Toppkokkens junkfood: fiskeboller

b
a

Elise B. Rønning gir deg andre boller.


Elise B. Rønning(1986):
Koordinatorog rådgiver ved KulinariskAkademi, et nasjonalt kompetansesenter for mat og drikke. Norgesmester ikokkekunst i 2006. Som den yngste på kokkelandslaget deltok hun i OL i Erfurthi Tyskland i 2008 med blomster av søtpoteter som spesialitet.

Hun deltok med blomster av søtpotet som spesialitet ikokke-OL (søtt!), og er tidligere Norgesmester i kokkekunst. Nå lager Elise B.Rønning fiskeboller til deg og meg.

Smakene er som snytt ut av tv-kjøkkenet til Ingrid Espelid Hovig, mentallerkenen ligner overhodet ikke på NRKs fjernsynskjøkken?

– Nei, ikke akkurat!

Fiskeboller, altså. Hvordan har du angrepetutfordringen?

–Fiskebollene er laget på kamskjell og kveite. Noen er i tillegg blitt fylt medkongekrabbe. Fiskebollene er laget på farse, og noen av dem er fritert, så deter ganske langt unna mormors fiskeboller! Men jeg har gått for klassiske smakernår det kommer til tilbehøret: råkost, eggesmør med løk og bechemel.

OPPSKRIFT

Posjerte og sprøstekte fiskeboller med råkost, sprø ogmyk potet med bacon og karri, hvitsaus med dill og brunet eggesmør.

Fiskeboller:

* 200g hvit fisk (kveite, hyse, sei)
* 2 ts salt
* 2 dl fløte
* Pepper

Kjør fisken seig med salt, spe forsiktig med fløte til ønsket konsistens. Huskat alle ingrediensene skal ha lav temperatur. Smak til med salt
og pepper. Form fiskebollene og posjer halvparten i fiskekraft. Andre halvpartenfryses slik at de kan paneres.

Panering:

* 1stk egghvite (kjørt på stavmikser med litt salt)
* 100g kjørt panco eller brødkrumme

Vend de fryste fiskebollene i eggehvite for så i mel. Gjenta to ganger.Friteres i smaksnøytral olje til de er gyldne.

Råkost:

* 1 stk gulrot
* ½ sitron
* 1 ½ ss sukker

Form gulrøttene i ønsket størrelse og utseende. Bland ut sukkeret i sitronen ogvend inn gulrøttene.

Potetpuré og potetgull med karri:

* 3 stk mandelpotet uten skall
* 30g smør
* 1dl fløte
* 3 ss sprøstekt finkuttet bacon
* Salt, pepper

Kok mandelpoteten mør, damp godt av vannet. Mos dem med visp, bland så inn smørog fløte til ønsket konsistens. Ha i sprøstekt bacon, salt og pepper like førservering.

Potetgull med karri:

Kutt små tynne skiver av mandelpotet, friteres og drysses med karri og salt.

Hvitsaus med dill:
* 4 ss smør
* 4ss mel
* 3 dl fiskekraft
* 3 dl melk
* 4 dl fløte
* 3 ss grovhakket dill

Smelt smør, ha på mel. Spe med fiskekraft, reduser ca. 1/3 del. Ha på melk ogfløte, kok i minst 15 minutt. Før servering smakes den til med salt, pepper,syre evt litt muskatnøtt og tilsettes fersk dill.

Brunet eggesmør:

* 1 dl brunet smør
* 1 stk kokt egg
* 1 stk stjerneløk i ringer

Sviss løken til myk konsistens i smøret, kutt egget opp i små terninger ogtilsett på slutten. Retten anrettes etter ønske og nytes.