Pungshots-dekning og kvalitetsjournalistikk

Det nye magasinet Stoff vil lindre abstinensene til unge papiravisjunkies i Bergen.

b
a

Mens Tore Renberg kaster ut papiravisen (riktignok for å skaffe seg en anledning til å skrive mer om seg sjøl i nettopp avisa), popper det opp en ny papirpaddehatt i Bergen. Det nye magasinet Stoff – med tilknytning til Norges Handelshøyskole (NHH) – vil gi unge mennesker «journalistikk for de kvalitetsbevisste». Flere av initiativtakerne har allerede gjort seg bemerket i den utvidede Akersgata med den mye omtalte «pungshot-avsløringen»  og det knyttes store forventninger til nyvinningen.

Vi tok en prat med påtroppende redaktør Anna Eitrem om verdibaserte visjoner, komplisert IPA, og ikke minst Mímir Kristjánsson.

Hvem skal Stoff treffe?

– Unge mennesker og studenter, vi skal være en avis for studenter og ikke en studentavis. Vi skal skrive om de store sakene, som for eksempel Norwegian-saken og situasjonen i Hellas, vi kommer ikke til å skrive om hva som skjer i Studentparlamentet.

Var instakontoen D2-ingressen et (litt mislykket) forsøk på å få oppmerksomhet før dere byttet navn på kontoen til Stoff Magasin? Hater dere D2? 

– Hvis den var mislykket, hvorfor fulgte dere den da? Det var to i redaksjonen som så et mønster i D2-ingressene og påpekte det. Etterhvert ble det færre og færre ingresser som fulgte oppskriften, som hadde vært gjeldende i flere år. Kanskje tok de det til seg? Ikke vet vi, vi liker D2.

Du er ikke fra Bergen, men fra NØTTERØY? Kapitalismens høyborg på Østlandet. Samtidig så er foreldrene dine lærere, så det er vel en god miks? Hva har dere i bokhylla?

– Masse, spesielt Jan Kjærstad, jeg er kjempefan. Vi får til og med julekort av ham fordi han kjenner mamma.

Nepotisme?

– Hæ? Jeg vet ikke hva det betyr …

At venner og familie hjelper hverandre opp og frem…

– … det er vel absolutt en slags nepotisme slik du forklarer det, selv om jeg ikke tror han vet hvem jeg er, utover en smilende jente på et julekort.

Hvem er deres største konkurrent?

Vi ønsker ikke å konkurrere med noen, men vi konkurrerer kanskje litt om tiden til unge mennesker. Den slåss vi om mot andre som vil ha unge menneskers oppmerksomhet.

Og hvem er det?

Andre magasiner og aviser. Spesielt studentaviser.

Så da er jo de deres konkurrenter?

Joda, du kan godt si det.

Vi har kun én felles venn, hva skjer med nettverket ditt a?

Kanskje det er fordi jeg bor i Bergen, og er for ung?

Den ene vennen var Mímir Kristjánsson, hva er deres relasjon?

Ingen kommentar. Neida, jeg møtte han etter en debatt om medienes fremtid.

Hva sa han for noe rør denne gangen?

Han sa at de andre i panelet suger. Jeg husker ikke helt hvem disse var, da jeg fulgte mest med på Mímir.

Fordi han var kjekk?

Nei, jeg fulgte med ham fordi jeg synes han har mye spennende å si og fordi jeg prøvde å få jobb i Klassekampen, men jeg har ikke en gang blitt kalt inn til intervju.

Fordi du ikke har ligget med ham selvsagt! NEIDA. Hva skjer i Bergen om dagen? Er det noen igjen, eller har alle flyttet til Berlin?

Det er mye bra kultur. Det er mye bra band i Bergen for tiden … Og i dag er det faktisk sol!

På hvilken måte vil det at dere er NHH-studenter påvirke stofftilfanget?

Vi har jo peiling på økonomi da, så vi har mer innsikt når det kommer til hvor fucked ungdommen i Europa er for eksempel. Det vil gi mer dybde. I tillegg så har vi jo dette nettverket vårt da. Catcher denne spalten forresten ironi?

Godt spørsmål! Det får dere grave litt i. Hvor drikker dere etter jobb? Kortreist IPA eller pungshots?

Vi drikker på Legal, det går mest i rusbrus. Det var en spøk, men jeg drikker ikke IPA for det liker jeg ikke. Jeg drikker mest ingefærøl, faktisk.

Forklar hva pungshots er, for oss som bor i Oslo?

Du prøver så godt du kan å fylle alkohol i en pung, det som ligger bak penis, det er visst en slags sexaktivitet. Har dere ikke dette i Oslo? Jeg tror forresten vi hadde fjorårets beste overskrift på den saken: «Sugde sprit fra pung og slikket krem».

LOL! Ikke meg bekjent, nei. Er du singel?

– Ja, veldig.

På grunn av pungshot-saken?

– LOL, nei. Men jeg ble veldig upopulær i visse kretser.