Kommentar: Drapet på Sandra Borch

Sandra Borch er ikke interessert i debatt. La oss derfor ikke gi henne en.

b
a

Pels er i vinden, ‘a gitt. Igjen. Det viser seg at norske pelsdyrfarmer forsømmer dyrene sine. Igjen. Et flertall av den norske befolkningen ønsker visst å legge ned subsidieringen av industrien. Igjen.

Og: Den minst interessante politikeren i Norge, tidligere Senterungdommen-leder Sandra Borch, får brisket seg i media med en snasen pels-selfie og en rekke lavpannede uttalelser om pelsens fortreffelighet. Igjen!

Og ikke minst: et velkjent scenario utspiller seg. Sandra Borch skriver et panisk blogginnlegg hvor hun messer i vei om hvordan hun elsker å kle seg i døde dyr. Knapt noenting er gøyere enn å drapere seg i døde dyr om du er Sandra Borch. «Finnes det noe vakrere enn en nyrik russer?» sier hun, SÅVIDT mellom linjene. Og hun får vist frem et grelt mink-kitschkostyme og holdt et lite foredrag om hvilke andre pels- og skinnprodukter hun har i samlingen.

Hva om du tar og henger deg opp i akkurat det siste der litt: Sandra Borch fikk publisert hos NRK Ytring en liste over pels- og skinnprodukter hun eier, som om dette var et argument for eller mot noe som helst.

Alle blir kok forbanna. Alle hater Sandra Borch nå.

Men det er det jo ikke. Det er et argument for Sandra Borchs mediastrategi. Hun fokuserer på sitt eget pelsforbruk, hun kjører et oppfølgingsintervju og anklager nordmenn for å oppfatte naturen som et Disney-scenario, hun snakker om at folk ikke skjønner hvor kjøttet de spiser kommer fra. (Et tips i tilfelle du ikke visste dette, sånn helt seriøst: Kjøttet du spiser kommer fra dyr som avles opp for å slaktes.) Hun ordlegger seg rett fra blogg.no-malen hvor den minst fantasifulle appellen til et minste felles multiplum nødvendigvis resulterer i et skred av ubrukelige kommentarer og indignert deling i sosiale medier. Alle blir kok forbanna. Alle hater Sandra Borch nå.

Kort oppsummert: Hun snakker om en hel haug ting som er designet til å fremprovosere en respons hos mottakeren som ikke handler om pelsdrift, men om at Sandra Borch er en skikkelig kjerring.

Og den responsen får hun.

Nå er vi altså godt i gang med å tildele en plass i offentligheten til en fullstendig irrelevant tidligere Senterungdommen-leder som hovedsakelig er kjent for:

a) å opptre i pels i media når pels er omdiskutert for å si «se her, jeg går i pels»

b) å ha stilt opp halvnaken i en kalender og c) å bli sjikanert i offentligheten.

Hva om vi stopper opp og spør oss sjøl: «Ønsker jeg at dette skal være min motdebattant?»

Kort tid etter, fullstendig etter malen, ruller det inn en drapstrussel fra et eller annet kjøtthue. Sandra Borch avlyser debattoptredner – naturlig nok – og kan lene seg tilbake på at strategien fungerer. Dette har vi lært: uttal deg om pels i offentligheten og du blir sjikanert og drapstruet.

Slik får hun røykt ut pelsmotstanderne som en gjeng forvirrede følelsesmennesker som hater mennesker, og Sandra Borch vinner igjen.

Greia er den at det finnes INGEN argumenter for å opprettholde pelsdriften verken i Norge eller andre steder.

Samtidig sitter pelsdyra og gnager skallene av hverandre i «to rom og kjøkken»-burene sine, mens vi sitter her og later som om vi har en «pelsdebatt» hvor «He he, pels er fett og fint» og å fortelle kortvokste folk at de er kortvokste tar over for eventuelle konstruktive innspill, og avlysninger av debattopptredner understreker det fullstendig inkorrekte og tullete sentimentet at pelsmotstand er synonymt med idioti, misantropi og voldsfantasier.

Greia er den at det finnes INGEN argumenter for å opprettholde pelsdriften verken i Norge eller andre steder. Å avle opp dyr i bur for å kakke dem i skallen og flå dem og sy dem om til grelle luksusartikler for stilmessig utfordrede russere og Senterpartiet-alumni er ikke forsvarlig under noen omstendigheter.

De som forsøker å forsvare videre drift vet dette, så de prøver heller ikke levere noen vettuge argumenter. Det store argumentet fra informasjonssjef i Norsk pelsdyralslag, Guri Wormdahl, under «Debatten» på NRK hin kvelden var at dette er en næring folk tjener penger på. Sandra Borchs store argument er at pelsjakker er varme og at vi har en tradisjon for å bruke pels. Helt seriøst. Ta deg to skritt tilbake og forsøk å abstrahere disse innspillene et par runder, og sammenlign dem med f.eks disse:

1) Slaveri er forsvarlig fordi det er lønnsomt, det gir oss mye flott bomull og det er tross alt en virksomhet med lange tradisjoner.

2) Tortur er forsvarlig fordi det gir oss informasjon vi ellers ikke ville fått tak i, og det er tross alt en virksomhet med lange tradisjoner.

Helt seriøst:  Dette er en debatt ingen trenger å ta, for svaret er lysende åpenbart. Du trenger ikke fortelle Sandra Borch i et kommentarfelt at hun tar feil eller i en SMS at du håper hun dauer, og du trenger I HVERT FALL ikke informere henne om at hun er kortvokst. Hvem her tror du kan flest dvergvitser, egentlig? Du som har tenkt ut noen flotte jokes over lunsjbuffeten denne ettermiddagen, eller en som har hørt dem hver dag hele livet?

Til syvende og sist og ikke minst: Vi trenger ikke innlemme Sandra Borchs klikkstrategier i en debatt hvor hun ikke evner – eller er interessert i – å tilføye noe som helst av verdi. Hun snakker ikke om sak, og vi trenger ikke følge opp vrøvlet hennes med ytterligere vrøvl. Vi kan helt fint velge å ikke delta i denne karusellen. Hva om vi tar og gjør det neste gang hun stiller med en snedig pels-selfie? Det er mitt tips.