Film fra sør – og nord og øst og vest

World-menu dager på kino, der både feinschmeckere og de av dere somfaktisk mener det er godt med grandis trygt kan sette seg til bords. Noe for enhver smak – og noe helt smakløst.

Men la oss starte med godsakene:

Frem til nå har det vært likemange Peruanske filmer på norske kinoer som det finnes grunner til å se Svik:Ingen. Men nå er det en-null til Peru. Faustas Perler har omsider premiere dennehelgen. Og det er ikke noen kvoteflyktning som settes opp på særskilt grunnlag: Fausta har tatt med seg selveste Gullbjørnen fra Berlin på denlange veien fra Sør-Amerika til Norge, og er ukens sikreste stikk om det erkvalitet du er ute etter.

Er du derimot av dem som mener atfilm og tankevirksomhet ikke har noen som helst sammenheng, er fredagskveldensikret med re-maken av Fame. Idol som om Idol aldri hadde hendt, Reality-TVuten reality. Men som vi vet: Simon Fullers grunnformel er skremmende effektiv.Og klarte den å gjøre Idol-Kjartan til et household name, bør den vel kunnemelke halvannen times underholdning ut av årets aller mest opplagt fattigefilmidé.

Mellom disse kunstneriske oggeografiske ytterpunktene har vi en engelsk film om en franskmann, en polskfilm om koreanere og en hjemlig satsing på det norskeste erkenorske.

Eric Cantona er tilbake påøyriket, hanket inn av superregissør Ken Loach (Gullpalmevinner fra 2006), ogsammen tenner de opp et leirbål av en film som bør tine frosne hjerterøtter ien altfor kald Oslo-høst, Looking for Eric.

At Knerten er blitt en film detgår an å se på, var ingen selvfølge, men Åsleik, som vet et og annet om det åblåse liv i animerte karakterer, kommer godt fra oppgaven. De av dere som ikkesyntes det var overvettes spennende med 70-talls sosialrealisme og lavmælteobservasjoner over endret samfunnsorden når dere var små knøtt, kommer sikkertikke til å fortape dere i dette her. Men får dere ånden er det bare å trekke pådere Mariusgenseren, røske med et tantebarn som alibi og gi dere kosen i vold.

Og om noen kan se Historier fraYodok og forklare hva som er poenget med å lage en dokumentar på denne måten!?Vær så snill, opplys oss ved å skrive nøkkelen til forståelse i feltet under.Veldig merkelige greier.

Legg til en Jamie Foxx i Solisten, som flyterpå rutinen fra Ray mens han foretar en rolig oppvarming før det braker løs medLaw Abiding Citizen om noen uker, og en sjeldent mangfoldig premierehelg erkomplett: Stort sprik i filmer. Antagelig er bare en til to titler av interessefor den enkelte.

Ikke alt for alle, men noe for defleste

X