Ultimafestivalen slipper fullstendig festivalprogram!

Nordens største samtidsmusikkfestival, som ifjor vant den gjeve Osloprisen for årets lokale arrangør, offentliggjør årets program. Vi har plukket ut det beste.

b
a

Da Ultimafestivalen i fjor ble nominert til og vant NATT&DAG-prisen i kategorien «Årets lokale arrangør» skrev vi at «Ultima har blitt tjueto år gammel, men er langt mer voksen, intellektuell og kvalitetsbevisst enn de fleste andre på samme alder. Festivalen har til gangs vist at det er en av de mest pålitelige institusjonene og premissleverandørene for underskogen av det som rører seg på siden av hitlistene.» Den påstanden står ved lag i år også. Nåja, du tenker kanskje vi er inhabile og driver med skamløs selvpromotering, men resten av årets festivalprogram er altså så sterkt at høylytte anbefalinger er på sin plass uansett. Når det er sagt, håper vi at du stikker innom avslutningsnummeret som setter strek for den tonenagivende festivalen.

Ultima og NATT&DAG presenter ULTIMA FINALE:
Lørdag 20. september, Vulkan Arena
Her vil blant annet Karin Krog, jazzens ukronede dronning – i internasjonal kontekst, mind you – være med når Ultima kulminerer i en stor godt-og-blandet-konsert. Dessuten vil også australske Ben Frost bidra, som siden platedebuten i 2003 har gjort seg bemerket med intens, strukturell, minimalistisk lydkunst med røtter i militant post-klassisk elektronisk musikk. Vi vedder ti gærninger på at du har ligget i internet-koma de siste årene og ikke fått med deg denne heftige sjangerkombinasjonen, men nå er altså tiden inne for at dere introduseres for hverandre. Andre bidragsytere for kvelden er Jeppe Just Institutt, som med musikalsk skramle-estetikk og metallisk energiutladning, blandet med lirekasse og 70- og 80-talls synth, ufrivillig teater og inderlighet, har et mildt sagt mangefasettert repertoar. Kunstner TCF og musiker Lars Holdhus utforsker forskjellige teknikker koder og kryptografi i relasjon til musikalsk komposisjon. De musikalske referansepunktene er hentet fra elektroakustisk musikk, hardstyle, hardcore, poesi og digital støy.

HORISONTER:
Fredag 12. September (og ut festivalperioden), DogA
Trompet, slagverk og elektronikk møter betong, glass og tre når  en av Norges fremste jazzmusikere, trompetist og komponist Arve Henriksen, og en av våre fremste slagverkere Eirik Raude spiller i, på og sammen med Sverre Fehns berømte arkitektur.

Mer info her!

JENNY HVAL & SUSANNA:
Fredag 12. September, Kulturkirken Jakob
Jenny Hval og Susanna har lagt hodene sine i bløt, og sammen skal de fremføre bestillingsverket Meshes of Voice fra 2009. Verket er ifølge Jenny Hval og Susanna en slags moderne surrealistisk fabel som omhandler begjær, frykt, undring og mytiske skapninger. Flygel, gitar, elektrisk harmonium, diverse effekter og elektronikk, preparert piano og perkusjon, blandet med en vev av stemmer har resultert i et vekselsvis sparsommelig sart og massivt lydbilde. Meshes of Voice er sjangerfri musikk som befinner seg i et moderne mytisk landskap. I august utgis albumet Jenny Hval & Susanna Meshes of Voice på SusannaSonata.

Mer info her!

DICHTERLIEBE:
Lørdag 13. september, Nasjonaltheatret
Nytolkning av Schumanns «Dichterliebe», fremført av to aldrende, tyske skuespillere. Nå har vi ikke inngående kjennskap til deres preferanser, men «aldrende tyske skådiser» er umiddelbart selling point for oss i NATT&DAG-skyskraperen.

Her kan du lese Nasjonaltheatrets tekst om stykket

CHRISTOPHE MEIERHANS: SOME USE FOR YOUR BROKEN CLAY POTS:
Søndag 14. september, Black Box Teater
«Some use for your broken clay pots» har besøkt store teaterhus over hele Europa. Forestillingen består av Christophe Meierhans i dialog med publikum – flere ganger så entusiastisk at store deler av publikum etter forestillingen har gått på bar sammen.

Intervju med Meierhans her

Du kan lese om arrangementet på Ultima her

VERDENSTEATERET: BOREN OVER GJØRME:
Fredag 19.(-28.) september, Henie-Onstad kunstsenter
Helt nytt stykke av den legendariske kunstkonstellasjonen Verdensteateret, som har arbeidet sammen i over 30 år. Du kan lese mer om forestillingen her 

LONGITUDE:
Onsdag 17. September, Vulkan Arena
En forestilling nokså knyttet til Ultimas tema: Nasjonen. Forestillingen baserer seg på historien om koloniseringen og frigjøringen av Island under den kontroversielle revolusjonslederen Jørgen Jørgensen.

Longitude er laget av den New York-baserte islandske komponisten Davíd Brynjar Franzson. Forestillingen har hatt en prøvevisning i New York, men har sin verdenspremiere under Ultima.

Ultima arrangeres fra 10. – 20. september i år.

For mer info og hele programmet, se: http://ultima.no/