SØNDAG SUMMARUM: Koronadating, kronikker, surdeig og SEX

Tendenssaker i koronaens tid.

b
a

Sylter man scrolletommelen sin i norgesglasset som er norsk offentlighet lenge nok, er det en viss fare for at et gammel bibelvers renner en i hu: Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.

Kort tid etter disse ordene ble Jesus spikra fast på et kors.

Plot-twisten denne gangen er at det er offentligheten, de som som skal tilgis, som skal henge på korset. Heldigvis 2020-versjonen av torturredskapen: SØNDAG SUMMARUM!

Ukas viktigste og riktigste saker? Her:

Ukas kronikk


Skjermdump: AP.no

Hvor klasseblind må man være for å slå fast at alle før koronakrisa var «han fyren på Solli plass»? Svaret er: ikke bare klasseblind, men helt blind! Vanlig blind! Forfatter og journalist Guro Hoftun er vanlig blind!

Teksten, som er forbausende kort, ramser kort opp de tre definerende korona-øyeblikkene:

  1. TV-serien Oljebarna (2014) på VGTV, som viste Guro Hoftun at noen rike folk er fæle
  2. Da Erna Solberg sa noe med «mest inngripende tiltak i fredstid» på en pressekonferanse, 12. mars.
  3. Da Thomas Hylland Eriksen i et intervju med Aftenposten lurte på om vi kanskje skal begynne å leve annerledes nå.

Konklusjonen er: vi må dra på ferie i Norge i år.

Ok!👍👍👍👍

LES OGSÅ: Hva driver raverne med, nå som klubbene er stengt?

Ukas brød


Skjermdump: NRK.no

Nordmenn lager surdeig når det er sur stemning – og det er det som gjør oss til verdens rikeste land. Når vi utsettes for «psykisk press» (krig, pandemier, dårlig vær osv. som egentlig ikke rammer oss direkte) reagerer vi med å produsere ting. Brød! Pasta! Dumplings! NRK-saker! Med lov skal landet bygges, heter det, og mens det med ulov og covid-19 ødes, står surdeigen og hever. Nesten litt digg med karantene, jo!

Ukas sex 1


Skjermdump: Universitas.no

Det høres ut som noe man ville skrevet i en bokanmeldelse om man nettopp har trakassert noen (eller blitt trakassert), men ok.

Ukas sex 2


Skjermdump: VG.no

I utgangspunktet kan man tenke at det å skrive tendenssaker i disse tider ikke er bare-bare – for man MÅ hekte det på at koronaviruset finnes. Men det kan like mye vise seg å være en velsignelse. For ved å flette inn et aldri så lite koronavirus, kan man skrive tendenssakene fra 2012-2015 OM IGJEN! Hvilken gave! Landets største nettavis, VG, lar ikke muligheten gå til spille og setter av EN HEL SAK til Simen (20) som har møtt to (2!) personer via Tinder siden koronaen slo inn for fullt, altså for to (2!) måneder siden. Bra jobba, Simen!

Men, for å være ærlige, storyen ble kanskje ikke så juicy som de så for seg på idémøtet. Så for å fylle ut saken, og i alle fall nesten løfte den opp på nivået folk forventer når de leser en avis skrevet av og for voksne folk, har journalisten lett opp sexens svar på Peder Kjøs, Tuva Feldmann. Den dama har aldri takka nei til å uttale seg generelt og veldig overfladisk om sex (og samliv, I guess). Heller ikke denne muligheten lar hun gå fra seg til å øse og pøse av sin kunnskap og visdom:


Skjermdump: VG.no

Aha!
Men har hun noen tips for daten når man ikke kan/bør være inne? (Denne saken er bittelitt utdatert, nå gir folk faen)

Jo, man kan GÅ TUR:


Skjermdump: VG.no

LES OGSÅ: Guide: Her er naboene du må forholde deg til under koronakrisen

Ukas scam


Skjermdump: AP.no

Etter at Equinor-inntektene tørket opp må Aftenposten se seg om etter nye finansieringsmodeller. Sist ut i rekka: svindel!

I en laaaaaaaaaaang sak får en Whisky-samler brette ut om Whisky-investeringene sine, som visstnok har gitt veldig høy avkastning, i motsetning til sparing i fond, aksjer, eiendom etc.


Skjermdump: AP.no

Ekspertene som konsulteres er ikke veldig begeistret:


Skjermdump: AP.no

En annen «ekspert» mener at man kan tjene penger på alt, noe som er flaks både for Øyvind Osjord som har investert i whisky, OG for journalisten som har skrevet sak om at det er smart å investere i whisky.


Skjermdump: AP.no

Ukas byline

Egentlig skulle VG la alle som skrev «Øøøøh, at Hagen selv er skyldig, har jo alle sagt hele tiden!» få byline også, men nettsiden hengte seg opp. IT-avdelingen jobber på spreng for å få på plass en løsning.

LES OGSÅ: Har korona gjort det hyggeligere å game med fremmede?

 

Ukas kulturjournalistikk


Skjermdump: AP.no

NRK Kultur skal i løpet av året nedbemanne med sju årssverk, noe som tilsvarer et *blar i notatene*, et par-tre gratis-aviser. Det betyr at bare 116,7 ansatte (minus KORK) står igjen til å Formidle Kultur med den norske allmennkringasterens autoritet i ryggen. Med så få folk på jobb, går selvsagt kvaliteten ned. Det merker man allerede ved at bokanmeldelsene som regel er overfladisk vrøvl og at film-, tv-, konsert- og musikkdekningen er på et kritikkverdig lavt nivå, der anmeldelsene enten fremstår som rene skuldertrekk over at mediet finnes, eller fanbrev skrevet av en 16-åring som nettopp har vært på sin første konsert på Sentrum Scene.

MEN! Det finnes lyspunkt. For eksempel har NRK brukt 2,3 årsverk på å utvikle begrepet «moralsk hjerterot».

MIN ALLMENNKRINGKASTER <3

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.