SV-leder ser ingen problemer med å bruke metadon på Stortinget

Han har prøvd amfetamin, nå selger han cannabinol over disk, og i fremtiden ønsker han å dele ut heroin til tunge misbrukere.

b
a

SV har bestemt at de ønsker å sende en søknad til Helse- og omsorgsdepartementet om at Oslo skal bli den første kommunen i Norge som gir heroin som medisin til rusmiddelavhengige. Det skjedde etter at partiet i forrige uke snudde i spørsmålet, og de følger dermed etter AP som snudde i samme spørsmål før jul. Miljøpartiet Det Grønne vurderer også saken, noe som betyr at et skifte i poltitikken kan bli en realitet om høstens kommunevalg går mot venstre.

Møt Benjamin E. Larsen, farmasøyten som er nyvalgt leder av Oslo SV, og som ønsker å velte Oslo Bysvanstyres borgelige prosjekt med liberalist-retorikk.

Hvorfor snur SV i denne saken?

Det kjedelige svaret: Det er et resulatet av en lang prosess, både sentralt og lokalt i Oslo. Vi har jobbet med dette i fem-seks år. Det morsomme svaret er at jeg ledet redaksjonskomiteen.

Og hvem er du?

Jeg er Benjamin E. Larsen – farmasøyt og østkantgutt.

Hvem liker du best av Kenneth Engebretsen og Don Martin?

Da jeg ikke vet hvem Engebretesen er, så må jeg si Don Martin, men det er kanskje litt pinlig at jeg ikke vet hvem det er?

Ja, det er pinlig. Hva er det folk flest kjøper på apoteket?

Akkurat der jeg jobber går det i inkontinens og stomi-produkter, da vi er et nisjeapotek.

Nisjeapotek! Det høres ut som en senkapitalistisk skapning, hvem står bak dette?

Et mulitnasjonalt firma …

Har du nektet noen å hente ut LAR-medisin?

Ja, det har jeg. En gang ble jeg drapstrua på jobb da jeg var i praksis. Det var en som ville hente subutex, men som ikke ville ha den knust, og da klikket han i vinkel. Spørsmålet er selvsagt om det er fordi han egentlig ville selge den på det svarte markedet. Det er en stor utfordring å gjøre sånne vurderinger uten å oppfattes som en kjip jævel av kundene. Nettopp sånne situasjoner er det jo vi kan unngå hvis vi sier at det er greit at rusmiddelavhengige kan få legemidler som gir rus, for da står det ikke en fattig stakkar som bare hadde råd til en halv dose og lengter etter å spike den med litt Subutex utenfor og venter.

Å få Bent Høie til å følge dette resonnementet er vel omtrent som å få Per Sandberg inn i operaen?

Dette er dine ord, men jeg tror Høyre er veldig redde for å tråkke konforme på tærne, så du har nok litt rett. Og Frp er redde for at de eldre velgerene deres skal synes de er gærne.

Men det er de jo? Det er bare å åpne en hvilken som helst avis en hvilken som helst dag.

Jeg skal ikke protestere på det. De har jo en justisminister som synes det er greit at de som skal håndheve loven bryter den.

Hva mener norske farmasøyter generelt om heroin til rusmisbrukere?

Sjefen min var litt sånn «jøss, går du inn for det», men hun lot seg overtale etter å ha blitt konfrontert med litt forskning.

Hun satte seg inn i denne forskningen først IDAG???

Jeg må komme med en liten innrømmelse: Apotekere flest er ikke nødvendigvis oppdatert på nyere forskning.

Skiller dere mellom «kunder» og «brukere»? Har dere sånn «ikke mer enn en LAR-pasient om gangen og skollesekken legges igjen ved døra»-politikk?

Jeg har bare én erfaring, fra Smalgangen på Grønland, og den er stort sett positiv, så bortsett fra en liiiiten drapstrussel har det stort sett gått greit.

Er det litt som å være dørvakt noen ganger? Blir du ofte skjelt ut av «fulle» kunder?

En av funksjonene våre er å være portvokter, vi får jo av og til «jævla fascist»-aktige kommentarer etter oss. «Firkanta jævel» er en slager; vedkommende som sa det kom senere med innrømmelsen at hun «hadde et problem med autoriteter».

Har du prøvd narkotika?

Da jeg var ungdom røyket jeg ganske mye cannabis. Jeg har også prøvd amfetamin. Det var en ubehagelig opplevelse. Jeg vil presisere at dette er et for lengst tilbakelagt stadium.

Hva tenker du om å selge psykedelika på apoteket, som visse forskningsrapporter nå antyder at burde vurderes?

Den forskningen kjenner jeg til, og jeg mener det er et stykke igjen til vi kan begynne å selge det på resept. Jeg vil derimot ha mer forskning.

Du må da være bystyrets største STONER!

Nå må jeg vokte mine ord her, men det NEKTER jeg å tro. For orden skyld er jeg også bare bystyrekandidat, ikke medlem av bystyret.

Hvem på stortinget bør «ta seg en chill-pill», det vil si ta litt mer narkotika?

De som eventuelt måtte ha MS må gjerne bruke cannabinol, de som har narkolepsi må gjerne bruke amfetamin og så videre …

Og de som lider av sykdommen opiatavhengighet bør kunne gå på jobb på stortinget med subutex eller metadon i blodet?

Om de ikke får svekka dømmekraften sin så ser jeg ikke noe problem med det. De fleste som står på metadon får ikke det. Det blir egentlig det samme som om vi skulle nekte en kreftsyk stortingsrepresentant på morfin å utføre vervet sitt, om vedkommende ville det.

Hva tror du om P-piller for menn, som farmasøyt?

Om det kommer bruker jeg gjerne det. Jeg tar gjerne en for laget.