Hva er det verste med norsk debattkultur?

I anledning lanseringen av NATT&DAGs Fritt Ord-støttede debattsider har vi lurt et knippe unge samfunnsdebattanter til å gi oss gratis rådgivning: Hva savner de i det norske debattklimaet, og hvordan kan det bli bedre?

b
a

Skjermbilde 2015-06-05 kl. 11.05.13Aksel Braanen Sterri
Lederskribent og kommentator i Dagbladet

– Det verste ved norsk debattkultur er at det sjelden presenteres radikale meninger og at aktørene i den sjelden går grundig til verks.

 

Hva savner du i norsk debatt?

– En mer åpen, ærlig og forskningsbasert debatt om lovlige og ulovlige rusmidler. Jeg synes det mest spennende bidraget har kommet fra miljøet rundt EmmaSofia om MDMA og psykedelika. De har evnet å kombinere brukerhistorier fra en ærlig og tøff Hege Grostad og solide forskningsbaserte innlegg fra forskerne Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen. Det er bare synd de har møtt så svak motstand.

En må tørre å ytre upopulære meninger.

Hvordan kan den norske debatten bli bedre?

– Ved å løfte fram stemmer som sjelden høres, de som ofte er, men oftere framstilles som maktesløse (rusbrukere, prostituerte, arbeidsledige, illegale innvandrere, syke og så videre). Og ved at flere får større ytringsmot. En må tørre å ytre upopulære meninger. Jeg tror også kvaliteten på debatten hadde økt betraktelig om flere hadde blitt tvunget til å belegge sine påstander med forskning.​​

Skjermbilde 2015-06-05 kl. 11.05.27Julie Brannfjell
Siviløkonom og Minerva-skribent

– Alt er så sykt forutsigbart, ingen tar noen uventede standpunkt. Å høre på Dagsnytt 18 blir ganske dølt når du med god presisjon kan forutsi alle argumenter, rekkefølge, ja nesten ordvalg. Det som er farlig med at den vanlige debatten er så gørr, er at du fort kan bli begeistret fordi noen bare overrasker deg, og plutselig sitter du der og heier på Kjetil Rolness eller, gud forby, Kari Jaquesson.

Jeg ønsker meg et så brutalt ordskifte som mulig.

Fordi avisene er så opptatt av å få fram alle mulige standpunkter kan man få et skjevt bilde av hva som faktisk er norsk offentlighet. Det, i kombinasjon med alles rett til ikke bare ytringsfrihet, men tydeligvis også positiv tilbakemelding, gjør norsk debatt utrolig merkelig og lite representativ.

​Hvordan kan den bli bedre?

– Jeg ønsker meg et så brutalt ordskifte som mulig. Den der «alles meninger har verdi og skal møtes med raushet og respekt»-greia er helt feilslått. Jeg hadde en gang en amerikansk lærer som kritiserte norske elever fordi vi trodde meningen vår hadde verdi i kraft av å være meningen vår, ikke fordi den var relevant. Stiller meg bak den kritikken.​​

Skjermbilde 2015-06-05 kl. 11.06.11Eivind Trædal
Bystyrekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo

– Vi er et lite land, og det gjør nok at det er ekstra vanskelig å få debatter mellom dem som virkelig har peiling. De fleste som har god greie på ting, er for dypt inne i sin sektor eller bransje til å tråkke noen på tærne. Man er enten inkomptetent eller inhabil. Det er ikke så mye et utslag av kultur som av befolkningsstørrelse, men det preger oss.

Hva savner du?

– Den største og mest hårreisende konsensusen som stadig ikke har blitt utfordret ordentlig er ideen om at norsk oljeutvinning i hovedsak er bra for miljøet og verdens fattige, når sannheten er den motsatte, og ingen ser ut til å være spesielt interesserte i å diskutere Statoils katastrofale utenlandseventyr, der milliardene flyr ut av vinduet og CO2-utslippene er gigantiske.

Vi må redde norsk kultur fra dem som vil redde norsk kultur. ​​

Hvilken har vært den verste debatten i det siste?

– Jeg synes den pågående diskusjonen rundt båtflyktninger og Syriafarere har tatt en slitsom vending. Norge har hardna en del de siste årene, innvandringsdebatten har åpna opp for en tiltagende flom av sofisteri, der ideologiske outriders fra høyresida har begynt å spikke løs på selve den humanistiske kulturarven de later som om de vil beskytte. Nå er man plutselig blitt en naiv, hyklersk og sleip posør hvis man vil hjelpe folk fra krigssoner. Vi må redde norsk kultur fra dem som vil redde norsk kultur. ​​

Skjermbilde 2015-06-05 kl. 11.05.59Mira Berggrav Refsum
Rapper i KUUK

– Det hadde vært digg om folk var litt flinkere til å vurdere om deres eget følelsesliv egentlig er relevant i den gjeldende debatten.

 

Hva savner du i norsk debatt?

– Jeg savner en grundigere debatt rundt rasisme, og den forferdelige måten så mange nordmenn både snakker om og oppfører seg når det kommer til spesielt rom-folk, men også mange andre mennesker med annen bakgrunn. Vi må snakke litt mer om hvordan «flokken» involverer flere mennesker enn den norske, hvite middelklassen.

Hvordan kan den bli bedre?

– Jeg savner en generell forståelse for at én persons oppfattelse av virkeligheten ikke utsletter en annens. Man kan diskutere sin egen opplevelse, men så må man på et tidspunkt bevege seg videre og ta diskusjonen til et nytt nivå, ellers stagnerer alt.

Hvilken debatt har vært den beste i det siste?

– Jeg synes at Charlie Hebdo-debatten nesten ble bra etter veldig lang tid med provoserende fjas, men så ble den ødelagt av den mest annoying debatten i hele 2015 så langt: Trygdekontoret vs. Kari Jaquesson.​​

Skjermbilde 2015-06-05 kl. 11.05.44Madeleine Schultz
Feminist og debattjournalist i Dagbladet

– Det verste med norsk debattkultur er ordet «krenke», og det påfølgende hykleriet som ofte kommer fra landets selvutnevnte vanskeligstilte. ​

 

Hva savner du i norsk debatt? 

– Situasjonen til folk flest. Det kan være tidkrevende i en arbeidshverdag som blir stadig mer presset på tid – å redigere tekster fra mennesker som ikke nødvendigvis lever av å skrive dem, men som derfor er desto mer viktig å ta seg tid til. Vi kan ikke bygge opp et samfunn bestående av bare kulturelite, det hadde i så fall vært et ganske jævlig et.

Jeg vil gjerne slå et slag for moralen.

​Hvordan kan den norske debatten bli bedre?

– Man må øve seg på å tåle uenighet i alle retninger. Jeg vet ikke om de som legger føringer alltid er klar over det selv, men når 90 prosent av kommentarfeltet er enig med deg så skal du ikke være så rask med å utnevne deg selv til den kontrære. Også vil jeg gjerne slå et slag for moralen. Moral er en bra ting å ha, i motsetning til hva det av og til virker som.​​

Ligger det et lite kronikørfoster i magen din og venter på å bli født? Ikke utsett keisersnittet! Både premature og fullt utviklede bidrag kan sendes [email protected]