Oslos første mathall

Mathallen åpnet dørene før første gang i dag. Vi tok en prat med folka bak: Randi KvisselHaugen, Frode Rønne Malmo og Sverre Landmark:

Endelig får Oslo sin egen mathall. Det var kanskje påtide i Europas raskest voksende by. Men, for de som ikke kjenner til dette “konseptet”fra før: hva er egentlig en mathall?

– Vi harvalgt å lage vår egen Mathall, med inspirasjon fra andre, men med vår egen vri.Her kan man handle, enten man er amatør eller driver restaurant. Men her kanman også smake, eller spise seg mett for den saks skyld. Mange vil komme tilMathallen for å gå på kurs, foredrag, smakinger og festivaler.

Hvordan fødtes ideen om Mathallen? Hvilke forbilderhar dere hatt?

–Forbildene er først og fremst de svenske og finske saluhallene,Barcelonas markeder, Borough Market i London, men også Litteraturhuset.

Litteraturhuset?

– Jo, deter vel her den Oslo-varianten skiller seg fra de gastronomiske inspirasjonskildeneute. Mathallen skal romme så mye som mulig av aktiviteter som har med mat og drikkeå gjøre. Har du skrevet en ny kokebok eller brygget en ny øltype, og skal samleinteresserte på en lansering, skal det skje – nettopp – i Mathallen.

I tillegg til matvarer av høy kvalitet, skal dere satse på “bevissthet”: hvalegger dere i det?

– Detmotsatte av bevisstløshet. Mathallen vil bli fylt med mennesker som har kunnskaper,og mennesker som søker kunnskaper. Atmosfæren og holdningene i hallen skal stimulerebevisstheten vår, vi vil få vite hvor maten kommer fra, hvorfor vi skal velgenoe fremfor noe annet. Vi skal bli stimulert, få lyst til å vite mer eller åfortelle videre de gode historiene.

Nå er markedet her, og folk er opptatt avtotalopplevelsen og hva de putter i seg.

Et det noen norske aktører dere er spesielt stolteover å ha fått med på laget?

– Debeste råvarene som er å frembringe her til lands vil du finne i diskene hosstolte entusiaster som har peiling. Vi er stolte av hver eneste én. Men det var spesielt vanskelig å finne noen som villesatse på kjøtt, og det i en by somnesten mangler slakterforretninger. Derfor kan vi vel si at vi er ekstra stolte over å “gi” Oslosbefolkning – Slakterhuset.

Har dere opplevd skepsis til at et slik tilbud vilfungere?

– Masse.Men ikke etter at vi arrangerte matfestivalen Forsmak i mars.

Har dere lagt merke til en økt interesse for kvalitetsmat blant nordmenn desiste årene? Til tross for mange flinke fagfolk, har kanskje ikke Ola Nordmann tradisjoneltvært mest kjent for være en matfeinschmecker.

– Ja, herer det i ferd med å skje en liten revolusjon. For fem år siden ville ikke en Mathallsom dette kunnet bli realisert, tror vi. Men nå er markedet her, og folk eropptatt av hva de putter i seg, og de er veldig opptatt av totalopplevelsen.

Dere har også et slagord om at dereskal være “rause”. Hvordan skal mathallen være det?

– Rausheter å si ja, dele på erfaringer og kunnskap, ta imot med åpne armer, og unngå alleformer for arroganse.

Mathallen åpner med en månedslang festival: kan du si noe om hva som skal skjeder?

– Ah, deter ikke gjort i en fei! Men vi skal vise hvor mye spennende man kan gjøre medmat, hvor mye rart man kan lære. Og vi oppfordrer alle til å lese programmetnøye, og selv komponere sin egen åpningsfest i Mathallen.

Mathallen, Vulkan, åpent fra 02 oktober, trådklipping og offisiell åpning og matfestival fra 12 oktober.

.

Les mer om mat og mathallen i NATT&DAGs matbilag som lanseres sammen med ny utgavefredag:

X