Skeiv film – fortsatt skummelt?

Skeive filmer er ikke så smale som de engang var. Det er heller ikke sexen som står i hovedfokus. Ikke under årets festival i hvert fall.

b
a

– Når tabloide medier omtaler filmer og skeiv kultur generelt, blir det veldig stereotypt. De skriver vanligvis bare om temaet når de kan få sensasjonspregede tabloidoverskrifter med sex som hovedfokus. Det sier Bård Ydén som styrer skuta i Skeive Filmer filmfestival.

Heldigvis er det ikke bare Ydén som har sett seg lei av en fordummende fremstilling av skeive legninger i media og i filmomtaler. Årets program preges av mer kjente navn enn tidligere, men har også stor variasjon i tema og sjangre som ikke eksplisitt fokuserer ene og alene på det å «være homofil».

– Før var filmer med slike temaer som homofili for smale for folk flest. Det har skjedd mye på kort tid, sier Ydén som har sett en økning blant heterofile publikummere de siste årene, i takt med at filmer har vært av bedre kvalitet. Og tilbakemeldingene er nærmest utelukkende positive.

Hvorfor trenger vi Skeive Filmer?

– Bare se hva som kommer opp på Oslo-kinoene om dagen. Det er jo gøy å se superheltfilm i blant, men vi trenger også muligheten til å få se disse smale filmene som ikke får kinodistribusjon som har noe annet å formidle, sier Ydén.

Han trekker frem mange godsaker fra årets festivalprogram: Den varmt omtalte Skeleton Twins er en drama-komedie om et deprimert og emosjonelt ustabilt tvillingpar med Bill Hader og Kirsten Wiig i hovedrollene. Space Station 76 er en beretning lagt til fremtiden, sett gjennom 70-tallsbriller. Jamie Marks is Dead er om mobbeofferet Jamie som blir funnet død. Adam som tidligere har vært vitne til mobbingen uten å gripe inn, får plutselig uventet besøk av den døde Jamie. Helicopter Mom handler om en mor som er overbevist om at sønnen er homo og oppmuntrer ham til å bli skeiv i denne “coming of age”-filmen. Også Jim Jarmusch’ dunkle og elskverdige Only Lovers Left Alive med Tilda Swinton og Tom Hiddleston i hovedrollene, står på det rike programmet.

Only Lovers Left Alive:

Finding Vivian Maier:

Nånting Måste Gå Sønder:

Selv om Skeive Filmer ikke utelukkende har filmer hvor homofili er hovedtema, portretteres homofile på ulike måter og i svært varierte historier. Film ufarliggjør og kan bidra til mer aksept blant den gjengse mann i gata.

– Du kan finne utrolig mye støtte i en film om du bor på steder hvor du som skeiv ikke blir godtatt. Du får se at det er ikke så ille allikevel. Dersom du sliter med legningen din, er det frigjørende å se andre portretteringer av homofile på film, om det så bare er en birolle. Dette er noe jeg ser effekten av hvert eneste år, sier festivalsjefen som også er programansvarlig, kunstnerisk leder, gjestekoordinator og administrator. Nesten et one man band.

– En av filmene på programmet, Outing, problematiserer dessuten om pedofili er en legning, med påfølgende diskusjon.

space station 76

Det eksentriske programmet byr dessuten på et eget kortfilmprogram, inndelt i skandinavisk og spansk, men også eget humor-program og “world mix”.

– Det er mange filmer på programmet jeg har sett streite folk skrive godt om, og mange har blitt svært godt mottatt hos kritikere i utlandet. Nå håper jeg folk vil legge disse fordommene litt til side og komme og se én film, sier Bård.

– Den eneste faren er at du vil se en god film og kanskje forlate en fordom eller to i salen – jeg har selv lagt igjen egne fordommer i kinosaler rundt omkring. Man trenger ikke være skeiv for å være med – selv ikke i styret, avslutter han.

Skeive filmer avholdes på Cinematektet 19.-25. september.  Les mer og sjekk ut hele programmet på festivalens nettsider.