Kommentar: – Syv grunner til at cannabis er tryggere enn alkohol

Når det etterhvert er allment kjent at cannabis ikke bare er litt, men mye tryggere enn alkohol – hvorfor leder samfunnet oss til å drikke i stedet?

Dette spørsmålet ble helt sentralt i Colorado da befolkningen i delstaten avgjorde å legalisere rusmiddelet i 2012.

Mason Tvert, som var en av de viktigste forkjemperne for legalisering i Colorado, utfordret guvernøren i delstaten til en konkurranse der han for hver alkoholenhet guvernøren drakk skulle røyke tilsvarende mengde marihuana – for å se hvem som var i dårligst form til slutt. Guvernør Hickenlooper, som har tjent mye av formuen sin på alkoholsalg, avslo tilbudet. Det var nok lurt.

Les også: – Er det bare skadene fra rusbruk som skal forebygges, eller er det bruken i seg selv?

Kriminologer sammenlikner ofte risiko fra rusmidler med andre aktiviteter. Gjør man det, finner man fort ut at cannabis ikke bare er mindre farlig enn alkohol, men også kan være mindre farlig enn innebandy, mangel på trening og fet mat.

Det er selvfølgelig lett å kimse av, men feltets fremste forskere tar slike sammenlikninger på ramme alvor når de spør seg hvorfor stoffer skal kriminaliseres. Under følger syv grunner til at cannabis er tryggere enn alkohol:

1. Ingen overdoser
Ingen har noensinne dødd av cannabis – det kan rett og slett ikke gi overdose. I Norge dreper alkohol mellom tre og fire hundre personer i året.

2. Mildere mot kroppen
Cannabis er lite giftig og anses som veldig trygt både på kort og lang sikt. Det er faktisk mindre giftig enn kaffe. Alkohol, derimot, er svært skadelig for kroppen og forårsaker skader på indre organer ved jevnlig bruk eller høyt inntak.

3. Forårsaker sjelden utagerende adferd
En som er påvirket av cannabis er som regel rolig og samarbeidsvillig – alkohol, derimot, er en viktig faktor i utagerende adferd og voldsepisoder. Jevnlig bruk av alkohol er medvirkende årsak til vold i nære relasjoner, hos par som foretrekker cannabis ser en det motsatte. Folk som er påvirket av cannabis er mer troende til å rane kjøleskapet og sovne enn å utagere.

4. Mindre avhengighetsskapende
Av de som bruker cannabis hele livet utvikler 9 prosent avhengighet. Dette er lavere enn for både alkohol, tobakk og kaffe. De fleste som utvikler avhengighet slutter av seg selv når de kommer i 30-årene, da de ikke lenger har plass til cannabis i livet sitt.

5. Mindre farlig for biljøring
Man skal aldri kjøre bil når man har brukt cannabis eller noe annet rusmiddel. Men om noen allikevel gjør det, er sjansen for ulykke mye mindre enn ved alkoholpåvirkning. Cannabis påvirker i mindre grad enn alkohol koordinasjonen. Ifølge en av verdens fremste forskere på cannabis, australieren Wayne Hall, øker faren for ulykke med 2-3 ganger ved cannabispåvirkning, sammenliknet med 6-15 ganger for alkoholpåvirkning.

6. Milde ettervirkninger og abstinenser
Bakrusen er der, men den er ikke like ubehagelig som alkoholens dundrende tømmermenn. Påstandene om kronisk rusvirkning som er vanlige å fremme stemmer ikke; cannabis har ingen påvisbare virkninger utover 24 timer. Cannabisabstinenser – som kommer om man stopper, etter regelmessig bruk – er milde og kortvarige, og kjennetegnes av dårlig nattesøvn, svette og irritasjon. Alkoholabstinenser derimot, kan i ytterste konsekvens være dødelige.

7. Lavere kostnader for samfunnet
En undersøkelse fra Canada viste at samfunnets helseutgifter som kan knyttes til cannabisbruk bare utgjør 0,2 prosent av de totale skadene fra bruk av tobakk, alkohol og illegale rusmidler. Tredjepartsskader, altså de som går ut over andre enn den som bruker cannabis, for eksempel trafikkskader og omsorgssvikt, er også beskjedne sammenliknet med de som kan knyttes til alkohol.

I løpet av et år bruker omtrent 5 prosent av befolkningen cannabis i Norge. Det er opp mot 200 000 personer. Likevel er det veldig mange som skjuler seg, skammer seg eller lyver om at de bruker cannabis. Akkurat det føles bare ikke riktig i 2016. Det er på tide at de norske cannabisbrukerne kommer ut av skapet. Cannabis er den nye homosaken: Norge er et demokratisk samfunn, der det ikke bør være nødvendig å måtte skjule hvem man er. Særlig ikke når det går mot at cannabis blir lovlig på andre siden av atlanteren. I USA er det flertall for legalisering av cannabis for fjerde året på rad. Amerikanernes oppslutning om legalisering nærmer seg 60 prosent – da er det på tide at man også i Norge godtar et mindre skadelig alternativ for voksne.

Kilder: SAFER Colorado, Hall, Tham, Iversen, ICSDP, Joy m.fl., Bretteville-Jensen m.fl., SIRUS, EMCDDA, Gallup.

X