Vin som gir deg mindre hodepine!

DETTEDRAKK VI PÅ VORS:
RobinotFêteembulles 2010
, musserende hvitvin, kr 106,-
Casa BelfiColfondo Prosecco, musserende hvitvin, kr 150,-
CarussinBarbera d’Asticru Lia Vi 2010
, rødvin, kr 146,-

DETTEDRAKK VI PÅ BYEN
(Crossroads bar):
FrickCrémant 2009
, musserendehvitvin, kr 186,-
FrickGewürtztraminer 2009
, hvitvin, kr 229,-
CamilloDonati il Mio Malvasia
, hvitvin, kr 169,-

Sex hjelper mot skallebank dagen derpå.Velværehormonet oksytocin utsondres nemlig ved heftig og rytmisk “berøring”, ogdreper med det kleinhetens fundament. Mange japanere sverger på sin side tilmisosuppe med egg. En rett som vi kan bekrefte at inneholder de essensielle ingrediensenefor en effektiv reparering. Om du skulle ha tilgang på særlig mye kokosvann fragrønne kokosnøtter, er det også en spesielt virksom medisin mot alkofestenspåfølgende terror.

Alt dette for å påpeke det åpenbare: at vi elsker ådrikke oss litt for fulle, samt at dagen derpå ofte fortoner seg som en i bestefall innholdsløs prompefest foran TV-skjermen# eller en i verste falluutholdelig seanse av hodepine, svimmelhet og oppkast. En opplagt løsning er ådrikke mindre, men noen ganger vil man altså drikke mer. Og bortskjemte som vialle er, vil vi aller helst drikke masse, men straffes mindre. Med andre ord,utover løsningen på kreftgåten, kyborger og flygende biler, eroppfinnelsen/oppdagelsen som muliggjør megafylla-uten-etterfølgende-skallehamring,åpenbart en av menneskehetens kommende milepæler.

Pinlig nok for alle oss drankere (pinlighet – det kan vi!) viser det segat løsningen på denne revolusjonerende nøtta egentlig har skreket til oss, iform av småsure oppstøt, hver gang vi har drukket den råbillige fyllecavaen påFisk & Vilt. No offence mot Fisk & Vilt, som for øvrig serverermasse god drikke, det er bare et eller annet ved akkurat den cavaen sompå en så overtydelig måte illustrerer sakens kjerne. Den smakerverken vin eller druer, den smaker syntetisk-syrlig neglelakk. Det er et rentindustriprodukt. Så langt fra vin som det er mulig å komme, før man plutseligramler over i kategorien brus. Og det er altså tilsetningsstoffene i detindustriproduktet som gjør at hodet banker ekstra hardt morgenen etter. Opp mot200 unaturlige stoffer, hvorav sulfitt er den onde dvergen som lager særlig myerabalder bak pannen din.

En opplagt løsning er å drikke mindre, men noen ganger vil man altså drikke mer.

Det er hva vi er blitt fortalt. Jo mindre tilsetningsstoffer vinen inneholder,jo mindre kleinhet. Redusere for å bli mindre redusert. Det er den frigjørendeformelen. Så hva med en vin uten noen tilsetningsstoffer? Hva blir det? Rendruesaft ispedd økologisk fremstilt alkohol? Høres ikke umiddelbart like sexyut som Chateau Lafite. Men hva med nakne viner? Det klinger smakfullt –og ikke så lite erotisk. Det gir assosiasjoner til den rake motsatsen til denovernevnte industricavaen, selv om vår degenererte cavavenn for så vidt, gjennomtidene, har bidratt til en god del mer eller mindre elegant utelivserotikk.Nakne viner er viner som fermenteres helt på egenhånd, uten tilsetningsstoffersom glidemiddel i prosessen. Et mer, ja, naturlig navn, hadde kanskje værtnaturviner, og det brukes også, men det misbrukes ifølge ordentligenakenvin-feinsmeckere. Derfor har man, for bevisst å distansere seg fraprodusenter som merker vinen sin som naturvin på tross av at den fortsattinneholder en rekke tilsetningsstoffer, valgt salgsetiketten nakne viner. Kandisse usminkete vinene være løsningen på den evinnelige fyllagåten, spør vi?

En ualminnelig sympatisk herremann, som nyter bådenakne viner og nakne gutter, er den tidligere Gorgoroth-vokalisten Gaahl. Hanvar vårt første møte med slike pure viner. Etter at praten hadde gått en godstund og vært innom både kirkebrann og slavemoral, peilet svartmetallvokalistensamtalen vår over på disse unike vinene som han elsket. Den gangen fikk vi ikkeanledning til å smake, men Gaahl overbeviste oss om at det her var snakk om noegenuint. Vi fikk høre om levende, “schizofrene” viner, som er like humørsyke somGaahl selv. “Det er dager der de ikke er drikkbare. Naturvin kan være littfunky, om man kan si det om vin.” Vel, høres det fristende ut?

Den første flasken er foran oss og det mestøyensynlige er bunnslammet. Druekjøtt er vel det semikorrekte ordet. Og deravslørte vi kanskje at vi ikke er vineksperter. Nakenvinens notoriske fjøsluktkjente våre uraffinerte neser ikke noe særlig til. Og smaken? Det våger vi ikkeå bevege oss ut på å ordlegge, men det smakte godt og – bombe! – mer naturlig.Men vårt oppdrag var langt mindre raffinert enn det å felle en endelig dom overdet som i Frankrike har utviklet seg til å bli en liten borgerkrig om “vanlige”viner eller rene naturviner smaker best. I vin-nasjonen har det nå oppståtttilnærmet militante fraksjoner på hver side av konflikten. De mektige klassiskevinprodusentene fnyser av de illeluktende “hippie-vinene”, som de kaller dem,mens naturvinprodusenter, i like nedsettende ordlag, understreker at naturligvinproduksjon var normen i Frankrike inntil industrien på begynnelsen av1900-tallet kom drassende med alle sine giftige tilsetningsstoffer. Atnaturviner i tillegg har blitt “hipt”, gjør ikke saken mindre betent. Nå kanvanlige Province-franskmenn (alle utenom parisere) hamre løs i Le Monde-kommentarfeltetom de parisiske boboene (kort for: borgerlige bohemer), som ukritisk kaster seg på en ny gastronomisk trend.

Nei, vi kom hit for å teste én eneste (veldig norsk)ting: STEMMER DET AT VI IKKE BLIR KLEINE I MORGEN ETTER Å HA DRUKKET OSS FULLE PÅ DENNE NYMOTENS NAKENVINEN?!

Etterseks flasker nettovin fordelt på to-tre stykker – det måtte jo være realistisk –er konklusjonen at, ja, i dag, dagen derpå, er vi faktisk ikke kleine. Mirakelet skjedde ikke, nei, nakenvin er nok ikke en oppfinnelse deroppe med hjulet og trykkekunsten, vi er slitne, gud bedre, vi er slitne, menskallebanken er ikke ubehagelig merkbar.

Du kan få tak i nakenvin på Non Dos på Mathallen, café Bacchus, Crossroads bar og på ditt lokale vinmonopol.

X