FRISKT VILT

Julie Rusti er ikke redd for rovmord, bare for Oslo.

“Hvorfor jeg bare spiller i mørkefilmer!? Jeg har spurt meg selv om det samme mange ganger. Men det er vel fordifolk får en eller annen nytelse av å se en blond, liten jente lide…”

Julie smiler og er omtrent like mørk somen solsikke på en sommerdag. På lerretet er alt annerledes. I Varg Veums Bitre Blomster stårhun for filmens eneste minneverdige øyeblikk der hun som dysfunksjonelltenåring måker en gaffel i låret på mora si. Så ute i skauen med KristofferJoner i Twin Peaks-på-norsk: i Skjult.Og nå det endelige gjennombruddet med FrittVilt III:

Dør du?

— Det kan jeg da ikke si, sant!? Jegtilbringer mye tid oppi en dyregrav før jeg kommer meg opp og løper barbeintrundt i novemberskogen. Ikke det mest ideelle å holde på med, kan du vel tenkedeg. Det var en fysisk og psykisk påkjenning å holde på med dette her. For å sidet enkelt: Det handler veldig mye om at jeg er livredd. I time etter timegjennom en lang dag. Resultatet får dere se selv.

Hvorfor liker viså godt å se på at uskyldige mennesker blir massakrert?

— Ja, spør du meg… Du vet, døden er såtabubelagt her i Vesten, så når den først treffer deg er du helt uforberedt, sådette er kanskje en måte å nærme seg temaet på… Jeg har begynt påNord-Sør-studiet og reiser til Zambia i februar. Et land plaget med HIV ogAIDS, forventet levealder er 38 år, og de har et helt annet forhold til detingene…

Fritt Vilt kan være noe mer ennunderholdning?

— Nei.

Ok, angåendeJulie Rusti: Hva opptar deg mest akkurat nå?

— Jeg er jo ny i Oslo, og dét er skikkelig skummelt! Det er jo enveldig stor by, og jeg tror det er lett å føle seg ensom her. Jeg har gått påfolkehøyskole, men det er et stort steg å flytte helt for seg selv. Det er heltannerledes enn hva jeg er vant til# veldig mange spesielle mennesker – både nårdet gjelder utseende og personlighet.

Her i Oslo? Hvortilbringer du dagene dine?

— Jeg går på Høyskolen.

Aha. Vi lagerkrimnummer. Noen forbrytelser i FrittVilt III?

— Ehm, ja. Det er vel ingen bombe at detforegår noen mord her.

I virkeligheten,da: Hva slags kriminalitet provoserer deg mest?

— Religionskonflikter som baseres påovertolkning og mangel på respekt.

Og du selv?

— Meg. Ehm. Ikke noe. Eller, jo, en ganghjemme i Bergen kjørte jeg…

Jeje, det å ikke overholde vikeplikten éngang kvalifiserer ikke her. Med andre ord. Julie Rusti er like lys og lovlydigsom filmene hennes er mørke og morbide. Vi gir dere den rene og ryddigevarianten her. Den skitne og sardoniske kommer først når oktobermørket harlukket seg om oss.

Fritt Vilt III kommer på kino 15. oktober.

X