Her er årets beste arrangører i Oslo

Disse har gitt oss de beste festivalopplevelsene i 2013. Hvem fortjener prisen for årets lokale arrangør?

b
a

Stem på dine favoritter nederst i saken.

Ultima

Ultima

Nordens største samtidsmusikkfestival Ultima har blitt tjueto år gammel, men er langt mer voksen, intellektuell og kvalitetsbevisst enn de fleste andre på samme alder. Festivalen har til gangs vist at det er en av de mest pålitelige institusjonene og premissleverandørene for underskogen av det som rører seg på siden av hitlistene. Til tross for at Ultima ved første øyekast kan fremstå som landets største mønstring for Prada-briller og tilsynelatende er den skreddersydde festivalen for snobbete arkitekter av den gamle skolen, har den noe kulturelitistiske profilen en folkelig og bred appell også. Bookingene er uredde innenfor alt fra klassisk, avant-garde, elektronisk musikk, pop, performance, dans og teater; alltid formidlet på en måte som inkluderer selv de som ikke visste at samtidsmusikk var noe som lå ens hjerte nært. Denne overgangen fra «spesielt interesserte» til «allemannseie» må direktør og kunstnerisk leder Lars Petter Hagen krediteres for. Ultima er noe for enhver smak, enten du vil ta et dypdykk i arven etter Arne Nordheim, eller er fascinert av Nils Bechs forunderlige tilnærming til pop.

Gut Feelings

gutfeelings

Gut Feelings ble startet i fjor, og ble samme år nominert til Årets Lokalfestival etter to vellykkede grasrotnivå-festivaler på Revolver og Parkteatret. Det er med en viss selvbevisst fryd NATT&DAG kan briske seg med at den flåsete festivalfremsyntheten «vi har en gut feeling på at 2013 vil bli et enda bedre år» fra fjorårets nominasjonstekst har gut i oppfyllelse. Også i 2013 har Gut Feelings klart å blande sjarme (selvheklede festivalbånd!) og profesjonalitet; stort engasjement for lokalmiljøet; gode, relevante og overraskende bookinger og snille, rimelige priser på en måte som gjør at de for alvor har markert seg som en stabil og viktig aktør i festival-Oslo. Alt tilsier at vi kan ha en gut feeling for 2014 også.

Oslo Psych Fest

psychfest

Én ting er sikkert: Det arrangeres IKKE for få festivaler i Norge. Hvert år får tusenvis av festivaler masse spenn for å sette Oslo Ess og/eller Datarock på plakaten i en eller annen obskur bygd. Det er en uting, både kulturelt og økonomisk. Da er det godt med nye tilskudd som Oslo Psych Fest: Et DIY-prosjekt som fikk lurt band som Disappears, Wolf People, Los Plantronics og chilenske Holydrug Couple ned i kjelleren på Revolver første helgen i desember. Norge har altså fått sin første festival for psykedelisk rock, etter modell av veletablerte Austin Psych Fest. Vi håper revolvermennene ikke ble slått personlig konkurs og gleder oss til en enda bedre Psych Fest neste desember!