. En relativt unik samling dyktige musikere fra om ikke alle, så svært mange verdenskroker. En bandkonstellasjon som virkelig kler Melafestivalens internasjonale fokus.

– Det har tatt litt tid å finne fram riktig lag. Det hender folk ikke kommer overens, ellers er de ikke komfortable med å spille den musikken vi gjør, men vi har klart å gjøre det nå. Vi har Nick Hatch fra Australia på trommer, Khalid Salih Younis fra Sudan på bass, Dag Pierre fra Sverige på gitar, Henrik Mosnes fra Norge på keys. Henrik Berhane fra Eritrea/Sverige på gitar og keys. Daudi Siroiney, fra Tanzania/Sverige på perkusjon. Kor: Makeda fra Etiopia og Kenya Emil fra Kenya/Island. Det er dette som er ekte world music!

Festivalsommeren kan være hektisk, hvilket noen ganger resulterer i flere opptredener på én dag, som for eksempel denne lørdagen i august.

– Konserten under Melafestivalen er heldigvis ikke så langt unna den andre, som er i Asker på Hvalstrandfestivalen. I fjor kom vi direkte fra Slottsfjell til Oslo Fjordfest på Sukkerbiten og det gikk helt fint.

Suksess på flere fronter og travel sommer, til tross. Admiralen fremstår fortsatt som en ydmyk fyr.

Hvordan ble du så jævla kul?
– Er jeg kul … jeg visste ikke det? I don’t know, man. Hva ville du svart på et sånt spørsmål?

Admiral P spiller med The Global Citizen Band på Melafestivalen, lørdag 20. august.​​