#Foodstagram

b
a

“De lever ikke lenger i nuet, men snarere i en evigtilstand av ’se på meg leve’”. Skal vi tro den unge franske up-and-coming Michelin-kokken AlexandreGauthier, som nylig uttalte dette, svever alle vi som knipser matbilder medSmart-phonen, enten vi vil det eller ikke, lenger og lengerbort fra det genuine øyeblikket rundt restaurantbordet. Mat-instagrammere,eller mer presist asjett-instagrammere, lever ifølge franskmannen i et nyttvirtuelt selvpromotering-univers, der imaget av at de spiser på den fortreffeligerestauranten hans, La Grenouillere, nå er viktigere enn smaken på maten ogkonversasjonen rundt bordet. Et hjerteløst propagandaunivers, tordner kokken,der flest antall LIKES, og ikke kvaliteten på den rå breiflabben han serverer, rår over denendelige “matopplevelsen”.

<3 <3 Nydelig breiflabb @ La Grenouillere!!<3 <3

[Mulig fortolkning: Haaaloo!! Se på maten/ meg!! Jeg er kultivert og bittelitt gæren!! RÅ breiflabb a gitt!!Likevel, de avvæpnende <3ene understreker at jeg er helt ufarlig. Ja for alldel, jeg vil jo ikke skille meg ut!! Bare tilpasse meg best mulig. Så hva synsdu?? Ja, hva synes du egentlig?? Ble det for mye/for lite?? Vær så snill ogLIKE bildet av mitt liv!!]

Unngå at restaurantens stolte retter skal surfe ut påde sosiale mediene seende ut som flykrasj i blitslys.

Noen vil her kanskje minne Monsieur Gauthier om athan, når alt kommer til alt, lever av å servere mat, føde, kost, breiflabb,daglig næring til homo sapiens, noe tross alt ordinært – ikke magiskehemmeligheter som dør bort straks blitsen flasher. Andre igjen vil ta det heltned på gølvet og anklage Gauthier for å være – det mange superkokker dessverreer – både pretensiøs og forfengelig. Men uansett hvor man står i saken, erasjettpaparazziene et uunngåelig fenomen verden over. Ved noen restauranter,som luksusrestauranten Masa i New York, har man likeså greit innførttotalforbud mot bilder. Andre mer sindige steder har, fremfor å stikke hue isanden, erkjent smartphone-revolusjonen og satset på en kooperativ tilnærming.For å unngå at restaurantens stolte retter skal surfe ut på de sosiale medieneseende ut som flykrasj i blitslys, har man på disse stedene stilt servitørentil disposisjon også som fotoassistent! Vi føyer oss til sistnevnte trend. Sistgang vi snakket med en restaurantservitør hadde hun nemlig ALTFOR lite å gjørepå jobb. Det skulle med andre ord bare mangle at hun også tok på seg oppdragetsom smartphone-gastronomifotograf for mindre talentfulle, unnskyld,kjempegreie, restaurantgjester.

Restaurantoppførsel som for bare drøye ti år siden var forbeholdt gærninger og drita sjømenn.

Her er noen enkle tips vår servitørvenninne gjerne vildu skal kikke på før du ringer i bjella:

– Om duvil unngå å gi Gauthier helt rett, ikke bestill matretten etter hvordan den serut. Husk at du tross alt først og fremst skal spise, ikke promotere.

– Brukaldri blits.

– Om duvil unngå å gi Gauthier helt rett, ikke velg restaurant etter hvor egnet den erfor photoshoot (opplyst/naturlig lys).

– Om duvil gi Gauthier delvis rett, styr valg av bord etter hvor opplyst det er. Ikkeetter hvor romantisk, pent, koselig, lavmælt, osv.

– Engrunnleggende kardinalfeil er å ta bildet ovenfra. Da dreper du nemlig all formfor tredimensjonalitet som er helt avgjørende for matbilder. Ta bildet slik duser asjetten mens du sitter ved bordet. Da slipper du også å reise deg opp ogstirre ned på maten med en dings i hånda, restaurantoppførsel som for baredrøye ti år siden var forbeholdt gærninger og drita sjømenn.

– Vinkel,vinkel, vinkel. De tre kjente V-er i smartphonefotografi-universet. Du vet nårservitøren setter ned maten foran deg og fininnstiller asjettvinkelen med etpar elegante rykk? Vel, føkk han. Han er ikke smartphone- fotograf som deg! Bare spinn asjetten rundt til du finner den rettevinklingen for DEG. Ta ett bilde av hver eneste vinkel som bare så vidt triggerdin virtuose kreativitet.

– Nårmaten er kald ser den bedre ut på bilder. Følger du dette tipset vil Gauthierdra seg i kokkelua. Men det vil bli fine bilder.

– Finnmatens hjerte. Det vil si, ta ekstreme close-ups av matens særlig interessanteaspekter. Det kan være den krøllede sitronskallpynten på en dessert, et lakserogn somligner litt på planeten mars, sånne ting.

– Enhversmartphonefotograf med respekt for seg selv vet hvordan man lager enprovisorisk lysreflektor. Gitt at du ikke er en amatør, antar vi at du har valgt et bord med myenaturlig lys. Vinduer er generelt din aller, aller, aller beste venn. Ta nå tostore vannglass og sett de på huet ved siden av hverandre. Legge deretter enlys tøyserviett over glassene. Se der ja, solen reflekterer i servietten oglyser opp maten! *knips* *knips**knips*

Mathallen oppfordrer deg til å tagge alle matbilder fra hallen du publiserer på Instagram og andre sosiale medier medMathallen.