Øl: den nye vinen

b
a

Ølsnobben møter man stadig oftere. Han, for dentypiske ølsnobben er som regel mann, er miljøbevisst (øl er alternativet til cider dersom man er opptatt av“kortreist alkohol”), har fullført en master på Blindern og landet en jobb ibyråkratiet, er hifi-og indienerd, med bustete hår, skjegg og syttitallsstil,noe som understreker hans nostalgiske lengsel etter en svunnen tid. Da vin-kånnesøriikke var en stor greie i Norge og menn var menn og drakk øl. Eller, det er vel ikke riktig sånn. Dagens ølsnobb er noe annetenn de gamle tiders øldrankende norske mannemenn. De hadde neppe tid til mikrobryggerier,å google sære ølmerker eller å gå på Mathallen for å forbedre ølkunnskapenegjennom Ølakademiets ølforedrag, ølkurs, ølstandup og ølkåseri (!). Sammen medtatoveringer, er ølsnobberiet blitt glasuren på den metroseksuelle kransekaka.Det gjenstår imidlertid å se om hvermannsen er klar for å gi opp dentradisjonelle norske fyllekulturen til fordel for en mer raffinert ølsmakerkultur.

Hei, daglig leder i Ølakademiet, Kim Daniel. 3.oktober under ølfestivalen på Vulkan er det et foredrag om det nyeølsnobberiet. Der stillesspørsmålet: Har øl blitt mer trendy enn vin? Ja, har det det?

– Iutgangspunktet kaller jeg det ikke snobberi, det er bare at vi ligger langt bakandre land med tanke på ølkultur. Vi har hatt strengere regler når det gjelderimport av øl i Norge. Jeg vil heller kalle det “opplysthet”. Øl er ikke barepils lenger. Nordmenn begynner å oppdage at øl går til mat, ost … og, ja! Øl ogsjokolade er perfekt sammen. Øl er også mer brukervennlig enn vin, i hvert fall prismessig.

Videre på programmet deres står det noe om et“ølstandup”-arrangement. Hva er forskjellen på vanlig standup og ølstandup? Harikke alle standupere øl i hånda?

– De harjo nesten alltid det. Vi har en ny komiker som har noen ølvitser.

Hva er forskjellen på vanlig standup og ølstandup? Har ikke alle standupere øl i hånda?

Blir det sånne “Hva er GREIA med at øl er brunt a?”-vitser?

– I humleer det masse østrogen. I gamledager fikk menn som jobbet med humle kvinneligeformer. Derfor er det maskiner som gjør jobben den dag idag. Men når man drikkerøl blir man fortsatt jævlig skravlete og dårlig til å kjøre bil. Hehe.

Hvorfor heter øl “øl”?

Ordetøl? Skal vi se …

GOOGLER du nå? Øl-eksperter skal kunne dette!

– Jegmåtte på Wikipedia. I middelalderen i Norge brukte man ordet bjor og munngodt.Ordet øl stammer derimot fra det indoeuropeiske språk, som endret seg fra olut,alut, alu til aul.

Jeg leste et sted at før man helt forstod vitenskapenbak ølbrygging, var godt øl regnet som en gave fra himmelen og dårlig øl varregnet som djevelens arbeid. Damer som ble mistenkt for å være brygghekser, sataniskesjeler som gjorde god øl vond, ble brent på bålet på 1500-tallet.

– Haha.De tok øl mer seriøst før. Det var påbudt å brygge øl i Norge før, fordi manskulle drikke øl i jula. Før landet ble kristent, altså. Det stod iGulatingsloven. Hvis man ikke brygget øl tre år på rad, ble man landsforvist.

Tror du den loven kommer tilbake?

– Nei dettror jeg ikke.

På nettsidene til Øl-akademiet står det at øldrikkingskal være en sanselig opplevelse. Hvor mange sanser bruker man når man drikkerøl?

– Manbruker alle sansene. Det er ikke alltid du trenger å HØRE på ølen, men du må ialle fall lukte og se.

Hvordan hører man på ølen? Sier den: “KimDaaaanieeeel, nå må du hjem oglegge deg”

– Det erjo dét som aldri skjer. Ølen sier alltid: “Drikk mer”. Nei, hør heller på vennadine.