Filmene du må se i november

Sjeldent har vel premieretilbudet på norsk kino vært mer variert enn det er i november 2014. Jim Carrey er forhåpentligvis morsom igjen, Roy Andersson er tilbake, og den tyrkiske gullpalmevinneren Vintersøvn kommer vår vei fra Cannes. Her er seks høydepunkter for filmmåneden:

Nånting måste gå sønder
Ester Martin Bergsmarks langfilmdebut vant pris ved Rotterdam Internasjonale Filmfestival, og sjelden har kjærlighet mellom to personer av samme kjønn blitt fremstilt så virkelighetsnært og uten stereotypier. Det klikker rett og slett da hovedpersonene Sebastian/Ellie og Andreas møtes en sommer. Førstnevnte er transperson, mens Andreas i utgangspunktet er heterofil. Hovedrolleinnehaver Saga Becker er selv transperson, og har uttalt at hun er lei av at filmer stort sett fremstiller transpersoner som prostituerte og narkomane. Nånting måste gå sønder er i så måte et solid steg i riktig retning for et mer normalt bilde av mennesker som ikke nødvendigvis kan knyttes til et bestemt kjønn. Premiere 7. november.


Dum og Dummere To
14. november er det endelig duket for tilbakekomsten til alles to favorittidioter Lloyd (Jim Carrey) og Harry (Jeff Daniels). Tjue år er gått siden førstefilmen, og spenningen er utvilsomt til stede når de nå er tilbake. Dette kan selvsagt gå skikkelig til helvete, men det er fortsatt lov å håpe at Dum og Dummere To kan frembringe en del latter. Den pelsdekkede hundebilen er fortsatt med, Kathleen Turner gjør en sjelden rolle, og traileren ser unektelig ganske morsom ut.

En due satt på en gren og funderte over tilværelsen
Vinnereren av Gulløven ved årets filmfestival i Venezia ble Roy Anderssons nyeste film, og 21. november er den endelig på norske kinoer. Som vanlig klarer svensken å få frem det vakre i det stygge, og å skape sin egen verden i limboet mellom fiksjon og virkelighet.

Vintersøvn
Det er flust av festivalfavoritter på premierelista denne måneden, og Vintersøvn er en av disse. Vinneren av Gullpalmen i Cannes varer i hele 196 minutter, og de som har sett filmen levner liten tvil om at den makter å engasjere gjennom hele spilletiden. Filmen er lagt til den tyrkiske landsbygda og følger familie- og landsbypatriarken Aydin, som stadig blir mer tyrannisk. Han står i fare for å miste sin rolle i samfunnet, og filmen dreier seg i all hovedsak om hvilke konsekvenser Aydins handlinger har for folket rundt ham. Premiere 28. november.

Leo runder førti
11. november fyller selveste Leonardo DiCaprio 40 år. Fra gjennombruddet med What´s Eating Gilbert Grape i 1993 til årets The Wolf of Wall Street har Leo levert skuespill av ypperste klasse. Til tross for dette har han aldri vunnet Oscar(, og han har allerede hatt rollen som psykisk utviklingshemmet, så håpet svinner hen). Vi håper du slipper å få æres-Oscar når du blir åtti, Leo.

leonardo-dicaprio

Scarlett forlater tjueåra
At Scarlett Johansson bare er 30 år, er egentlig et lite under. Hun har vært aktiv siden starten av nittitallet, og spilt voksenroller siden tidlig 2000-tall. Blant høydepunktene i karrieren burde særlig titler som Lost in Translation, Match Point og Her nevnes. I sistnevnte bidro hun bare med stemmen sin, og det sier det meste om hvilken dyktig skuespiller hun er. 22. november blir det bursdagsfeiring på Scarlett. Filmredaksjonen gratulerer.

scarlet-johansson-jpg

 

X