Natt&Dag møter Rockekokken

b
a

Han var overalt på slutten av nittitallet. Kottiser, tattiser, trendnisser, matiser og CROSSOVER-kjøkken. Så forsvant’n. Nå er’n endelig tilbake. På restauranten, festivalområdet og på nach. Velkommen tilbake, ROCKEKOKKEN. Natt&Dag FRITTER deg selvfølgelig helt ut.

SMIL Og hvor har du vært siden sist, kompis?

– Jeg har REIST. Selv om jeg egentlig kom fra Sverige på midten av nittitallet så ble Norge så alt for lite. Ingen utfordringer her mer. Det var bare å hente inspirasjon på eventyr i utlandet. Latin-Amerika. Øst-Europa. USA. Thailand. Jobbet litt. Pult litt nytt. Levd.

GIFT Og hvorfor er du kommet tilbake?

– Hør her. Norge trenger meg nå. Thailand er fullt av turister. Dessuten da festivallivet tok helt av igjen var det ikke noe å tenke på. Øyafestivalen: et mekka for sånne som meg. Faen, vi har en landsby for oss sjøl. En grill hver tiende meter. Rock. Øl. Sultne folk. Terje Håkonsen, skikkelig kul type, har fått trege nordmenn inn på ØKOLOGISK mat. Faen – økologiske matvarer er jævlig bra. Vi må ikke putte dritt i kroppen vår. Og så er det mye bedre å jobbe med på kjøkkenet. Ordentlige råvarer.

SMIL hva er det med festivalene som er så stas?

– Tenkte på det i sommer. Der jeg stod på VIP-plattingen midt inne i skauen på HOVE-festivalen. ALLE var der. Hele P3. Trond Giske. Alle var drita. Da jeg stod og grilla digge GAMBAS-reker. Jævlig bra at det er mye gambasreker om dagen. Jeg merka at det er publikum for det. Olle Abstract tok et helt trau, sammens med noen franske folk fra Justice eller noe. Mona B. Riise kicka på den rå Texas-marinaden på biffstykkene. South by south-west-style. Skjønner du, ell?

GIFT Spennende.

– Hele sommer’n gikk fra VIP-platting til VIP-platting. Gjesteområder. Fest. Og mer fest. Grill. Gambas. Blir ikke bedre enn det.

SMIL Og da skjønte du at…?

– Altså. Du står der. Med et fuckins ALL ACCESS-pass og drar opp den hummeren marinert i whiskey fra Tennesee. Så ser du alle gutta fra Klovner reise seg og gi deg to tomler og entusiastiske hoi. Dansken i baris og Elvis-briller. Klart det varmer et kokkehjerte. Det tar helt av nå, skjønner du. Sommern 2008 blir helt sjuk. Har du SETT lineup’en på Hove, ell?

SMIL Rock on! Hva gjør du utenom festivalsesongen her nå da?

– MASSE å gjøre. Hovedstaden har åpna opp for ordentlig mat igjen. Røff behandling av råvarene. HUSMANNSKOST, mann. Det krever kunnskap og mot til å dra på. Mulighetene er uendelige. Annenhver restaurant opererer med åpne kjøkkenløsninger. Klart det er mer show med meg over grytene enn innadvendte puslinger med nesa nedi oppskriftsboka.

GIFT Du liker ikke flinkiskokker?

– Det handler om SJEL mann. Satt JIMI HENDRIX og pugga noter, kanskje? Du har sett han sette fyr på gitaren på scena? Sånn er det jeg jobber. Flammer. Flambering. Fuckin’ freedom.

SMIL Hvor mye er på gefühlen?

– Alt. Free your fuckin’ mind. Kjenner du smakene kan du sette sammen bra stuff. A propos gefühl… Her må jeg få komme med en litt flau historie…

GIFT Kjør på.

– En kompis og kollega fylte tredve for litt sia. Vi gikk sammen en gjeng og bestilte en DVD-boks med Jamie Oliver fra Amazon. Tenkte en litt sånn ironisk presang. Men gutta fyrte den opp på vorset og, faen, jeg blei EMO av se Jamie TRYLLE på eikebenken igjen. Han kjørte scooter til fiskemarkedet i Bangkok. Akkurat der jeg handla kamchatka-krabber i fjor. Den læksa og selvsikre stilen hans, bruker alltid henda. River basilikumen med nevene. Parmesan. Faen, let’s face it, han er en helt. Du kan si hva du vil

SMIL Fortsett.

– Jeg tar det enda lenger. Det jeg har begynt med, hør nå: Sprøsteiker bacon. Hiver’n i morter’n. KNUSER’N med knokene… Hiver’n oppi potetstappa, potetstappe er viktig, gjerne iblanda søtpoteter, southern-style, kjører KNOKEKNUST, sprøsteikt bacon oppi, litt bourbon, så elter du hele stappa mellom fingra. Kjenn på konsistensen. Kna greiene som om det skulle ha vært…

GIFT Har du samme håndlaget med kvinnfolk?

