Smil & Gift møter Julenissen

Smil & Gift møter julenissen.

b
a

SMIL Hvor kommer Nissen fra egentlig, Norge, Finland eller Nordpolen?

– Jeg bor på Nordpolen, og her har jeg bodd så lenge at jeg ikke føler tilknytning til noen spesielt land lenger. Jeg betaler heller ikke skatt. Jeg er Julenissen – verdensborger.

GIFT Runker Nissen?

– Jeg er en normal nisse med normale drifter. Resten får du tenke deg til selv.

GIFT Men du jobber jo bare en natt i året. Hva gjør du resten av året, bortsett fra å runke?

– Pass på nå, ellers blir det ingen pakke på deg! Jeg lager julepresanger, selvfølgelig. Vet ikke alle det?

GIFT Hvorfor har du så langt skjegg? Er det fordi du er så jævlig støgg under det?

– Det avgjør saken. Badeskum som bare skummer littegrann til deg.

SMIL Kremt. Det er jo så mange koselige sanger som handler om Nissen og hans gjøremål. Har Nissen selv noen favoritt?

– På låven sitter nissen med sin julegrøt. Fordi den handler om en god stund i livet mitt, da jeg kan få meg en pust i bakken. Den jeg setter minst pris på er Vi ha’kke tid, for vi må finne skjegget av Per Asplin fra platen Hei!. Den får det til å virke som om nissekallet bare er stress og mas fra ende til annen. Og at skjegget skulle bli borte er jo en idiotisk tanke. Selv om jeg er nisse, så er jeg ikke så veldig glad i de tradisjonelle julesangene, for de har
jeg hørt så ofte. Jultomten är faktisk död av Cornelis Vreeswijk blir jeg heller ikke direkte rolig av å høre på. Og den der It´s Hard To Be A Nissemainn , den skal du få meget billig av meg.

GIFT Hvor gammel er Nissen?

– Har du hørt om Metusalem? Vi er omtrent jevngamle.

GIFT Men hvordan har det seg at du plutselig forandret klesdrakten din totalt, omtrent nøyaktig samtidig med at Coca-Cola lanserte sin reklamenisse? Er du kjøpt og betalt av storkapitalen?

– Hå hå hå, å nei du! Jeg er ikke helt upåvirket av tiden, selv om jeg nok er litt tregere enn mine klienter – barna om du vil. Barna forandrer jo klesstil de også. Men de fleste smånissene mine går nøyaktig likt kledd som de alltid har gjort.

GIFT Smånissene ja. Småvokste og barnlige skapninger som jobber og strever året rundt for luselønn. Er ikke denne praksisen i strid med FNs konvensjon mot barnearbeid?

– Jo, det stemmer, og det beklager jeg. Jeg lover å se nærmere på saken.

SMIL Disse reinsdyrene dine, kan de virkelig fly?

– Ja, så klart.

GIFT Særlig. Hvordan går det an, da liksom? Hæ?

– Det er en gammel familiehemmelighet.

GIFTApropos famile: Hva er greia med å ta små barn opp på fanget, egentlig? Liker du små barn på den måten?

– Jeg liker små barn på alle måter, jeg.

SMIL Øh, nå tror jeg at…

GIFTÄr ni pedo?

– Nei, jeg er Julenissen.

SMILSpiser Nissen sushi?

– Nei. Jeg spiser isbjørn, men jeg spiser ikke sushi. Et sted går genser´n. Hå hå hå.

SMIL Nettopp. På julaften er bordene dekket med de deiligste retter, men da er jo Nissen på jobb! Hva er det aller beste Nissen vet å spise?

– Vi kan jo si det slik at det er bedre å spise grøt sammen enn å spise biff alene. Det går mye i grøt.

GIFT Du er feit. Blir man det av å spise grøt?

– Ikke vanligvis, men nå må du huske på at jeg er innom omlag fire milliarder mennesker i løpet av en eneste natt. Slikt setter spor.

SMIL Det må da være et forferdelig slit?

– Ja huff, det tar på. Men alle de glade barneansiktene gjør det hele verdt det. Og hva skulle jeg ellers gjøre? Bli snekker, i min alder?

GIFTHva med de som ikke feirer jul? Er du en liten julefascist?

– Jeg vil ikke si det. I den senere tid har jeg begynt å ta noen runder innom Hanukkah såvel som Kwanzaa og kinesisk nyttår. Men da er det viktig å være diskret. De tror jo ikke på nissen. Det gjør selvsagt jeg, hå hå hå, o.l.

SMIL Av alle de dyktige skuespillerne som har spilt julenisse på scene og lerret, hvem er Nissens egen favoritt?

– Skuespillere? Det er som regel meg selv. Jeg har tjent en god slant på det der.

GIFT Sist gang du ble intervjuet av Natt&Dag, i 1993, snakket du påfallende mye om penger, hvordan du kunne grabbe til deg kontantstøtte, og du ble avbildet med en Corona i hånden. Ble du litt pressekåt, kanskje? Prøvde å tøffe deg litt?

– Øh, nei, men han journalisten lurte meg liksom utpå, og det ene førte til det andre kan du si. Jeg hadde ikke så mye erfaring med pressen da. Nå er jeg flinkere, jeg sier bare ting jeg kan stå 100% inne for.

GIFT Bah, humbug! Du er jo ikke noen ordentlig nisse engang. Bare onkelen min i en julenissedrakt.

– Eh … hå, hå … hå?