– Det som oppstår når farger møtes, kan ikke forklares med hverdagslig språk

Med utstillingen Det poetiske språket på Ulving kunsthandel i Tønsberg, ønsker kurator Kristine Øksendal å tilby betrakteren tilgang til en avskjermet verden og gi dem et alternativt bilde på virkeligheten.

b
a

– Vi lever i en verden oversvømmet av bilder og informasjon. Kunsten skal kunne frigjøre seg fra den virkeligheten som vises i nyhetsmediene. Den skal kunne komme forbi klikkjournalistikken på VG. Atelieret er en slags avskjermet verden og det som skjer der tilbyr et alternativt bilde på virkeligheten, sier kurator Kristine Øksendal.

Hun står bak gruppeutstillingen Det poetiske språket som vises på Galleri Bakrommet på Ulving kunsthandel i Tønsberg i hele sommer. Aurora Passero, Sebastian Helling, Mickael Marman, Sandra Vaka Olsen, Christian Tony Norum og Arild Tveito er invitert til å delta.

Tittelen Det poetiska språket er hentet fra forfatteren Maurice Blanchot. Det refererer til at det poetiske språket, i motsetning til det hverdagslige språket, kan tilby en virkelighetsflukt. Et annerledes bilde på verden hvor man unngår tydelige narrative.

Alt som ikke har en lineær historie interesserer meg.

– Jeg er generelt interessert i avant-garde og den tidlige modernismen, en tid da mange kunstarter fungerte parallelt med hverandre og mye inneholdt spirituelle elementer. Alt som ikke har en lineær historie interesserer meg. Kunst som bryter opp vårt bilde av virkeligheten, sier Øksendal.

Drar på litt

Sebastian Helling

Sebastian Helling

Øksendal er utdannet billedkunstner ved Central Saint Martins College of Art and Design i London og Statens kunstakademi i Oslo. Hun var initiativtager og kurator på sommerutstillingen på Ulving kunsthandel også i fjor.

– Fjorårets utstilling var mer dempet, både i farger og uttrykk. I år drar vi på litt, både i volum og farger. Det kommer til å utfordre utstillingslokalet i større grad, men uten å ta helt over. Jeg synes sommeren er en årstid som tåler et litt sterkere uttrykk. Det finnes mer rom for volum og sterke farger når det er varmt og lyst ute.

Jeg synes sommeren er en årstid som tåler et litt sterkere uttrykk.

Ulving kunsthandel har eksistert siden 1931 og drives av Einar Tore og Margrethe Ulving. I år har rommet kalt Galleri Bakrommet blitt tilpasset til å fungere som utstillingslokale, så åpningen blir også en slags feiring av det nye galleriet. Margrethe Ulving, som er tredjegenerasjons kunsthandler og gallerist, er den som har startet Galleri Bakrommet.

– Margrethe er en god samarbeidspartner. Det er viktig at kunstnere får en arena å spille på, og hun er ivrig etter å vise frem unge, norske kunstnere, forteller Øksendal.

Ønsker bredere appell

– En drivkraft for meg som initiativtaker til denne utstillingen, er at jeg opplever at det finnes et behov for å vise samtidskunst også utenfor Oslo. Galleriet ligger i en gågate hvor mange turister går og kikker, så forhåpentligvis fanger den manges oppmerksomhet. Jeg vil gjerne at utstillingen skal ha en litt bredere appell, så det er bra om det ikke bare er kunstnere som kommer og ser den.

Jeg vil gjerne at utstillingen skal ha en litt bredere appell, så det er bra om det ikke bare er kunstnere som kommer og ser den.

Skjermbilde 2015-06-18 kl. 11.40.49

Mickael Marman

Flere av de inviterte kunstnerne arbeider med maleri i en eller annen form. Det som skiller dem fra hverandre er materialene de bruker. Aurora Passero jobber med vevd og farget nylon, Mickael Marman med grafiske tekstiler og Sanda Vaka Olsen stiller ut fotografier som er blitt behandlet med solkrem.

–  Den subjektive håndbevegelsen er en fellesnevner for disse kunstnernes arbeid, sammen med deres interesse for det visuelle språket. Mange av verkene er selvgående, ettersom kunstneren har tenkt på, og er opptatt av, materialet. Hver og en av kunstnerne har en subjektiv og personlig preferanse på farge- og materialbruk.

Ryggmargsrefleks og spirituell overbevisning

De inviterte kunstnerne er valgt ut etter Kristine Øksendals egeninteresse. Hun er selv kunstner og har arbeidet med kunst i snart tjue år. Utvalget er ikke basert på et teoretisk grunnlag, men snarere på en ryggmargsrefleks og spirituell overbevisning om hva som er genuint.

Aurora Passero

Aurora Passero

– Alle de inviterte kunstnerne har en spesiell energi som kommer innenfra og en overbevisning om at det de gjør er viktig. Den energien handler om å være tilstede i øyeblikket. Det kan låte banalt å snakke om energi, men det er det som er vanskelig: Å komme til det punktet der du er kommet forbi de blokkerende tankene.

Å samle kunstnere med så sterke visuelle uttrykk i et lite rom og få verken til å fungere sammen blir en utfordring, men kanskje kan kontrastene i uttrykkene forsterke det poetiske språket og gjøre at betrakteren erfarer fravær av virkelighet desto sterkere.

– Utstillingen kommer til å handle om kommunikasjonen mellom verkene. At så mange malerier sidestilles blir i seg selv interessant. Det som interesserer meg mest når jeg ser kunst er fargene, og denne utstillingen kommer til å ha mye fokus på nettopp det. Ettersom pigmentet i fargen kommer fra naturen, har den en sterk kobling til virkeligheten, men når en kunstner komponerer et bilde jobber hen med toner. Det som oppstår når farger møtes, går ikke an å forklare eller sette ord på med hverdagslig språk, til det trenger man det poetiske språket.

Utstillingen åpner lørdag 20. juni klokken 13.00 på Ulving kunsthandel i Øvre langgate 18 i Tønsberg. Den står til 16. august.