– Jeg har pult så mye jeg, gutta. Dere aner ikke. Hæ hæ hæ hæ! Det eneste jeg har brent meg litt på, eller brent kvinnsa på, er fingerpulinga. Som sagt, det er dødsviktig å bruke henda når du lager mat. For mye kjøkkenredskaper er homo. Og så drar du med deg ei søt ei hjem eller inn på tørrvarelageret. Skjønner? Stikke nevene oppunder denim-skjørtet. Det har vel hendt mer enn en gang at jeg har dytta klypene mine fulle av limesaft og chili inn i pita’n, for å si det sånn…

SMIL Hvordan unngår man skandale her. Educate me!

– Du veit. Basiske matvarer hjelper mot slikt. Viktig å ha litt banan og youghurt, den må være tyrkisk, på kjøkkenenet. Har lært meg å røre litt rundt i den hjemmelagde Banosen før jeg drar med damene. Elvis digga Banos, veit du. Jeg har gjort helt RÅ ting utifra det der. Har laga en egen Banos. Blander i litt Beukelaer eggelikør, majo, bearnaiseessens. Damn! Da snakker du BLT! Og da går det greit der nede også.

SMIL Fortell mer om damer!

– En gang samla vi en hel haug med kule folk på et jentekollektiv på Bislett. Typ etterfest. Jeg flådde en kanin på balkongen, stappa’n full av rosmarin som jeg hadde bøffa på Botanisk hage, litt annet snadder derfra også, slengte’n oppi ei gryte, spiste den med henda samtidig som vi drakk opp en hel kasse med Pinot Noir, fra 1993. Råeste var at en kompis friterte to hamstre i tempuradeig vi slengte sammen med det vi fant på kjøkkenet. Faen ass, jeg blei avsugd av tre damer den natta der.

GIFT ETT hamster?

– Tempura tar det meste.

SMIL Pinot Noir er bra. HAr du noen drink-tips?

– Seff! Hør her. Du tar noe ordentlig god gjeitemjælk, pisker den opp i konsistensen. Kalhua og vodka. Skjønner du tegninga?

SMIL Oh, yeah!

– GOAT RUSSIAN, for helvete. Tenk deg det ‘a. GOAT, mann. Goatee. Gjeiteskjegg. Goatlord. Ikke rock lenger, metall!

GIFT Det er viktig med sprit i maten?

– Dødsviktig. Pleier alltid koke ei lake på Jack Daniels. Og cola. Og så har jeg fått til en helt sjuk Fernet-marinade. Fernet er bra. Bare urter, vøtt. Godt til GRØNT, om du forstår?

SMIL Klart det!

– Økologisk, you know.

GIFT Det lukter stramt av deg, mann.

– Du, skjønn litt a! Jeg er stolt av jobben min. Det er bra å lukte mat. Vi gutta, dusjer aldri. River av meg tanktoppen etter jobb, på med dongerijakka. Whisky. Fernet. Nach eller byen. Damer. Bra musikk. Dessuten, kjører alltid på med litt kebab mens vi koker. Bra stil, dundre gjennom restauranten med en pose med 5-6 kebab. Ete mens du drar på på kjøkkenet. Høy musikk er viktig. Turboneger. Foo Fighters. AC/DC.

SMIL Kjenner du Turbo-gutta?

– Nei, men traff på Pamparius på Quart. Livsfarlig type. Men jeg kjenner Sivert fra Madrugada godt da. Han digger dorado-burger’n min.

GIFT Yeah. Uansett. Hva skjer på matfronten framover.

– To ting. Først. Veit det låter SERIØST bakpå. Men tenk på dette: Jeg har faktisk lekt en del med tanken. Hva med å få på full FUSION-RETRO? Hæ? Låter helt ute. Men fuck. Freedom.

GIFT Hva er det du snakker om?

– Hvor galt er det EGENTLIG? Digge greier fra fem kontinenter. Og dermed har du ting to: KÅL. Har som sagt vært mye i Øst-Europa. Skjer mye der nå. Spisskål, grønnkål, for ikke å snakke om NYKÅL. Jævla basic kål. Drar på med det beste fra Øst. Og så kjører du på med ei teskje KVEITE, blåmuggmarinerte Østers, som de gjør dem i Baton-Rouge, eller noe helt annet helt ute fra Japan. Fuck it. Rakfisk med limeblader, og gira bygg-gryn. Steinalderkost. Neandertal.

SMIL Ikke noe kjøtt?

– Kjøtt? ALLTID kjøtt. Men hør her. Riv opp kjøttstykkene med tenna. Få på noen feite i gommene. Spytt kjøttet ned i den alltid glovarme grillpanna. Med stappa jeg snakka om. Ser deg på VIP-plattingen, bro.

GIFT Ikke på TV?

– TV er sellout.